Αργότερα οι εκλογές στο Ιράκ, λέει ο κ. Ανάν

Αργότερα οι εκλογές στο Ιράκ, λέει ο κ. Ανάν

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Απογοητεύοντας τη Σιιτική πλειοψηφία, που ζητά γενικές εκλογές για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης του Ιράκ, ο γενικός γραμματέας του OHE, Κόφι Ανάν, κλίνει υπέρ της άποψης ότι δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση εκλογών προ της μεταβίβασης της εξουσίας από τις αμερικανικές δυνάμεις, στις 30 Ιουνίου.

«Φαίνεται ότι διαμορφώνεται συναίνεση πως οι εκλογές είναι θεμελιώδους σημασίας και ο καθένας θα επιθυμούσε την πραγματοποίησή τους», δήλωσε ο Ανάν με συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα «Γιομιούρι», για να προσθέσει: «Υπάρχει όμως γενική αποδοχή του γεγονότος ότι δεν είναι δυνατό να οργανωθούν εκλογές μέχρι το τέλος Ιουνίου. Επομένως, θα πρέπει να υπάρξουν καλύτερα οργανωμένες εκλογές μετά από αυτή την ημερομηνία».

Οι απόψεις Ανάν

Ο γενικός γραμματέας του OHE επρόκειτο να συναντηθεί χθες με τον ειδικό απεσταλμένο του, Λαχντάρ Μπραχίμι, επικεφαλής αντιπροσωπείας του διεθνούς οργανισμού που επισκέφθηκε πρόσφατα το Ιράκ, και να ανταλλάξει απόψεις με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διάρκεια γεύματος εργασίας. Οι οριστικές απόψεις του Ανάν για τη μεταβίβαση της πολιτικής εξουσίας στο Ιράκ αναμένεται να ανακοινωθούν τα προσεχή εικοσιτετράωρα. Πάντως, διπλωματικές πηγές στην έδρα του OHE συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι το αμερικανικό σχέδιο για ανάδειξη ιρακινής κυβέρνησης μέσω περιφερειακών συμβουλίων μη εκλεγμένων προσωπικοτήτων είναι ουσιαστικά νεκρό γράμμα, έχοντας απορριφθεί από την πλειοψηφία του διορισμένου Ιρακινού Συμβουλίου. Κορυφαίος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε, ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τη θητεία του Ιρακινού Συμβουλίου μετά την 1η Ιουλίου, διευρύνοντας ταυτόχρονα τη σύνθεσή του, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

Στο στρατόπεδο των Σιιτών, ο Αχμέντ Σαγιάχ Μπάρακ, μέλος του Ιρακινού Συμβουλίου, άφησε να εννοηθεί ότι οι ομόθρησκοί του ενδέχεται να δεχθούν μετάθεση των εκλογών δύο ώς τριών μηνών μετά την 30ή Ιουνίου. Μετά από συνάντησή του με τον θρησκευτικό ηγέτη των Σιιτών, αγιατολάχ Αλ Σιστάνι, ο Μπάρακ δήλωσε: «Αν ο OHE πιστεύει ότι οι εκλογές πρέπει να μετατεθούν, δεν έχουμε αντίρρηση να μεταβιβαστεί η εξουσία σε ένα ιρακινό σώμα για τη μεταβατική περίοδο στη διάρκεια της οποίας θα επιλυθούν προβλήματα ασφαλείας και τεχνικής φύσεως». Πιο αδιάλλακτος εμφανίζεται, ωστόσο, ο νεαρός ηγέτης των Σιιτών, Μοκτάντα Σαντρ, ο οποίος διαθέτει ισχυρή επιρροή στη νεολαία της Βαγδάτης και άλλων αστικών κέντρων και ελέγχει παραστρατιωτική δύναμη ομοθρήσκων του. «Προειδοποιούμε τους πάντες ότι ο ιρακινός λαός, έστω κι αν περνάει περίοδο αναμονής, έχει τη δύναμη να επιτεθεί στους εχθρούς του και να εξεγερθεί εναντίον τους», δήλωσε ο Σαντρ διά στόματος του εκπροσώπου του, Αμπάς αλ Ρουμπάϊε, ο οποίος συμπλήρωσε: «Δε θα δεχθούμε ένας υπάλληλος της CIA να επιβάλει στους Ιρακινούς να απαρνηθούν τη θρησκεία τους». H τελευταία, επιθετική δήλωση αναφέρεται στον Αμερικανό διοικητή του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ και στις ενστάσεις του για την καθιέρωση του ισλαμικού νόμου (σαρία) με το υπό εκπόνηση ιρακινό Σύνταγμα. H πρόθεση των Σιιτών να επιβάλουν τον ισλαμικό νόμο και να ελέγξουν, αξιοποιώντας τη δημογραφική πλειοψηφία τους, τους θεσμούς του νέου ιρακινού κράτους έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες των άλλων θρησκευτικών και εθνικών ομάδων.

«Το πρόβλημά μας σήμερα είναι η απειλή ρήξης μεταξύ διαφόρων πολιτικών ομάδων αν, για παράδειγμα, όλα τα υπουργεία θα παραδοθούν σε εκπροσώπους ενός μόνο κόμματος», δήλωσε χθες ο ηγέτης του (σουνιτικού) Ισλαμικού Κόμματος, Μόσιν Αμπντέλ Χαμίντ, ο οποίος προεδρεύει του Ιρακινού Συμβουλίου. O Χαμίντ επέστησε την προσοχή των ομοθρήσκων του στον κίνδυνο «του εθνικιστικού μίσους, της διαίρεσης της χώρας σε εθνότητες, περιοχές και θρησκείες, της απόσχισης του βορείου (κουρδικού) Ιράκ… κάτι που μπορεί να διαλύσει τη χώρα».

Νεκροί δύο Αμερικανοί

Στο μέτωπο των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, άλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Ιρακινός συνοδός τους σκοτώθηκαν χθες στην πόλη Χαλντίγια, δυτικά της Βαγδάτης, από έκρηξη βόμβας ανταρτών, ανεβάζοντας σε 545 τον αριθμό των Αμερικανών που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου. Εξάλλου, χθες τα χαράματα Ιρακινοί ένοπλοι εκτόξευσαν 33 όλμους και 5 πυραύλους εναντίον φρουρούμενης από Αμερικανούς φυλακής, σε προάστιο της Βαγδάτης. Οι Αμερικανοί ανταπέδωσαν τα πυρά, σκοτώνοντας έναν Ιρακινό για να ακολουθήσουν 55 συλλήψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή