H CIA είχε ενημερωθεί για το χτύπημα στα «Δίδυμα»

H CIA είχε ενημερωθεί για το χτύπημα στα «Δίδυμα»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμερικανικές αρχές διέθεταν τα στοιχεία ενός εκ των αεροπειρατών της 11ης Σεπτεμβρίου από το Μάρτιο του 1999, αλλά απέτυχαν να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά την πληροφορία, σύμφωνα με τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. H πληροφορία, που προήλθε από τη Γερμανία αφορούσε τον Μαρουάν αλ Σεχί, τον άνθρωπο που κατηύθυνε το αεροσκάφος της πτήσης United Airlines 175 πάνω στο νότιο πύργο του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου της Νέας Υόρκης. Οι γερμανικές αρχές είχαν δώσει στις αμερικανικές το όνομα του Σεχί από το Μάρτιο του 1999, μετά από υποκλοπή τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ πυρήνα της Αλ Κάιντα στη Γερμανία και του Σεχί, που κατοικούσε τότε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Αν και οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας παραδέχθηκαν αμέσως ότι ο Μαρουάν αλ Σεχί ήταν συνεργάτης του Μπιν Λάντεν, δεν ασχολήθηκαν καθόλου μαζί του», αναφέρει στέλεχος των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών. H αμερικανική Επιτροπή Ερευνας για τα Γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου έχει ήδη εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για τη γερμανική πληροφορία και την ολιγωρία των αμερικανικών υπηρεσιών στην αξιοποίησή της.

«Οι Γερμανοί μας έδωσαν πράγματι ένα μικρό όνομα, Μαρουάν, και έναν αριθμό τηλεφώνου. Δεν μπορέσαμε, όμως, να βρούμε τίποτε άλλο. Επρόκειτο για απόρρητο αριθμό τηλεφώνου στα HAE», εξηγεί, σα να απολογείται, Αμερικανός αξιωματούχος της CIA. H στενή παρακολούθηση του Σεχί το 1999, όμως, ίσως να οδηγούσε στα ίχνη των υπολοίπων εγκεφάλων του πυρήνα του Αμβούργου, όπως του Μοχάμετ Ατα, συγκατοίκου του Σεχί. O Σεχί, που γεννήθηκε στα Εμιράτα, μετανάστευσε στη Γερμανία το 1996. «O πυρήνας του Αμβούργου είναι ο σημαντικότερος για τις έρευνές μας. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη σε πόρισμα, που θα καθορίσει την απόδοση ευθυνών», λέει ο Φίλιπ Ζέλικοου, επικεφαλής της Επιτροπής Ερεύνης για την 11η Σεπτεμβρίου. O Σεχί, μαζί με το φίλο και σύντροφό του Μοχάμετ Ατα, ταξίδεψε στο Αφγανιστάν το 2000, όπου εκπαιδεύθηκε σε μυστική βάση της Αλ Κάιντα σε τεχνικές αεροπειρατείας και κατασκευής βομβών. Οι γερμανικές αρχές αποκάλυψαν μάλιστα ότι μετά την επάνοδό του στη Γερμανία στα τέλη του 2000, ο Σεχί είπε σε βιβλιοθηκάριο του Αμβούργου, αναφερόμενος προφανώς στους Δίδυμους Πύργους: «Οι νεκροί θα είναι χιλιάδες. Θα με θυμηθείτε τότε». Λίγο καιρό αργότερα, ο Σεχί, ο Ατα και ο Ζιάντ αλ Τζαρά, επικοινώνησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με δεκάδες σχολές πιλότων στις ΗΠΑ και επέλεξαν αυτή της Φλόριντα, όπου και ξεκίνησαν την εκπαίδευσή τους.

Στο μεταξύ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας και τα συνέδρια Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου επικινδυνότητας του FBI για τρομοκρατικές πράξεις, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του διευθυντή της υπηρεσίας Ρόμπερτ Μίλερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή