H γρίπη των πουλερικών «χτύπησε» βοοειδή στην Ταϊλάνδη;

H γρίπη των πουλερικών «χτύπησε» βοοειδή στην Ταϊλάνδη;

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΝΓΚΟΚ. Αμεση διερεύνηση των αιτίων θανάτου 196 βοοειδών διέταξε η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, καθώς πιθανολογείται ότι πέθαναν από τον ιό που προκαλεί την επιδημία γρίπης των πουλερικών. Ταυτόχρονα, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου για μία ακόμα φορά, τονίζοντας ότι καθημερινά εξαπλώνεται περαιτέρω η νόσος, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πηγές ο φονικός ιός ανιχνεύθηκε και σε μία γάτα σε επαρχία της Ταϊλάνδης.

Προσεβλήθη και γάτα

Αν, τελικά, επιβεβαιωθεί η πληροφορία, θα είναι το πρώτο κατοικίδιο που μολύνθηκε από τον παθογόνο παράγοντα, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει τον θάνατο 22 ατόμων στο Βιετνάμ και στην Ταϊλάνδη και έχει αποδεκατίσει εκατομμύρια πουλερικά σε ολόκληρη την Ασία. Στέλεχος του ιού της γρίπης στη γάτα ανιχνεύθηκε από ερευνητές στο κτηνιατρικό νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Καζέτσαρτ της Μπανγκόκ, σύμφωνα με τοπική εφημερίδα. Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, το ζώο έφερε από την επαρχία Νακχόν Παθόν στο κτηνιατρικό νοσοκομείο ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος πληροφόρησε τους γιατρούς ότι η γάτα είχε φάει νεκρά κοτόπουλα λίγο πριν αρρωστήσει. Τα βοοειδή βρέθηκαν νεκρά τον Φεβρουάριο στην επαρχία Καλάσιν. O αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της χώρας, Νεουίν Τσιντσόμπ, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ο θάνατός τους συνδέεται με τη γρίπη των πουλερικών, εξηγώντας πως τέτοιοι θάνατοι είναι συνηθισμένοι στην περιοχή, όπου το κρύο είναι δριμύ. Επίσης ο διευθυντής ελέγχου λοιμώξεων της κτηνιατρικής υπηρεσίας δρ Νιραντόν Αουανγκανφρακολσούκ τόνισε ότι «είναι εντελώς αδύνατο» να προσβλήθηκαν τα βοοειδή από τον ιό της γρίπης αφού είναι γενετικώς διαφορετικά από τα υπόλοιπα είδη που μολύνθηκαν. Επίσης, χθες με ανακοίνωσή της η ΠΟΥ προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν χρόνια για την αντιμετώπιση της επιδημίας που μαστίζει την Ασία, ενώ διατύπωσε ανησυχία σχετικά με την πιθανότητα, οι υγειονομικές αρχές της Ινδονησίας να μην εντόπισαν κρούσματα σε ανθρώπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή