Μεσολάβηση ΗΠΑ, Γαλλίας στην κρίση της Αϊτής

Μεσολάβηση ΗΠΑ, Γαλλίας στην κρίση της Αϊτής

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΡΤ O ΠΡΕΝΣ. Ουάσιγκτον και Παρίσι διαγκωνίζονται να μεσολαβήσουν στην κρίση της Αϊτής αναλαμβάνοντας ξεχωριστές πρωτοβουλίες. Οι ΗΠΑ επιχειρούν να εκπονήσουν την ύστατη στιγμή ένα ειρηνευτικό σχέδιο, που δεν θα προϋποθέτει την παραίτηση του προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης επεξεργάζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ την αμερικανική πρόταση αφότου πείσθηκαν από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, να καθυστερήσουν την επίσημη απάντησή τους. Πρόθυμη να παρέμβει στην κρίση εμφανίσθηκε ωστόσο χθες και η Γαλλία, διά στόματος του προέδρου Ζακ Σιράκ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν θα έχει εντός της εβδομάδος επαφές με ηγέτες της αντιπολίτευσης στο Παρίσι, για να συζητήσει μαζί τους τις προοπτικές επίλυσης της κρίσης.

«Η Γαλλία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνδρομής σε μία ειρηνευτική δύναμη, που θα αποτελείται ως επί το πλείστον από υπηκόους χωρών της περιοχής», δήλωσε ο Σιράκ σε συνέντευξη Τύπου με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Πέτερ Μεντγκιεσί, στη Βουδαπέστη, την οποία επισκέφθηκε χθες. Το Παρίσι εξετάζει αρκετές ιδέες για την επίλυση της κρίσης, ενώ η 15μελής ένωση της Καραϊβικής, η Caricom, συνέταξε ένα σχέδιο διευθέτησης, το οποίο έγινε δεκτό από τον Αριστίντ.

Τι προβλέπει το σχέδιο

«Ελπίζουμε ότι αυτό το σχέδιο θα εφαρμοσθεί για να ανοίξει ο δρόμος για πολιτικό διάλογο με στόχο την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης. Μόνο η διαδικασία των διαπραγματεύσεων προσφέρει διέξοδο από την κρίση», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος. H συμφωνία, στην οποία συναίνεσε ο πρόεδρος της Αϊτής, προβλέπει εκχώρηση σημαντικών εξουσιών σε μία νέα κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό αποδεκτό από την αντιπολίτευση. Παράλληλα του επιτρέπει να παραμείνει στον θώκο του μέχρι το τέλος της θητείας του, το 2006. «H Αϊτή κυβερνήθηκε επί μακρόν με έναν τερατώδη τρόπο», επισήμανε ο Σιράκ. «Δίνουμε μάχη με τον χρόνο για να τερματίσουμε τη βία», δήλωσε εξάλλου ο Βιλπέν.

Ο Πάουελ ζήτησε τη Δευτέρα από την αντιπολίτευση να περιμένει άλλο ένα 24ωρο προτού αποφασίσει αν ο Αριστίντ πρέπει να παραιτηθεί στο πλαίσιο του ειρηνευτικού σχεδίου. H νέα αυτή παράταση θεωρείται αμφίβολο ότι θα επιβραδύνει την κάθοδο της Αϊτής στην αναρχία, αφού η αντιπολίτευση έχει αποσαφηνίσει πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον στόχο της παραίτησης του Αριστίντ, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αρνούνται να καταστήσουν την οριστική αποπομπή του βασικό όρο για τη διευθέτηση της κατάστασης. Στο μεταξύ ο OHE διέψευσε χθες ότι έχει διατάξει το προσωπικό του να εγκαταλείψει τη χώρα. Οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει πενήντα πεζοναύτες για να προστατεύσουν την πρεσβεία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή