Ψήφο σε ξένους έδωσε το Βέλγιο

Ψήφο σε ξένους έδωσε το Βέλγιο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Το Κοινοβούλιο του Βελγίου ενέκρινε χθες περιορισμένα εκλογικά δικαιώματα για την κοινότητα των μεταναστών εκτός E.E., δίνοντας τέλος σε δεκαοκτώ μήνες έντονης αντιπαράθεσης, που απείλησε να ρίξει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας. H Κάτω Βουλή υπερψήφισε την πρόταση με ψήφους 80 υπέρ και 58 κατά και τρεις αποχές. Το νομοσχέδιο είχε ήδη εξασφαλίσει την έγκριση της Γερουσίας.

Οι αλλοδαποί κάτοικοι Βελγίου θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές από το 2006, εάν κατοικούν τουλάχιστον πέντε χρόνια στη χώρα. Δεν θα έχουν, ωστόσο, δικαίωμα ψήφου στις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές, ούτε και θα μπορούν να εκλέγονται εφόσον δεν είναι Βέλγοι πολίτες. Τρία από τα τέσσερα συνεργαζόμενα κόμματα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γκι Φερχόφστατ ασκούσαν πιέσεις για την έγκριση του νομοθετήματος. Το κόμμα του ίδιου του Φερχόφστατ, οι Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, όμως, διαφοροποιήθηκαν από τον ηγέτη τους και ενώθηκαν με τους Φλαμανδούς Χριστιανοδημοκράτες, καταψηφίζοντας τα νέα μέτρα. Το ακροδεξιό Φλαμς Μπλοκ αντιτάχθηκε βέβαια και αυτό στη διεύρυνση των δικαιωμάτων μεταναστών, οφείλοντας την επιτυχία του σε ξενόφοβα πολιτικά μηνύματα. «Διασαφηνίσαμε την αντίθεσή μας. Τα νέα μέτρα δεν θα βοηθήσουν στην ενσωμάτωση των μεταναστών. Είναι άχρηστα», τόνισε χθες ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα, στην προσπάθειά του να ανατρέψει την υποχώρηση που εμφανίζει η δημοτικότητά του, εν όψει των τοπικών εκλογών την άνοιξη, προσπαθεί να προσελκύσει συντηρητικούς ψηφοφόρους της βαλλονικής κοινότητας, στηρίζοντας αυστηρή μεταναστευτική πολιτική. Εκπρόσωποι οργανώσεων προστασίας των δικαιωμάτων των μεταναστών ανέφεραν χθες ότι τα μέτρα δεν ικανοποιούν πάγια σημαντικότερα αιτήματα, όπως το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε δημοτικές και τοπικές εκλογές για τους μετανάστες. Σύμφωνα με κρατικές στατιστικές, η μαροκινή είναι η μεγαλύτερη κοινότητα μεταναστών στο Βέλγιο, με την τουρκική, την κογκολέζικη και εκείνη των Σέρβων/Μαυροβουνίων να έπονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή