Οι σιίτες δέχονται μικρή αναβολή…

Οι σιίτες δέχονται μικρή αναβολή…

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Ηνωμένων Εθνών, Ουάσιγκτον και Βαγδάτης για την εκπόνηση συμβιβαστικού σχεδίου γύρω από τη μεταβίβαση της πολιτικής εξουσίας στους Ιρακινούς πυροδότησε η προχθεσινή τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του OHE, Κόφι Ανάν, ο οποίος απέρριψε τόσο την αξίωση των σιιτών για άμεση προκήρυξη γενικών εκλογών όσο και το αμερικανικό σχέδιο για συγκρότηση ιρακινής Εθνοσυνέλευσης μέσω επιλεγμένων αντιπροσώπων.

Με συνέντευξή του, στο χθεσινό φύλλο του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ», ο θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, αγιατολάχ Αλ Σιστάνι, δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει μόνο μικρή χρονική μετάθεση των εκλογών, μετά την 30ή Ιουνίου, οπότε προβλέπεται να μεταβιβασθεί η εξουσία από τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στους Ιρακινούς. Προσέθεσε επίσης ότι η όποια μεταβατική ιρακινή αρχή πρέπει να έχει «αυστηρά περιορισμένες αρμοδιότητες» και «να μη λάβει σημαντικές για το μέλλον της χώρας αποφάσεις». Από πλευράς ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, με συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο του ABC, αναγνώρισε ότι η αμερικανική πρόταση για ανάδειξη ιρακινής συνέλευσης μέσω τοπικών συνελεύσεων επιλεγμένων προσωπικοτήτων «δεν εξασφάλισε τη συναίνεση που ήταν αναγκαία για να λειτουργήσει». Πάντως, ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, επέμεινε ότι το χρονοδιάγραμμα για μεταβίβαση της εξουσίας μέχρι την 30ή Ιουνίου πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα. Με συνέντευξή του στην «Κοριέρε ντελά Σέρα», ο Μπρέμερ δήλωσε ότι τα συμμαχικά στρατεύματα πρέπει να μείνουν στο Ιράκ τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο του 2005, για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση από πλευράς ασφαλείας.

Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη γιγαντιαία επιχείρηση αντικατάστασης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και του εξοπλισμού τους στο Ιράκ. Μεγάλες αυτοκινητοπομπές, υποστηριζόμενες από ελικόπτερα, μεταφέρουν Αμερικανούς στρατιώτες από το «σουνιτικό τρίγωνο» του κεντρικού και βορείου Ιράκ στο Κουβέιτ, απ’ όπου θα ταξιδέψουν για τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα οι αντικαταστάτες τους ακολουθούν την αντίστροφη διαδρομή. Υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα εισέλθουν ή θα εξέλθουν από το Ιράκ τα προσεχή εικοσιτετράωρα -μια επικίνδυνη επιχείρηση, που εκτυλίσσεται σε εχθρικές περιοχές. Χθες ένας Αμερικανός στρατιώτης τραυματίσθηκε σε βομβιστική επίθεση ανταρτών εναντίον αυτοκινητοπομπής στην πόλη Μπάλαντ, ενώ ανέβηκαν σε τέσσερα τα θύματα προχθεσινής επίθεσης στην πόλη Χαλντίγια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή