Βαριές εκφράσεις κατά του Μπλερ

Βαριές εκφράσεις κατά του Μπλερ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Βροχή επικριτικών σχολίων κατά του Τόνι Μπλερ προέβαλαν, χθες, οι βρετανικές εφημερίδες, θεωρώντας ότι ο πρωθυπουργός «εξευτελίστηκε» και «περιφρονήθηκε» από το γαλλογερμανικό δίδυμο, στο οποίο επιχείρησε «να εισβάλει», κατά την πολυσυζητημένη σύνοδο κορυφής των «τριών» στο Βερολίνο. O Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, πάντως, αρνείται ότι ο πρόεδρος Σιράκ απέρριψε δημοσίως τον κ. Μπλερ και εξηγεί ότι η Βρετανία δεν προσπάθησε να επιβάλει τη συμμετοχή της στη γαλλογερμανική σχέση. «H στρατηγική φιλοδοξία του Μπλερ να προβάλει τη Βρετανία ως ισότιμο εταίρο στο πλευρό της Γαλλίας και της Γερμανίας στην καρδιά μιας διευρυμένης Ευρώπης απορρίφθηκε δημοσίως από τον κ. Σιράκ», έγραφε, χθες, ο Guardian. «O κ. Σιράκ επέμεινε ότι η γαλλογερμανική σχέση είναι πολύ συγκεκριμένη και όχι προς εξαγωγή». «Δεν είναι κάτι που μπορεί να μετατοπιστεί ή να εξαχθεί στο εγγύς μέλλον. Είναι μια πολύ έντονη σχέση που απεικονίζεται με τακτικές επαφές μεταξύ των κυβερνήσεων και των αξιωματούχων των δύο πλευρών», θύμισε ο Γάλλος πρόεδρος στον κ. Μπλερ.

Ο τίτλος του εν λόγω άρθρου στον φιλοευρωπαϊστή Guardiaέχει ως εξής: «H συμφωνία μου έχει γίνει με τη Γερμανία, λέει ο Σιράκ στον Μπλερ». Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές αφήνουν να εννοηθεί ότι οι δηλώσεις Σιράκ ερμηνεύονται στη Βρετανία καταλλήλως προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικά ή ενδοκομματικά συμφέροντα. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα, πάντως, κινείται σε σαφώς πιο ήπιους τόνους, σε σχέση με άλλα άρθρα, όπως αυτά της Suή της δεξιάς Daily Mail. «Εξευτελισμός: O Σιράκ σνομπάρει τον Μπλερ», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Sun, σύμφωνα με την οποία ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «ανάρμοστη» την ελπίδα της Βρετανίας να συμμετάσχει στη γαλλογερμανική σχέση. H Daily Mail μιλάει με τη σειρά της για «εξευτελισμό» και «δημόσια απόρριψη». Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, της Daily Telegraph, ο κ. Μπλερ θέλησε να τοποθετηθεί στην καρδιά του ευρωπαϊκού κέντρου αποφάσεων, εισβάλλοντας στον γαλλογερμανικό άξονα. O συντάκτης του κύριου άρθρου διερωτάται: «Δεν θα επιδιώξουν, όμως, η Γαλλία και η Γερμανία να εκμεταλλευτούν τον ενθουσιασμό του κ. Μπλερ για ίδιον όφελος;».

Εσφαλμένη η ευθυγράμμιση με τον «άξονα»

«Απολύτως εσφαλμένη» χαρακτηρίζει την απόπειρα του κ. Μπλερ να ευθυγραμμίσει το έθνος με τη Γαλλία και τη Γερμανία η επίσης φιλοευρωπαϊκή Independent, με άρθρο του πρώην Συντηρητικού βουλευτή, Μάικλ Μπράουν. «Πότε, επιτέλους, θα συνειδητοποιήσουν οι βρετανικές κυβερνήσεις ότι οι προσπάθειές τους να εξαγοράσουν και να υποκλιθούν σε αυτά τα δύο αργοκίνητα τέρατα της E.E. είναι καταδικασμένες σε αποτυχία;». Ανάλογο είναι το ύφος της P. Ράιτερ στους Τάιμς, η οποία υποστηρίζει ότι ο κ. Μπλερ χάνει τον χρόνο του κάνοντας διαπραγματεύσεις με τους λάθος Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ θα έπρεπε να στρέψει την προσοχή στα νέα μέλη της E.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή