ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣ TOY NTA ΣΙΛΒΑ

Επιτροπή ελέγχου διαφθοράς στη Βραζιλία

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. Στη σύσταση επιτροπής ελέγχου προέβη χθες η κυβέρνηση της Βραζιλίας στην προσπάθεια αντιμετώπισης μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς, ενώ ανακοίνωσε ότι το δεξί χέρι του προέδρου Λούλα Ντα Σίλβα παραμένει στη θέση του. «H κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία», δήλωσε πολιτικός αναλυτής. H κυβερνητική προσπάθεια ακύρωσης της παράλληλης έρευνας που ξεκίνησε το Κογκρέσο, η οποία ενδέχεται να επιβραδύνει την ψήφιση μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων, ουσιαστικά απέτυχε καθώς οι βουλευτές του Κογκρέσου συγκέντρωσαν αρκετή δύναμη για τη διενέργεια της έρευνας στις λέσχες Μπίνγκο της χώρας. O Βαλντομίρο Ντινίζ, συνεργάτης του ισχυρού αρχηγού του πολιτικού γραφείου του Λούλα, απολύθηκε την περασμένη εβδομάδα καθώς αποκαλύφθηκε βίντεο, στο οποίο ο Ντινίζ δεχόταν χρήματα από όλα τα παράνομα Μπίνγκο ως αντάλλαγμα πολιτικών εκδουλεύσεων που παρείχε το 2002.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Εμβόλιο για τη βουβωνική πανώλη

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εμβόλιο κατά της βουβωνικής πανώλης υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να παρασκευάσουν ερευνητές του εργαστηρίου Πόρτον Ντάουν του Βρετανικού υπουργείου Αμυνας. Το βακτήριο της βουβωνικής πανώλης, που σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους κατά το Μεσαίωνα στην Ευρώπη, είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους παράγοντες που θα μπορούσαν να αποκτήσουν τρομοκράτες. Οι κλινικές μελέτες του εμβολίου δείχνουν ότι δεν έχει παρενέργειες και συνεπώς αναμένεται να δρομολογηθούν μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες. Πάντως, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε δύο χρόνια θα χρησιμοποιείται ευρέως τόσο για τις περιπτώσεις βιολογικής τρομοκρατικής επίθεσης, όσο και για τη σωτηρία των κατοίκων περιοχών όπου ενδημεί η ασθένεια αφού ακόμα και σήμερα καταγράφονται περισσότερα από 2500 κρούσματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΣΕ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ

Εδωσε απόρρητα έγγραφα

ΦΟΡΤ ΛΙΟΥΙΣ, ΗΠΑ. Για απόπειρα μεταβίβασης απόρρητων στοιχείων σε Αμερικανούς στρατιωτικούς, οι οποίοι παρουσιάστηκαν ως μέλη της Αλ Κάιντα, κατηγορήθηκε μέλος της αμερικανικής εθνοφρουράς, ο οποίος δήλωσε στους οιονεί τρομοκράτες: «Συμμερίζομαι τον δίκαιο αγώνα σας». Σύμφωνα με τον στρατιωτικό κώδικα στις προσπάθειες παροχής σημαντικής βοήθειας στον εχθρό μπορεί να επιβληθεί ακόμα και η θανατική ποινή. O εικοσιεξάχρονος Αντερσον, γνωστός ως Αμίρ Αμπντούλ Ρασίντ ασπάστηκε το Ισλάμ στο κολέγιο. Κρατείται στο Φορτ Λιούις, ενώ κατηγορείται ότι προσπάθησε να παραδώσει στοιχεία σχετικά με τη δύναμη των αμερικανικών στρατευμάτων, τις κινήσεις τακτικής που υιοθετούν, καθώς και στοιχεία για ενδεχόμενες αδυναμίες και ατέλειες των οπλικών συστημάτων και του γενικού εξοπλισμού που διαθέτουν.

ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΣΚΙΕΡ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΣΕ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Αγωγή κακοδικίας σε δικαστήριο

ΣΑΛΤΖΜΠΟΥΡΓΚ. Για κακοδικία κατηγορούν το δικαστήριο οι συγγενείς των 115 σκιέρ, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους τον Νοέμβριο του 2000 από την εκδήλωση πυρκαγιάς σε τελεφερίκ, καθώς προέβη στην αθώωση των 16 κατηγορουμένων για εγκληματική αμέλεια. «H απόφαση αυτή είναι ένα μεγάλο χαστούκι στο πρόσωπο των συγγενών», δήλωσε Αυστριακή, η οποία έχασε το μοναχογιό της. Οι εισαγγελείς άσκησαν έφεση κατά της απόφασης, ενώ οι δικηγόροι των οικογενειών δήλωσαν ότι θα προσφύγουν σε δικαστήρια στις ΗΠΑ και τη Γερμανία ζητώντας αποζημιώσεις εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με το δικαστή δεν υπήρξαν αρκετά στοιχεία για την καταδίκη των δεκαέξι στελεχών και τεχνικών υπαλλήλων της εταιρείας των τελεφερίκ, και των ελεγκτών της κυβέρνησης. Ολοι οι κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι. Σε περίπτωση που καταδικάζονταν θα αντιμετώπιζαν ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΛΑΘΗ KAI ΠΥΚΝΗ ΟΜΙΧΛΗ OI ΑΙΤΙΕΣ

Πόρισμα για συντριβή αεροπλάνων

ΜΙΛΑΝΟ. Σε ανθρώπινο λάθος, ελλιπή τήρηση των κανόνων ασφαλείας του αεροδρομίου και στην πυκνή ομίχλη αποδίδεται η σύγκρουση δύο αεροσκαφών που σημειώθηκε στον αεροδιάδρομο του αεροδρομίου του Μιλάνο στις 8 Οκτωβρίου 2001 με τραγικό απολογισμό εκατόν δεκαοκτώ νεκρούς, σύμφωνα με επίσημη αναφορά της ιταλικής επιτροπής εναέριας ασφάλειας ANSV. Εντεκα μέλη του προσωπικού του αεροδρομίου δικάστηκαν για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. H απόφαση θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με την 182 σελίδων αναφορά τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει ο πιλότος του μονοκινητήριου αεροσκάφους.

ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Φάρμακο κατά καρκινικών όγκων

ΟΞΦΟΡΔΗ. Επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακάλυψαν ότι τα καρκινικά κύτταρα διαθέτουν ομάδα μορίων, τα οποία εμποδίζουν την επίθεση των φαρμάκων στους όγκους. Το περίπλοκο αμυντικό σύστημα περιλαμβάνει μόρια τα οποία αποβάλουν τα φάρμακα της χημειοθεραπείας, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε σε Ιατρικό περιοδικό. Οι ερευνητές κατόρθωσαν να απομονώσουν και να απομακρύνουν τα συγκεκριμένα μόρια επιτρέποντας την αποτελεσματική δράση της θεραπευτικής αγωγής. Οι επιστήμονες της Οξφόρδης παρασκεύασαν το φάρμακο XR9576, το οποίο ενδέχεται να περιορίσει την γλυκοπρωτεΐνη P, η οποία εμποδίζει τη δράση της χημειοθεραπείας. Μένει ακόμα να επιβεβαιωθεί μέσω πειραμάτων, εάν το νέο φάρμακο μπορεί να έχει καταλυτική δράση κατά ολόκληρων όγκων, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στη θεραπεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή