Σκληρή μάχη για μερικά δολάρια ακόμα

Σκληρή μάχη για μερικά δολάρια ακόμα

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H στιγμή, την οποία κάθε Δημοκρατικός φοβάται, έφθασε στις ΗΠΑ. Το κόμμα ανέδειξε πραγματικά «εκλέξιμο» υποψήφιο, ο οποίος μειώνει σταθερά τη διαφορά του από τον Τζορτζ Μπους σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Την ώρα που ο Τζον Κέρι ετοιμάζεται, όμως, να εισέλθει στον κύκλο των νικητών, διαπιστώνει ότι ο τραπεζικός του λογαριασμός έχει εξανεμισθεί. O αντίπαλός του, στο μεταξύ, έχει δαπανήσει μόλις το ένα τέταρτο των προεκλογικών κεφαλαίων του, διαθέτοντας άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια για να εξαπολύσει νέα εκστρατεία δυσφήμησης του Κέρι. Ειρωνικό είναι το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί, έχοντας προβλέψει την εξέλιξη αυτή, πέρασαν τον περασμένο χρόνο αναζητώντας μεθόδους παράκαμψης του νόμου Μακέιν – Φάινγκολντ για τις προεκλογικές χρηματοδοτήσεις, νόμο τον οποίο είχαν ένθερμα υποστηρίξει κατά την ψήφισή του.

Οι οργανώσεις «527»

Οι ελπίδες στηρίζονται κυρίως σε μία μέθοδο: το δίκτυο νέων οργανώσεων, με όνομα «527» (από το άρθρο του Φορολογικού Κώδικα που τους εξασφαλίζει αφορολόγητο καθεστώς). Οι οργανώσεις 527 έχουν το δικαίωμα να συγκεντρώνουν απεριόριστα κεφάλαια για διαφήμιση και προώθηση της εγγραφής πολιτών στους εκλογικούς καταλόγους, εφόσον δεν συνεργάζονται με τον υποψήφιο. H εφευρετική στρατηγική αυτή θα βρεθεί, όμως, αυτή την εβδομάδα κάτω από το μικροσκόπιο της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής (FEC). H επιτροπή θα αποφανθεί σε τι είδους πολτικές δραστηριότητες θα μπορούν να εμπλέκονται οι 527. Εάν η Επιτροπή αποφανθεί υπέρ των Δημοκρατικών, ο Κέρι θα μπορέσει να εξασφαλίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από φιλικές προς το κόμμα του οργανώσεις. Εάν η FEC αποφασίσει εναντίον του Κέρι, ο γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη θα αναγκασθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια με τον παραδοσιακό και δύσκολο τρόπο, με μικρά εμβάσματα και από την περιορισμένη οικονομική βοήθεια της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (DΝC).

Σε έναν κόσμο, όπου οι «μαλακές» χρηματοδοτήσεις έχουν εκλείψει, οι Ρεπουμπλικανοί απολαμβάνουν σημαντικού πλεονεκτήματος, διαθέτοντας περισσότερους και πλουσιότερους υποστηρικτές. Για τον λόγο αυτό, η ομάδα Κέρι προσπαθεί αυτόν τον καιρό να υιοθετήσει το επιτυχημένο σύστημα δωρεών μέσω του Ιντερνετ, που πρώτος εγκαινίασε ο Χάουαρντ Ντιν. Επειτα από χρόνια αναζήτησης εύπορων δωρητών «μαλακών» κεφαλαίων, οι Δημοκρατικοί στρέφονται στη βάση τους. «H μεγαλύτερη επιτυχία για εμάς θα ήταν να πείσουμε τους υποστηρικτές μας που ανήκουν στη μεσαία τάξη ότι τα εκατό δολάρια που προσφέρουν σημαίνουν κάτι», λέει ο Μίτσελ Μπέργκερ, στέλεχος των Δημοκρατικών στη Φλόριντα. Το κόμμα της αντιπολίτευσης ελπίζει έτσι να συγκεντρώσει 190 εκατομμύρια δολάρια με τη βοήθεια των 527.

Μαύρες διαφημίσεις

Οι οργανώσεις αυτές, που φέρουν κοινότοπα ονόματα όπως «H Αμερική Ψηφίζει» ή «H Αμερική Ενώνεται», έχουν προσελκύσει μεγάλους παίκτες της διεθνούς σκηνής, όπως τον Τζορτζ Σόρος, που έχει δεσμευθεί να καταβάλει συνολικά 10 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες οργανώσεις. Καθώς οι 527 δημιουργούνται έξω από τα στενά κομματικά πλαίσια, είναι πολύ δύσκολο για τους ψηφοφόρους να διαπιστώσουν ποιος κρύβεται πραγματικά πίσω από αυτές και ποιες είναι οι δραστηριότητές του. Μία από τις οργανώσεις αυτές, με τον καθησυχαστικό τίτλο «Αμερικανοί Υπέρ της Εργασίας, της Κοινωνικής Πρόνοιας και των Προοδευτικών Αξιών», χρηματοδότησε σκληρές μαύρες διαφημίσεις κατά του Χάουαρντ Ντιν στη Νότια Καρολίνα και το Νιου Χάμσάιρ. H οργάνωση αρνήθηκε αρχικά να αποκαλύψει τους χρηματοδότες της, ενώ απεδέχθη τις σχετικές εκκλήσεις της FEC μόνο μετά τις προκριματικές εκλογές στις πολιτείες αυτές. Κύριοι χρηματοδότες της οργάνωσης αποδείχθηκε ότι ήταν ο πρώην Δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ και χρηματοδότης του Κέρι, Ρόμπερτ Τοριτσέλι και ο Ντάνιελ Εϊμπραχαμ, ιδιοκτήτης της εταιρείας διαιτητικών τροφών Slim-Fast Foods. H εικόνα μιας σκιώδους ομάδας, χρηματοδοτούμενης από άγνωστες πηγές, η οποία «στήνει το μαγαζί της» εν μία νυκτί και εγκαταλείπει την περιοχή, προτού αποκαλυφθεί η σύνθεσή της, απετέλεσε την αφορμή θέσπισης της νομοθεσίας για τις προεκλογικές χρηματοδοτήσεις.

Οι οργανώσεις 527, όμως, ανεξάρτητα από το εάν θα λάβουν έγκριση από την FEC, δεν αποτελούν πανάκεια για τους Δημοκρατικούς. Μία δωρεά σε οργάνωση 527 δεν εξασφαλίζει στον δωρητή συνάντηση με τον υποψήφιο, ενώ οι πολυάριθμες τέτοιες οργανώσεις δεν έχουν εκπληρώσει τις χρηματικές προσδοκίες των ιδρυτών τους. Οι Ρεπουμπλικανοί, από τη μεριά τους, προσπαθούν να εισέλθουν δυναμικά στο παιχνίδι των 527 ή να επιτύχουν την αποδυνάμωσή του. Τον Δεκέμβριο του 2003, ομάδα Ρεπουμπλικανών ίδρυσε (τι άλλο;) ένα 527 και ζήτησε από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή FEC να αποφανθεί σχετικά με τη νομιμότητά της. Εάν η FEC αποφασίσει την κατάργηση των 527, οι Ρεπουμπλικανοί θα ωφεληθούν σημαντικά, ενώ εάν η ύπαρξή τους εγκριθεί, το κυβερνών κόμμα θα δημιουργήσει πολλές τέτοιες οργανώσεις.

Υποθήκευσε ακίνητο

Ο Κέρι, με τη βοήθεια των συμβούλων όσων Δημοκρατικών υποψηφίων εγκατέλειψαν την κούρσα, εξασφαλίζει σήμερα περί τα 200.000 δολάρια ημερησίως μέσω του Ιντερνετ, ενώ προγραμματίζει 20 εμφανίσεις σε συγκεντρώσεις πιθανών χρηματοδοτών μέσα στον Μάρτιο. Οταν η εκστρατεία Κέρι αντιμετώπισε προβλήματα στα τέλη Δεκεμβρίου, η μεγάλη περιουσία της Τερέζα Χάιντς Κέρι έσωσε την κατάσταση, επιτρέποντας στον γερουσιαστή από τη Μασαχουσέτη να υποθηκεύσει ένα από τα οικογενειακά ακίνητα για το ποσόν των 6,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Ούτε και οι πλέον αισιόδοξοι Δημοκρατικοί δεν περιμένουν από τον Κέρι να συγκεντρώσει τελικά πάνω από 190 εκατομμύρια δολάρια. Οι προσπάθειες των Δημοκρατικών ωχριούν μπροστά στον προεκλογικό χρηματοδοτικό κολοσσό του διδύμου Μπους – Τσένι, που αναμένεται να συγκεντρώσει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια για την επανεκλογή του προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή