ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟ TO ΕΔΩΛΙΟ TOY ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

Απών χθες, λόγω ασθενείας, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Αρρωστος είναι ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος δεν εμφανίσθηκε χθες στο δικαστήριο της Χάγης για να ακούσει την τελική αγόρευση της Πολιτικής Αγωγής. O Μιλόσεβιτς, ο οποίος πάσχει από υψηλή αρτηριακή πίεση σε συνδυασμό με γρίπη και συμπτώματα υπερκόπωσης, επρόκειτο να εξετασθεί από γιατρό. Αγνωστο παρέμενε αν η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιζόταν ερήμην του κατηγορουμένου, η δίκη του οποίου ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. H κορύφωση της διαδικασίας θεωρείται η σημερινή ημέρα, αφού οι εισαγγελείς αναμενόταν να ολοκληρώσουν την αγόρευσή της μετά την κλήτευση 290 μαρτύρων. O πρώην Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Κροατία, στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο στη δεκαετία του 1990, θα αρχίσει την υπεράσπισή του στις 19 Μαΐου και δεν αποκλείεται η δίκη να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, αν και η Υπεράσπιση χρειασθεί ανάλογο χρόνο με την Πολιτική Αγωγή.

ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΑΣΙΑ

22 θύματα της γρίπης πουλερικών

ΜΠΑΝΓΚΟΚ. Τους 22 έφτασαν οι νεκροί από τη γρίπη των πουλερικών στην Ασία μετά την επιβεβαίωση της είδησης ότι ένας τετράχρονος Ταϊλανδός πέθανε από τον ιό, που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας σε αρκετές χώρες. Τα θύματα της νόσου καταγράφηκαν στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ, τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τη γρίπη των πουλερικών και τις μοναδικές στις οποίες ο ιός μεταπήδησε στους ανθρώπους. H ταχύτατα μεταδιδόμενη ασθένεια κατέστρεψε τα ορνιθοτροφεία της περιοχής και δέκα ασιατικές κυβερνήσεις υποχρεώθηκαν να σφαγιάσουν περίπου ογδόντα εκατ. κοτόπουλα σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσουν την επιδημία. Καθημερινώς νέα κρούσματα καταγράφονται στην Κίνα και ολόκληρη η Ασία βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς συναγερμού.

ΑΠΟ TH ΣΥΡΙΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Ο Γκιουλ απλώς μετέφερε μηνύματα

ΚΑΪΡΟ. Μηνύματα και έγγραφα από τη Συρία στο Ισραήλ διοχέτευσε η Τουρκία, αν και η Αγκυρα δεν πρόκειται να ενεργήσει ως μεσολαβητής σε περίπτωση ανανέωσης των ειρηνευτικών συνομιλιών. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ σε συνέντευξή του στην αραβόφωνη εφημερίδα του Λονδίνου «Αλ Χαγιάτ». «Λάβαμε μηνύματα και ντοκουμέντα από τη συριακή πλευρά έπειτα από σχετικό αίτημά μας και τα διοχετεύσαμε στην ισραηλινή πλευρά και στην αμερικανική κυβέρνηση στη διάρκεια της επίσκεψής μας στην Ουάσιγκτον», ανέφερε ο Γκιουλ, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό ομολογό του Κόλιν Πάουελ στις 29 Ιανουαρίου. O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέφυγε, πάντως, να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συριακών μηνυμάτων και αρνήθηκε να απαντήσει αν η Αγκυρα διεκόμισε μηνύματα προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή από το Τελ Αβίβ προς τη Δαμασκό.

ΣΤΗΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΩΝΙΑΣ

Κατάπαυση πυρός από την ΕΤΑ

ΜΑΔΡΙΤΗ. Κατάπαυση του πυρός στην Καταλωνία της Βορειοανατολικής Ισπανίας επρόκειτο να ανακοινώσει χθες το απόγευμα η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA, όπως μετέδωσε ο βασκικός ραδιοσταθμός Radio Euskadi και η ιστοσελίδα της ισπανικής εφημερίδας Ελ Μούντο. Στην ανακοίνωσή της στις τρεις ώρα Ελλάδος, η ETA δήλωσε ότι θα αναστείλει τον ένοπλο αγώνα στην περιφέρεια της Καταλωνίας. O ηγέτης του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλωνίας Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Χοσέ Λουίς Καρόντ Ροβίρα, είχε παραδεχθεί ότι συνάντησε ηγέτες της ETA στη Γαλλία, διαψεύδοντας όμως ότι πέτυχε συμφωνία με την οργάνωση.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ TOY ΣΑΦΡΑΝΣΙΣΚΟ

«Αγκάθι» οι γάμοι ομοφυλοφίλων

ΣΑΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Δικαστής του Σαν Φραντσίσκο αρνήθηκε να απαγορεύσει τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων από τη δημαρχία της πόλεως, μολονότι εξέφρασε την εκτίμηση πως η μήνυση που κατατέθηκε από τη συντηρητική οργάνωση δεν είναι έωλη επιχειρημάτων. O δικαστής Τζέιμς Γουόρεν είχε αναλάβει να εξετάσει την προσφυγή μιας οργάνωσης αντίθετης στον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, η οποία θεωρούσε παράνομη και διάτρητη την απόφαση του δημάρχου της πόλης που επέτρεψε να γίνουν 2.500 γαμήλιες τελετές. Ενας άλλος δικαστής, ωστόσο, ο οποίος εκλήθη να εξετάσει αντίστοιχη προσφυγή, ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την απόφασή του ώς αύριο.

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Κρατίδιο εναντίον… μανδήλας

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ. Ενα ακόμη κρατίδιο προσετέθη στον κατάλογο των γερμανικών κρατιδίων που αντιτίθενται στη μουσουλμανική μανδήλα στα δημόσια σχολεία. Μέχρι σήμερα, συνολικά πέντε κρατίδια έχουν προωθήσει νομοθεσία επί τη βάσει της οποίας απαγορεύεται σε μουσουλμάνες δασκάλες να φορούν την παραδοσιακή μανδήλα, που έχει πυροδοτήσει έντονη αντιπαλότητα μεταξύ των μουσουλμανικών κοινοτήτων και του κράτους. Στόχος αυτής της πρότασης είναι η διατήρηση της ουδετερότητας που θα πρέπει να διέπει τα σχολεία, πέρα από πολιτικές, θρησκευτικές ή ιδεολογικές τοποθετήσεις.

ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ TO ΚΛΙΜΑ ΣΤΟΠΛΑΝΗΤΗ

Πρέπει να κάνουν περισσότερα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το πρόγραμμα της κυβερνήσεως Μπους για τη μελέτη των κλιματολογικών αλλαγών, των οποίων οι επιπτώσεις είναι περισσότερο εμφανείς από ποτέ, είναι βελτιωμένο, ωστόσο θα πρέπει πολλά να γίνουν ακόμη. Αυτό ανακοίνωσε χθες το επιστημονικό πάνελ της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, εξαίροντας τις προθέσεις της αμερικανικής κυβερνήσεως, η οποία εμφανίζεται αποφασισμένη να διαθέσει χρονο και χρήμα για τη μελέτη του κλίματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή