Αποχρωσεις

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατευθυνόμενη εκπαίδευση

Το καινούργιο πόνημα του σκληροπυρηνικού προέδρου του Τουρκμενιστάν, Σαπαρμουράτ Νιγιαζόφ, φέρει τον τίτλο «Αγωγή» και φιλοδοξεί να μυήσει τους μικρούς μαθητές στη «φιλοσοφία των αρχαίων παραδόσεων του λαού τους, που ανέπτυξε σαφείς κανόνες συμπεριφοράς και κοινωνικότητας ανά τους αιώνες». Οπως ανακοίνωσε χθες η κρατική τηλεόραση, το εγχειρίδιο της «Αγωγής» θα προστεθεί στο σχολικό πρόγραμμα, καθώς θα έλθει να συμπληρώσει τα «φιλοσοφημένα» κείμενα του Νιγιαζόφ, τα οποία έχουν υποκαταστήσει μεγάλο μέρος της διδακτέας ύλης της πάλαι ποτέ σοβιετικής δημοκρατίας. O Νιγιαζόφ ανήλθε στην εξουσία με την κατάρρευση της σοβιετικής εξουσίας και κήρυξε εαυτόν διά βίου πρόεδρο της κεντρασιατικής αυτής χώρας, αυτοαποκαλούμενος «Μέγας». Στο τοπικό πανεπιστήμιο, άλλωστε, έχουν ιδρυθεί ειδικά τμήματα, στα οποία οι φοιτητές μπορούν να εντρυφήσουν στη «βαθιά φιλοσοφημένη» σκέψη του ηγέτη τους, όπως αυτή αποκαλύπτεται στα έργα του «Πνευματικός Οδηγός» και «Τα τρία Κακά, που απειλούν την Κοινωνία μας» – έμμετρη καταγραφή των υποτιθέμενων απειλών, που αποτελούν για τον νέο η απειθαρχία, η αλαζονεία και η «παράξενη σκέψη».

Πρόσκληση σε γεύμα

Ενοχλήθηκε, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, η «βασίλισσα του πορνό» της Βρετανίας, ιδιοκτήτρια της αλυσίδας καταστημάτων Αν Σάμερς από την… εσκεμμένη αμέλεια της βασίλισσας Ελισάβετ να μην την προσκαλέσει σε γεύμα, που θα δοθεί στο Μπάκιγχαμ για τις «γυναίκες που ξεχώρισαν», τον επόμενο μήνα. H 43χρονη Ζακλίν Γκολντ είναι ομολογουμένως από τις πιο επιτυχημένες επιχειρηματίες της χώρας, καθώς η αλυσίδα διαθέτει 120 υποκαταστήματα με είδη σεξ. «Αν αποκλείστηκα, λόγω του είδους της επιχείρησης», φέρεται να δήλωσε η κ. Γκολντ, «είναι εξοργιστικό, δεδομένου ότι πρόκειται για κοντόφθαλμη και ξεπερασμένη στάση».

Θα γίνω υδραυλικός

Οι Βρετανοί πανεπιστημιακοί απεργούν από προχθές με αίτημα την αύξηση των αποδοχών τους. Ωστόσο, όπως διαβάζουμε στην «Γκάρντιαν», ορισμένοι από αυτούς, αντί να χάνουν χρόνο, περιμένοντας την ικανοποίηση του αιτήματός τους, προτιμούν να στραφούν προς καλύτερα αμειβόμενα επαγγέλματα. H εφημερίδα αναφέρει τις περιπτώσεις τριών λεκτόρων, οι οποίοι απηυδισμένοι από τα πενιχρά οικονομικά τους, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ακαδημαϊκή τους καριέρα και να αναζητήσουν την τύχη τους σε επαγγέλματα όπως αυτό του υδραυλικού ή του εκπαιδευτή σκύλων για κυνομαχίες, αποδεδειγμένα καλύτερα αμειβόμενα από το δικό τους. Γεγονός, που, όμως, απειλεί με πνευματικό κενό τα πανεπιστήμια, εφόσον το φαινόμενο προσλάβει διαστάσεις. Πανεπιστημιακοί και φοιτητές κάνουν λόγο για απόπειρα «εμπορευματοποίησης» της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία επιτυγχάνεται με τον συνδυασμό των μειωμένων αποδοχών των διδασκόντων και της σχεδιαζόμενης αύξησης των διδάκτρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους οικονομικά ασθενέστερους υποψήφιους φοιτητές. Αν και κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι περιορισμένες διαστάσεις του φαινομένου μπορεί να λειτουργήσουν και εν είδει «κάθαρσης» για την πανεπιστημιακή κοινότητα, εντούτοις δεν παύει να αποτελεί ένα ακόμη δυσοίωνο σημείο των καιρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή