Αποχρωσεις

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βασιλικό ποδόσφαιρο

Αν και το ποδόσφαιρο θεωρείται το λαϊκότερον των αθλημάτων, εν τούτοις ο Ερρίκος ο 8ος της Αγγλίας, γνωστός στην ιστορία για τους έξι γάμους του και τη διάλυση των μοναστηριών, θεωρείται ο πρώτος μονάρχης που ασχολήθηκε με το σπορ, καθώς διέθετε γι’ αυτό αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο του και πολύ χρήμα για την απόκτηση των κατάλληλων υποδημάτων. Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της, η εφημερίδα «Τάιμς», ανακαλύφθηκε προσφάτως μια βασιλική λίστα αγορών, με αποδέκτη τον βασιλικό υποδηματοποιό. H παραγγελία του βασιλιά προς τον Κορνήλιο Τζόνσον, εν έτει 1525, περιλαμβάνει δέκα ζευγάρια παπούτσια από εγγλέζικο δέρμα, 45 ζευγάρια από βελούδο και «ένα ζευγάρι ποδοσφαιρικά αθλητικά παπούτσια». Τα συγκεκριμένα παπούτσια του βασιλιά ήταν ενδεχομένως τα πρώτα, που σχεδιάστηκαν ειδικά για το παιχνίδι και το κόστος τους έφθασε τις εκατό λίρες, σε σημερινά λεφτά, ήτοι επρόκειτο για πραγματική κλοπή, αν σκεφθεί κανείς ότι τα παπούτσια του Μπέκαμ κοστίζουν 115 λίρες. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για το πώς ή πού έπαιζε ο Ερρίκος, εκτιμάται ότι μάλλον έπαιζε δεξιός οπισθοφύλακας, ενώ δεν πρέπει να έτρεφε και μεγάλη αγάπη για το άθλημα. Το 1548 το απαγόρευσε, με το επιχείρημα ότι γινόταν αιτία για βίαια επεισόδια (βαθιές οι ρίζες του χουλιγκανισμού).

Υψιστη ασφάλεια

Στης ανασφάλειας τον καιρό, η συντακτική ομάδα του επιστημονικού περιοδικού «Focus» ήταν φυσικό να αναζητήσει την ασφάλεια και ανακάλυψε ότι το Bold Lane, ένας χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, στο ταπεινό Ντέρμπι της κεντρικής Αγγλίας, συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα ασφαλέστερων χώρων της Γης. Το πολυώροφο πάρκινγκ κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με το Air Force One, τo αεροσκάφος του Αμερικανού προέδρου και το θωρακισμένο κρατικό θησαυροφυλάκιο στο Fort Knox της Αγγλίας, το οποίο διαθέτει σιδερένια πόρτα πολλών τόνων, γρανιτένιους τοίχους κι ένα συνδυασμό ασφαλείας, που κανείς δεν επιτρέπεται να γνωρίζει ολόκληρο. Οπως αναφέρει το περιοδικό, το Bold Lane διαθέτει κλειστό κύκλωμα υψηλής τεχνολογίας, πύλες εισόδου και εξόδου, οι οποίες λειτουργούν μόνο με τη χρήση κωδικοποιημένης κάρτας, αν και το ασφαλέστερο «κλειδί» του είναι οι υπερευαίσθητοι αισθητήρες του, που εντοπίζουν αν κάποιο αυτοκίνητο μετακινηθεί έστω και λίγο, οπότε μόλις ο κεντρικός υπολογιστής λάβει το μήνυμα κλείνουν αυτομάτως οι πύλες του. Πριν από τη χρήση του εν λόγω συστήματος ασφαλείας, το οποίο συγκρίνεται μόνο με εκείνα στρατιωτικών βάσεων ή φυλακών, το Bold Lane ήταν ένας τόπος που έβριθε από εγκληματικά στοιχεία. Σήμερα, καταστηματάρχες και εργαζόμενοι στην περιοχή πληρώνουν μόλις είκοσι πένες παραπάνω την ώρα για τη φύλαξη του αυτοκινήτου τους, στο πάρκινγκ-φρούριο κι έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

«Θανατηφόρα» γεύματα

Τον επόμενο μήνα κυκλοφορεί στις ΗΠΑ ένα νέο βιβλίο συνταγών, το οποίο μυρίζει… θάνατο. Πρόκειται για μια συλλογή από 42 «πιάτα», με μακάβριες ονομασίες του τύπου «σάλτσα αγχόνης», ή «ρύζι νεκρικής ακαμψίας», τα οποία προτίμησαν ισάριθμοι θανατοποινίτες στο Τέξας. O Μπράιαν Πράις είναι ο συγγραφέας του ιδιότυπου αυτού βιβλίου μαγειρικής, αλλά και αυτός, ο οποίος παρασκεύασε τα γεύματα, ενόσω βρισκόταν φυλακισμένος και ο ίδιος, καταδικασμένος σε 14ετή κάθειρξη για απαγωγή και σεξουαλική παρενόχληση. Οι εμπνευσμένες συνταγές του, όπως το «παραδοσιακό τσίλι καταδίκων», η καυστικότητα του οποίου μετριέται με πέντε, δέκα ή είκοσι χιλιάδες βολτ, ήταν φυσικό να προκαλέσουν αντιδράσεις από κάποιους, που τον κατηγορούν ότι εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο. O ίδιος, ωστόσο, επιμένει ότι δεν είναι στις προθέσεις του να προσβάλει κανέναν και πάντως θέλησε να αντιμετωπίσει με χιούμορ ένα όντως σοβαρό και εξαιρετικό ζήτημα, που χρήζει επανεξέτασης. Το βιβλίο πάντως είναι αποκαλυπτικό και για άλλα τινά τεκταινόμενα στη φυλακή, ενώ κατά τον συγγραφέα του, οι περισσότεροι μελλοθάνατοι προτιμούν να εγκαταλείψουν τον μάταιο τούτο κόσμο, με ένα τσίζμπεργκερ και τηγανητές πατάτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή