Ενταλμα σύλληψης για τον Τούρκο πολιτικό Ουζάν

Ενταλμα σύλληψης για τον Τούρκο πολιτικό Ουζάν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Τη σύλληψη του Τσεμ Ουζάν, επιχειρηματία και ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος της Νεότητας, διέταξε, χθες, τουρκικό δικαστήριο, ενώ δύναμη της αστυνομίας επέδραμε νωρίτερα στην οικία του για να κατασχέσει μεγάλες ποσότητες διαφόρων υλικών, στο πλαίσιο των ερευνών γύρω από τις κατηγορίες για διαφθορά που αντιμετωπίζει η οικογένειά του. Το ένταλμα σύλληψης του Ουζάν, πολιτικού αντιπάλου του πρωθυπουργού, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί την κορύφωση τής σε βάρος του εκστρατείας μετά τις αρχικές κατηγορίες ότι συκοφάντησε τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης.

Η γενική εισαγγελία έχει ζητήσει τη σύλληψη και φυλάκιση του Ουζάν αφού ο τελευταίος χαρακτήρισε «απατεώνα» και «άθεο» τον κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίμαχης συγκέντρωσης στην Προύσα τον περασμένο Ιούνιο. Εάν καταδικαστεί για δυσφήμιση θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο φυλάκισης έως και πέντε ετών. Το ένταλμα για τη σύλληψή του εξεδόθη με το αιτιολογικό ότι ο κ. Ουζάν δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που τον βαρύνουν.

Επιχειρηματίας, ο οποίος έχει στραφεί στην πολιτική, ο Ουζάν υπήρξε επικριτικός κατά του Ερντογάν από τη στιγμή που η κυβέρνηση έθεσε υπό τον έλεγχό της δύο εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας της οικογενείας του, στα οποία διαπιστώθηκε παράνομη διαχείριση πέρσι το καλοκαίρι. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάσχεση τουλάχιστον 200 εταιρειών της οικογένειας Ουζάν, προκειμένου να συγκεντρωθεί το χρέος ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που υπολογίζεται ότι οφείλουν οι Ουζάν στις τουρκικές αρχές.

Οι οπαδοί του Ουζάν υποστηρίζουν τώρα ότι πίσω από τις διώξεις βρίσκονται πολιτικά κίνητρα και ότι σκοπός είναι να αμαυρωθεί η εικόνα του ηγέτη της Νεότητας εν όψει των τοπικών εκλογών της 28ης Μαρτίου. Το κόμμα του Ουζάν, σημειωτέον, σχηματίστηκε το 2002 αλλά απέτυχε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό για την είσοδό του στη Βουλή. Εκπρόσωπος της Νεότητας δήλωσε, χθες, ότι ο Ουζάν έχει πράγματι την πρόθεση να καταθέσει στο δικαστήριο και ότι θα εμφανιζόταν μέσα στις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, κατά την επιδρομή στο σπίτι του, το βράδυ της Πέμπτης, κατασχέθηκαν έγγραφα, αλλά και έργα τέχνης και άλλο υλικό, συνολικής αξίας 37 εκατομμυρίων δολαρίων!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή