Βρετανία: νέα μέτρα για μετανάστες

Βρετανία: νέα μέτρα για μετανάστες

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. H Βρετανία ανακοίνωσε χθες ότι θα καλωσορίσει τους μετανάστες από τις χώρες της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, παρά την πρόθεσή της να στραφεί εναντίον όσων εκμεταλλεύονται παράνομα το γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας. H κυβέρνηση Μπλερ συμφώνησε σε πακέτο μέτρων, που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. O πρωθυπουργός και οι σύμβουλοί του φρόντισαν ώστε το πακέτο μεταναστευτικών μέτρων να διαψεύσει τις επικρίσεις τής αντιπολίτευσης που θέλει τους Εργατικούς να είναι παραδοσιακά ανεκτικοί στα θέματα μετανάστευσης. Κύριοι άξονες των νέων μέτρων θα είναι ο αποκλεισμός των «τουριστών κοινωνικών παροχών», όσων δηλαδή μεταναστεύουν στη Βρετανία χωρίς σκοπό να εργασθούν αλλά για να απολαύσουν τα αγαθά του κράτους πρόνοιας. H κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να επαναφέρει τους περιορισμούς στην απασχόληση για τους κατόχους αδειών εργασίας, εφόσον παρατηρηθεί μεταναστευτικό κύμα από τις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ. Επικριτές της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, όμως, επισημαίνουν ότι η προσπάθεια της ομάδας Μπλερ να παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές ως νέα πολιτική, δεν είναι τίποτε παραπάνω από απόπειρες εξευμενισμού του δεξιού Τύπου της χώρας, που κινδυνολογεί ακατάσχετα υποστηρίζοντας ότι το «παλιρροϊκό κύμα» πάμπτωχων Ανατολικοευρωπαίων θα προκαλέσει κατάρρευση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και θα οδηγήσει σε δυσεπίλυτη κρίση το ήδη ταλανιζόμενο κρατικό σύστημα υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι Βρετανία και Ιρλανδία είναι οι δύο μόνες χώρες μέλη της E.E. που έχουν δηλώσει ότι δεν θα περιορίσουν τη μετανάστευση πολιτών από τα κράτη της διεύρυνσης την 1η Μαΐου. Αλλα κράτη μέλη έχουν ήδη λάβει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση φαινομένων μαζικής μετακίνησης οικονομικών μεταναστών.

«Είμαστε βέβαιοι για την ορθότητα των προτάσεών μας. Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε από αυτές. Καλωσορίζουμε τους νόμιμους οικονομικούς μετανάστες», τόνισε χθες η υπουργός Εμπορίου της κυβέρνησης, Πατρίσια Χιούιτ. H οργάνωση MigratioWatch UK (Παρατηρητήριο Μετανάστευσης), γνωστή για τη σκληρή στάση σε ό, τι αφορά τους οικονομικούς μετανάστες, επισημαίνει: «Τα πολυδιαφημισμένα μέτρα της κυβέρνησης επαναφέρουν απλώς προηγούμενα νομοθετήματα, όπως την επιστροφή των αδειών εργασίας. H εμπειρία μας δείχνει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι εκ προοιμίου καταδικασμένες. Γνωρίζουμε ότι μεγάλος αριθμός Ανατολικοευρωπαίων εργάζεται ήδη στη χώρα μας χωρίς άδεια. Οι εξαγγελίες θυμίζουν κενή προπαγάνδα».

Περιορισμοί και στη Δανία

ΧΑΓΗ. Το ολλανδικό παράδειγμα της απέλασης πολλών μεταναστών που αιτούνται ασύλου ακολούθησε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Δανίας Φοργκ Ρασμούσεν, ο οποίος ανακοίνωσε την Τρίτη σειρά τροπολογιών στη μεταναστευτική νομοθεσία, με στόχο μεταξύ άλλων τον περιορισμό της εισόδου φονταμενταλιστών ισλαμιστών ηγετών στη χώρα.

«Η εξασφάλιση άδειας παραμονής στη Δανία από αλλοδαπούς ιεραποστόλους ήταν υπερβολικά εύκολη. Για το λόγο αυτό θα ζητούμε από ιμάμηδες και άλλους θρησκευτικούς ηγέτες που θέλουν να εισέλθουν στη χώρα να είναι σε θέση να αποδείξουν την ιδιότητά τους με πτυχία σπουδών και να έχουν ανεξάρτητα οικονομικά μέσα», δήλωσε ο Δανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα μέτρα, που αναμένεται να εγκριθούν με ευκολία από το κοινοβούλιο, αποτελούν μέρος πολιτικής συμφωνίας μεταξύ της Φιλελεύθερης – Συντηρητικής κυβέρνησης και του ακροδεξιού κόμματος DΡΡ.

Τα σχέδια για απέλαση 26.000 αιτούντων ασύλου ενέκρινε την Τρίτη το βράδυ το ολλανδικό κοινοβούλιο, εισπράττοντας τα συγχαρητήρια των ακροδεξιών κομμάτων, αλλά και τις έντονες διαμαρτυρίες οργανώσεων υπέρ της προστασίας των προσφύγων. Τα σχέδια της κυβέρνησης, τα οποία μένει να εγκριθούν και από την Ανω Βουλή της χώρας, προβλέπουν την απέλαση όσων προσφύγων έχουν αντιμετωπίσει απορριπτικές αποφάσεις στις αιτήσεις ασύλου που κατέθεσαν. Πολλοί από αυτούς ζουν εδώ και δεκαετίες στην Ολλανδία.

Παραφωνία στο ευρωπαϊκό κλίμα αποτελεί, όμως, η στάση της ιρλανδικής κυβέρνησης, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι θα προσφέρει άδειες εργασίας στις συζύγους χιλιάδων οικονομικών μεταναστών, που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Τα νέα μέτρα αφορούν περίπου 10.000 συζύγους, οι οποίοι μέχρι σήμερα δικαιούντο βίζας, αλλά δεν είχαν το δικαίωμα να εργασθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή