Αποχρωσεις

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασυνήθιστος πολιτικός

Ο πολιτικός λόγος και δη ο προεκλογικός συνήθως κολακεύει και υπόσχεται στο εκλογικό σώμα, προσδοκώντας στην ψήφο του. Ωστόσο, ο υποψήφιος της αυστραλιανής αντιπολίτευσης και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Μαρκ Λάταμ προτιμά μια πιο «χύμα» επικοινωνία με τη νεολαία της πατρίδας του. Σε πρόσφατη ομιλία του, ο 42χρονος πολιτικός αποκάλεσε τους νέους θλιβερά θύματα της σύγχρονης «κρίσης του ανδρισμού»? είπε ότι είναι μπερδεμένοι, απαίδευτοι και δυστυχείς, εγκαταλείπουν νωρίς το σχολείο και είτε καταφεύγουν στα ναρκωτικά είτε καταλήγουν στην αυτοκτονία. Και φυσικά προσφέρθηκε να τους βγάλει από τα αδιέξοδα, δίνοντας «ένα καινούργιο νόημα στη ζωή τους, που θα βασίζεται στην υποστήριξη και στην εμπιστοσύνη». Σε αντίθεση με ό,τι ενδεχομένως θα περίμενε κάποιος, η καινοτόμος φρασεολογία του φαίνεται ότι βρίσκει απήχηση, καθώς κερδίζει πόντους στις δημοσκοπήσεις έναντι του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, ο οποίος διεκδικεί την ψήφο των Αυστραλών για τέταρτη θητεία. Δύο φορές παντρεμένος ο ίδιος, πατέρας δύο παιδιών, ο Λάταμ προτείνει να μένουν στο σπίτι οι γονείς για να διαβάζουν τα παιδιά τους, δωρεάν βιβλία για τα παιδιά και πληρωμένη άδεια μητρότητας για τις γυναίκες. Τάσσεται όμως και υπέρ της παραμονής του πατέρα στο σπίτι για τη φύλαξη των παιδιών, αντί της μητέρας, κάτι που -κατά την άποψή του- θα αποκαταστήσει τη χαμένη ανδρική ταυτότητα και θα αναγνωρίσει τη σημασία της πατρότητας.

Ιστορική αποκατάσταση

Πεντακόσια χρόνια μετά, για την ακρίβεια 526, διαλευκάνθηκε μία από τις πιο σκανδαλώδεις απόπειρες δολοφονίας στην ιστορία, αυτή των αδελφών Μεδίκων, κυβερνητών της Φλωρεντίας. H επίθεση εναντίον των δύο αδελφών στον καθεδρικό της πόλης, τον Απρίλιο του 1478, έγινε υπό την καθοδήγηση του Φραντσέσκο ντε Πάτσι, η οικογένεια του οποίου ήταν εχθρική προς την εξουσία των Μεδίκων. Ωστόσο, ο αρχισυνωμότης ήταν ο Φεντερίκο ντα Μοντεφέλτρο, δούκας του Ουρμπίνο, από την ομώνυμη πόλη, ο οποίος πρωτοστάτησε στην προσπάθεια ανατροπής των Μεδίκων. O ίδιος είναι ευρέως γνωστός από το πορτρέτο του, το οποίο απεικονίζεται σε τουριστικές κάρτες κι έχει φιλοτεχνήσει στην εποχή του ο Πιέρο ντελα Φραντσέσκα. H ενοχή του αποδεικνύεται από μια επιστολή προς τους πρέσβεις του Ουρμπίνο στη Ρώμη, η οποία αποκρυπτογραφήθηκε προσφάτως από τον καθηγητή Μαρτσέλο Σιμονέτα, ιστορικό στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. Στην επιστολή αποκαλύπτεται ότι ο Φεντερίκο συμμετείχε… στέλνοντας μυστικά ένα απόσπασμα των δυνάμεών του στις πύλες της Φλωρεντίας, με την εντολή να καταλάβουν την πόλη, αμέσως μετά τον θάνατο των δύο αδελφών.

Η πατρίδα του Ρομπέν

Επί αιώνες ο Ρομπέν των Δασών, ο τολμηρός και ευγενής ήρωας των καταπιεσμένων, ανήκε στο Νοτινγκχαμσάιρ, στη Μεσαγγλία. Σήμερα, όμως, η γειτονική επαρχία του Γιορκσάιρ όχι μόνο διεκδικεί με θράσος την κυριότητα ενός θρύλου 800 ετών, αλλά παράλληλα απαιτεί να αλλάξει… ένδυμα και μάλιστα μέσω κοινοβουλευτικής προσφυγής. Οπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», βουλευτής των Εργατικών έθεσε θέμα στο κοινοβούλιο, απαιτώντας από το Νοτινγκχαμσάιρ να κατεβάσει τις πινακίδες που βρίσκονται στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο και δείχνουν προς την κατεύθυνσή του ως «πατρίδα του Ρομπέν των Δασών». Κατά τον ίδιο βουλευτή, ο Ρομπέν ήταν από το Γιορκσάιρ κι αν οι γείτονες του δεν κατεβάσουν τις πινακίδες, θα το κάνουν εξοργισμένοι κάτοικοι της δικής του περιοχής. Στην πραγματικότητα, όπως παραδέχονται τοπικοί παράγοντες, ο θρυλικός Ρομπέν γεννήθηκε ενδεχομένως κάπου ανάμεσα στις δύο επαρχίες. Εξάλλου, οι ειδικοί που έχουν ασχοληθεί με τον θρύλο συμφωνούν ότι πιθανότατα πρόκειται για το αμάλγαμα από πολλά διαφορετικά πρόσωπα, που έζησαν σε διάφορες ιστορικές περιόδους και ανέπτυξαν την παροιμιώδη δράση, που αποδίδεται στον Ρομπέν. Για την ώρα, πάντως, οι κάτοικοι του Νοτινγκχαμσάιρ αρνούνται να κατεβάσουν τις πινακίδες και αντιτείνουν στους γείτονές τους να διατηρήσουν και να «εκμεταλλευθούν» τη δική τους περιουσία? τη φημισμένη πουτίγκα τους, για παράδειγμα, ή το αδιαμφισβήτητο ωραίο φυσικό τοπίο τους. Θα το κάνουν, όμως;

Το χρέος του Τζάκσον

Αμερικανικό γραφείο ταξιδίων κατηγορεί τον Μάικλ Τζάκσον ότι δεν έχει εξοφλήσει λογαριασμό ύψους 18.000 δολαρίων, ποσόν το οποίο απειλεί να διεκδικήσει δικαστικώς. Πρόκειται για το μίσθωμα του αεροσκάφους με το οποίο ο γνωστός τραγουδιστής ταξίδεψε από το Λας Βέγκας στη Σάντα Μπάρμπαρα τον περασμένο Νοέμβριο, προκειμένου να παρουσιαστεί ενώπιον των δικαστικών αρχών, κατηγορούμενος για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου. Στη μηνυτήρια αναφορά της, η εκπρόσωπος της εταιρείας αναφέρει ότι το συγκεκριμένο γραφείο αναλάμβανε τις αεροπορικές μεταφορές του Μάικλ Τζάκσον για την τελευταία τριετία, αλλά ότι καθόλη τη διάρκειά της δεν πλήρωσε κανένα λογαριασμό. Μάλιστα, κατά τον δικηγόρο της εταιρείας, αν μαζί με τις πραγματικές οφειλές προστεθούν και οι τόκοι τριών ετών, τότε το ύψος του αιτούμενου λογαριασμού ανέρχεται στα 50.000 δολάρια. Για την ιστορία, να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για την ίδια εταιρεία, Xtrajet, την οποία είχε εγκαλέσει ο τραγουδιστής, επειδή είχε τοποθετήσει κάμερες στο εσωτερικό του αεροπλάνου του κατά την επίμαχη μεταφορά. Αοκνοι παρατηρητές της δραστηριότητας των διασήμων, όμως, εκτιμούν ότι τα οικονομικά προβλήματα του Τζάκσον δεν πηγάζουν μόνο από τις νομικές του περιπέτειες, αλλά και από τις αναιμικές πωλήσεις του τελευταίου του δίσκου, που δεν φθάνουν ούτε στο ένα εκατοστό τα έσοδα των θρυλικών του ηχογραφήσεων της δεκαετίας του ’80.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή