Επιφυλακτικός ο Βιλπέν σε εμπλοκή της Συμμαχίας

Επιφυλακτικός ο Βιλπέν σε εμπλοκή της Συμμαχίας

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την ενεργό εμπλοκή του NATO στο Ιράκ διετύπωσε χθες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιγκαρό» ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν. O Γάλλος υπουργός πιστεύει ότι η Δύση δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τη Μέση Ανατολή μόνο υπό το πρίσμα της ασφάλειας, αλλά να συνυπολογίζει και τις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές παραμέτρους.

Στο Ιράκ, υπό προϋποθέσεις

Ερωτηθείς ποια είναι η απάντηση της Γαλλίας στην επιθυμία των ΗΠΑ για μετάθεση της ευθύνης του Ιράκ στο NATO πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο Ντε Βιλπέν, απάντησε. «Το NATO έχει ήδη συνεισφέρει σημαντικά σε τομείς εκτός της παραδοσιακής σφαίρας επιρροής του, όπως βλέπουμε στο Αφγανιστάν. Στο Ιράκ, αυτήν τη στιγμή το NATO παρέχει τεχνική υποστήριξη στους Πολωνούς». Αλλά προσέθεσε «Αυτή καθεαυτή η εμπλοκή του NATO στο Ιράκ, τίθεται με άλλους όρους. Πρέπει πρώτα να εκπληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις». Για τον Γάλλο ΥΠΕΞ, οι προϋποθέσεις αυτές αφορούν πρώτα και κύρια τη συναίνεση των ενδιαφερομένων, καθώς και των επίσημων οργάνων της διεθνούς κοινότητας. «Πρώτον, το NATO δεν μπορεί να εμπλακεί παρά μόνον αν αυτό του ζητηθεί από την ιρακινή κυβέρνηση και με την πρότερη σύμφωνη γνώμη των Ηνωμένων Εθνών». Δεύτερον, ο Ντε Βιλπέν επισημαίνει ότι το NATO δεν πρέπει να εκληφθεί ως επιτιθέμενο. «Εν συνεχεία, τίθεται ένα θέμα αρχής: αν το NATO διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη Μέση Ανατολή, θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας ή μήπως θα περιπλέξει τα πράγματα; Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με κάτι που οι χώρες της περιοχής θα μπορούσαν να θεωρήσουν εκδήλωση επιθετικότητας. Δεν θα υπήρχε τίποτα χειρότερο από το να ενεργοποιήσουμε ένα αίσθημα αντιπαράθεσης ανάμεσα στον αραβικό κόσμο και στις χώρες μας, ανάμεσα στη Δύση και το Ισλάμ», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Ασαφής ήταν η τοποθέτηση ως προς το θέμα αυτό του γενικού γραμματέα του NATO Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, που χθες επεσκέφθη την Αγκυρα. «H Ισπανία θα μπορούσε να το κάνει αυτό (να αναλάβει την ηγεσία του τομέα του Ιράκ που τώρα βρίσκεται υπό πολωνική διοίκηση). Αν η Ισπανία ζητήσει τη βοήθεια του NATO, τότε το NATO σίγουρα θα την παράσχει», είπε. O γενικός γραμματέας δεν διευκρίνισε αν αναφερόταν στη συνέχιση της τεχνικής υποστήριξης ή σε κάποιο άλλο είδος βοήθειας. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ντε Χουπ Σέφερ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ διευκρίνισε ότι αν το NATO συμμετάσχει ενεργά στο Ιράκ, η χώρα του είναι πρόθυμη να παράσχει τη συνδρομή της. «Αν ο ιρακινός λαός μάς καλέσει και ο OHE μετάσχει στη διαδικασία», είπε ο Γκιουλ, η Τουρκία «θα συνδράμει θετικά» στην επιχείρηση υπό την ηγεσία του NATO. «H φύση αυτής της συνδρομής θα συζητηθεί αργότερα». Σε ό,τι αφορά τη συνδρομή της Γαλλίας, ο Ντε Βιλπέν ξεκαθάρισε ότι αυτή θα πρέπει να αναμένεται μόνο όταν επιστραφεί η κυριαρχία του Ιράκ στους Ιρακινούς. «Σκοπεύουμε να συνεργαστούμε στον τομέα της αστυνόμευσης, με τη δημιουργία σχολής αστυνομικών στο Ιράκ. Ευελπιστούμε ότι θα συνεργαστούμε και με τις άλλες δυνάμεις όπως η Γερμανία ή η Ιαπωνία».

Υπάρχουν και άλλες παράμετροι

Πάντως, ο Ντε Βιλπέν δεν παρέλειψε να καταγράψει τη διαφωνία του με την αντιμετώπιση της Μέσης Ανατολής μόνον υπό το πρίσμα της ασφάλειας. «Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο τις χώρες του Μάγκρεμπ, την Εγγύς Ανατολή και τις χώρες του Κόλπου. Επίσης δεν πρέπει να εστιάζουμε τα πάντα γύρω από το θέμα της ασφάλειας. H προσέγγισή μας πρέπει να είναι συνολική και να λαμβάνει υπόψη όλες τις διαστάσεις, την πολιτική, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, την εκπαιδευτική. Αλλιώς, οι πρωτοβουλίες μας κινδυνεύουν να ερμηνευθούν ως υποκινούμενες από τα δικά μας συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας και όχι από την επιθυμία για ανάπτυξη της περιοχής.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή