Εκρηξη τρένου σπέρνει το θάνατο

Εκρηξη τρένου σπέρνει το θάνατο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TEXEPANH. Τα όσα συνέβησαν χθες το πρωί στην ιρανική πόλη Νισαπούρ, 650 χλμ. ανατολικά της Τεχεράνης, θα μπορούσαν κάλλιστα να συνθέσουν το σενάριο ενός κινηματογραφικού θρίλερ. Δεν επρόκειτο, όμως, για ταινία, αλλά για ένα τραγικό δυστύχημα που οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδες Ιρανούς και κατέστρεψε πέντε ολόκληρα χωριά, την παραμονή των κρισιμότερων εκλογών από της ανάδειξης στην εξουσία του Ιράν του θεοκρατικού καθεστώτος.

«Περίεργη» κίνηση

Οπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες τραυματίσθηκαν και πέντε χωριά καταστράφηκαν, όταν εκτροχιάσθηκαν πετρελαιοφόρα βαγόνια τρένου, με αποτέλεσμα να προκληθούν ισχυρές εκρήξεις. Τα 51 βαγόνια με το εύφλεκτο φορτίο (πετρέλαιο, προϊόντα θείου και άλλα βιομηχανικά χημικά) εξερράγησαν έξω από την πόλη Νισαπούρ, 650 χιλιόμετρα ανατολικά της Τεχεράνης, ειδικότερα στο σταθμό Αμπού Μουσλίμ, όπου ήταν ακινητοποιημένα.

Αιφνιδίως, τα βαγόνια τέθηκαν σε κίνηση εξαιτίας κάποιων «δονήσεων», όπως ανέφερε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο IRNA, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Οι συρμοί άρχισαν να επιταχύνουν, κινούμενοι χωρίς μηχανή και χωρίς οδηγό για να ανατραπούν όταν έφτασαν στην επόμενη στάση, προκαλώντας εκτεταμένη πυρκαγιά.

Οι πυροσβέστες που επιχείρησαν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά ήταν μεταξύ των νεκρών, ενώ τη ζωή τους έχασαν επίσης ο γενικός κυβερνήτης της Νισαπούρ, ο επικεφαλής ηλεκτροδότησης της πόλης και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής.

Πάνω από 350 τραυματίες

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 182 πυροσβέστες και άνδρες των σωστικών συνεργείων συγκαταλέγονται μεταξύ των νεκρών. Τουλάχιστον 300 άτομα τραυματίσθηκαν και η πλειοψηφία εξ αυτών βρίσκονταν σε πέντε γειτονικά χωριά, που καταστράφηκαν από την έκρηξη. «H κλίμακα της καταστροφής είναι απίστευτη και πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά», ανακοίνωσε ο Βαχίντ Μπακέτσι, ανώτατος αξιωματούχος της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης της επαρχίας Χορασάν, ο οποίος ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 200. «O αριθμός των θυμάτων από την καταστροφή είναι πάνω από 200, τα σωστικά συνεργεία μεταφέρουν πάνω από 350 τραυματίες σε παρακείμενα νοσοκομεία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, το κρατικό ραδιόφωνο έκανε λόγο για εξήντα και η τηλεόραση για εκατό και πλέον νεκρούς. H ιρανική τηλεόραση, η οποία έσπευσε ευθύς αμέσως στον τόπο του δυστυχήματος, μετέδωσε εικόνες φρίκης από τα εκτροχιασμένα, φλεγόμενα βαγόνια, με τις φλόγες να εκτείνονται πέρα από τις σιδηροδρομικές γραμμές προς το σταθμό και τα παρακείμενα σπίτια, ενώ πυκνός μαύρος καπνός κάλυπτε τον ουρανό.

Δεκάδες άνθρωποι, ορισμένοι με αντιασφυξιογόνες μάσκες για να προστατευθούν από τον καπνό, εθεάθησαν να προσπαθούν να κατασβέσουν τη φωτιά. Παράλληλα χαμογελαστοί νεαροί πόζαραν αμέριμνοι γύρω από τα συντρίμμια, παρά τις προειδοποιήσεις των σωστικών συνεργείων ότι τρία ακόμη βαγόνια επρόκειτο να εκραγούν.

Σύμφωνα με το IRNA η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, ώστε έσπασαν τα τζάμια σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων από το ατύχημα. «Ολη η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση σοκ από το δυστύχημα. Κρατικά αυτοκίνητα με μεγάφωνα καλούν τους πολίτες να σπεύσουν στο δημαρχείο της πόλης για να δώσουν αίμα», δήλωσε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ένας από τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν πολύ κοντά στον τόπο του δυστυχήματος για να καλύψουν το γεγονός.

Δεύτερη καταστροφή

Είναι πιθανό η βασική αιτία του ατυχήματος να εντοπίζεται σε σεισμική δόνηση, που αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στο Ιράν. Αλλωστε, στις 26 Δεκεμβρίου, πάνω από 40.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Μπαμ στα νοτιοανατολικά της χώρας. H πόλη Νεσαπούρ έχει πληθυσμό 170 χιλιάδων κατοίκων και βρίσκεται στο κέντρο μιας αγροτικής περιοχής που παράγει φρούτα και σιτάρι και σε μικρότερη κλίμακα, χαλιά, κεραμικά και δερμάτινα.

Το χθεσινό ατύχημα είναι η δεύτερη μεγάλη καταστροφή που πλήττει το Ιράν σε διάστημα δύο μηνών και ήρθε σε μία στιγμή πολιτικής αβεβαιότητας για τη χώρα, οι ψηφοφόροι της οποίας καλούνται αύριο να εκλέξουν τους κοινοβουλευτικούς τους αντιπροσώπους σε μία από τις σκληρότερες πολιτικές μάχες των τελευταίων ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή