Το κλίμα θα μας καταστρέψει

Το κλίμα θα μας καταστρέψει

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατομμύρια θύματα από πολέμους και φυσικές καταστροφές θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα επόμενα είκοσι χρόνια οι κλιματολογικές αλλαγές. Αυτό αναφέρει μυστική έκθεση που συνέταξαν στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου και η οποία περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας. Σύμφωνα με την αναφορά, οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις θα βυθιστούν από την άνοδο της στάθμης των υδάτων, καθώς η Βρετανία θα γνωρίσει «σιβηρικού τύπου» καιρικές συνθήκες μέχρι το 2020. Γύρω στο 2007, ισχυρές καταιγίδες θα καταστρέψουν τα τεράστια οδοφράγματα που προστατεύουν σήμερα τις ακτές της Ολλανδίας και πόλεις όπως η Χάγη θα εγκαταλειφθούν. H πρόσβαση στο νερό θα γίνει δύσκολη. H ζωή θα αλλάξει στο Νείλο, στο Δούναβη και στον Αμαζόνιο. Πλούσιες χώρες, οπως οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές θα μετατραπούν σε εικονικό φρούριο για να αποτρέψουν τα κύματα των μεταναστών τα οποία θα εγκαταλείπουν τη γη τους που θα βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας ή που δεν θα είναι καρποφόρα. Περί το 2010, σε ΗΠΑ και Ευρώπη οι μέρες με μέση θερμοκρασία γύρω στους 32,2 βαθμούς Κελσίου θα αυξηθούν. Πυρηνικές συρράξεις, καθολικές ξηρασίες, πείνα και λεηλασίες θα πλήξουν ολόκληρο τον πλανήτη.

Στο χείλος αναρχίας

Το έγγραφο προβλέπει ότι απότομες κλιματολογικές αλλαγές θα φέρουν τον πλανήτη στο χείλος της αναρχίας, καθώς οι χώρες αυτές θα αναπτύσσουν μία πυρηνική απειλή για να διασφαλίσουν και να υπερασπισθούν τα αποθέματα τροφίμων, ύδατος και ενέργειας. H απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα επισκιάζει ακόμη και αυτήν την απειλή της τρομοκρατίας. «O πόλεμος και η ασυνέχεια θα είναι ενδημικά στοιχεία της ζωής», συμπεραίνει η ανάλυση του Πενταγώνου. «Για μία ακόμη φορά ο πόλεμος θα καθορίσει την ανθρώπινη ζωή», συμπληρώνει.

Τα ευρήματα αποτελούν κόλαφο για την κυβέρνηση Μπους, που έχει επανειλημμένα αρνηθεί ακόμη και την ύπαρξη των κλιματολογικών αλλαγών. Πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η ανάγνωση του πορίσματος θα είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τον πρόεδρο, ο οποίος επιμένει ότι η εθνική ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα της Ουάσιγκτον. H έκθεση συντάχθηκε από τον αμυντικό σύμβουλο του Πενταγώνου Αντριου Μάρσαλ, ο οποίος επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο σκέψης του αμερικανικού στρατού. Ηταν ο άνθρωπος πίσω από μία σαρωτική επιθεώρηση για το μετασχηματισμό του στρατού υπό τον υπουργό Αμυνας Ντ. Ράμσφελντ.

Ζήτημα εθνικής ασφάλειας

Οι κλιματολογικές αλλαγές «θα πρέπει να εξετασθούν πλέον ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και όχι απλώς ως αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης», σχολίασαν δύο συντάκτες της έκθεσης, ο σύμβουλος της CIA Πίτερ Σουόρτς και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Δικτύου Επιχειρήσεων Νταγκ Ράνταλ. Εγκυροι κλιματολόγοι, πάντως, πιστεύουν ότι οι ετυμηγορίες τους ενδέχεται να αποτελέσουν τον καταλύτη, ώστε να υποχρεωθεί η Ουάσιγκτον να αποδεχθεί τις κλιματολογικές αλλαγές ως υπαρκτό και επείγον φαινόμενο. Ελπίζουν επίσης ότι θα πεισθούν οι ΗΠΑ να υπογράψουν παγκόσμιες συμφωνίες για να επιβραδύνουν τις κλιματολογικές αλλαγές.

Σύμφωνα με τους Ράνταλ και Σουόρτς, σύντομα θα μπορούσαν να επαναληφθούν οι κλιματολογικές συνθήκες που επέφεραν εκτεταμένες ελλείψεις στις σοδειές, ανέχεια, ασθένειες και μαζική μετανάστευση πληθυσμών, όπως ακριβώς είχε συμβεί πριν από 8.200 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή