Τα ζυμαρικά κερδίζουν στη μάχη της δίαιτας

Τα ζυμαρικά κερδίζουν στη μάχη της δίαιτας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στη Ρώμη με στόχο την προώθηση της κατανάλωσης ζυμαρικών, επισημαίνοντας την ευεργετική επίδρασή τους στην υγεία και κατέληξαν ότι οι πλούσιες σε υδατάνθρακες τροφές, κάτι ιδιαίτερα συνηθισμένο στα μεσογειακά κράτη, αποτελούν πολύ καλύτερη διατροφή από αυτή που συνηθίζεται στη Δύση, δηλαδή, τα κεκορεσμένα λίπη και τα πολυπρωτεϊνικά τρόφιμα.

Μακαρόνια και ριγκατόνι

Γιατροί και διαιτολόγοι που φιλοξενήθηκαν στη Ρώμη από το ίδρυμα Oldways Preservatioand Exchange Trust, κέντρο έρευνας διατροφής που εδρεύει στη Βοστώνη, έκαναν ένα βήμα παραπάνω, αναγνωρίζοντας ότι τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, (τον τρόπο που μεταβολίζονται και την ταχύτητα με την οποία προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα) πιθανώς να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων όπως είναι λόγου χάρη η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος, αλλά και αρκετές μορφές καρκίνου.

Τέτοια είναι τα ζυμαρικά, όπως το σπαγκέτι, τα λινγκουίνι και τα ριγκατόνι, μεταξύ άλλων. Ετσι στο συνέδριο, οι επιστήμονες ενθάρρυναν την αύξηση της κατανάλωσης ζυμαρικών, αν και στο τέλος συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να ερευνηθεί περισσότερο η μακροχρόνια επίδραση της πλούσιας σε υδατάνθρακες διατροφής.

Το ίδρυμα Oldways και στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ της μεσογειακής διατροφής, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, σιτηρά ελαιόλαδο και κρασί, αλλά το συνέδριο της Ρώμης ήταν το πρώτο που επικεντρώθηκε στα ζυμαρικά. «Είναι μία ακόμα κίνηση για την προώθηση και την υπεράσπιση της μεσογειακής διατροφής» εξηγεί ο δρ Τζον Φόριετ, διευθυντής του ιατρικού κέντρου Ερευνας της Συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή του κολεγίου Μπέιλορ του Χιούστον. O δρ Ντέιβιντ Τζένκινς, ειδικός διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τορόντο, υποστήριξε ότι τα παραδοσιακά τρόφιμα με πολλούς υδατάνθρακες είναι μια πολύ καλή λύση για όλους μας.

Χάρηκαν οι κατασκευαστές

Πρέπει, ωστόσο, να υπογραμμισθεί ότι η νέα θέση των ζυμαρικών στο πάνθεον των υγιεινών τροφίμων ασφαλώς χαροποίησε τους χορηγούς του συνεδρίου, την ιταλική Barilla, την AmericaItaliaPasta Company και το Consorzio Parmigiano Reggiano του ομίλου που παράγει το τυρί παρμεζάνα. Τα συμπεράσματα των επιστημόνων θα πρέπει να ευχαριστήσουν και τους κατασκευαστές ζυμαρικών στις ΗΠΑ που είδαν τις πωλήσεις τους να μηδενίζονται τελευταία εξαιτίας της λατρείας των Αμερικανών στις δίαιτες που ευαγγελίζονταν την κατανάλωση λίγων υδατανθράκων.

«Τώρα μία ομάδα διαπρεπών επιστημόνων στρέφονται κατά του εξοβελισμού των υδατανθράκων στο πυρ το εξώτερον» καταλήγει ο πρόεδρος της Oldways, K. Νταν Γκίφορντ. O Τζένκινς του Πανεπιστημίου του Τορόντο τόνισε ότι μπορεί ο πόλεμος κατά των διαιτητικών προγραμμάτων που πρεσβεύουν την κατανάλωση ελάχιστων υδατανθράκων να είναι χαμένος στις ΗΠΑ, αλλά υπάρχει κίνδυνος να ανοίγουν νέα μέτωπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή