Στην αντεπίθεση πέρασε ο Τζορτζ Μπους

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Τζορτζ Μπους

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εγκαταλείποντας την τακτική του «υπεράνω», ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία για την επανεκλογή του με μια ομιλία που είχε στόχο την υπεράσπιση της μέχρι τώρα πολιτικής του, καθώς και την ευθεία επίθεση κατά του Τζον Κέρι, ο οποίος θεωρείται φαβορί στη μάχη διεκδίκησης του χρίσματος των Δημοκρατικών.

Αντιμέτωπος με σημαντική μείωση της δημοτικότητάς του και των συντονισμένων πυρών που εξαπολύουν εναντίον του οι Δημοκρατικοί, καθώς και με την έκκληση των Ρεπουμπλικανών να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα εισόδου του στον προεκλογικό αγώνα, ο πρόεδρος Μπους χρησιμοποίησε τη χθεσινή του ομιλία προκειμένου να υπογραμμίσει ότι οι εκλογές του Νοεμβρίου προσφέρουν μια ξεκάθαρη επιλογή μεταξύ της δικής του, σταθερής ηγεσία και των Δημοκρατών, τους οποίους ουδείς μπορεί να εμπιστευθεί για τη λήψη δύσκολων αποφάσεων που είναι απαραίτητες για την οικονομία και την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής.

Βολές κατά του Κέρι

Χωρίς να αναφερθεί στο όνομα του Τζον Κέρι, ο κ. Μπους τόνισε ότι πρόκειται για έναν πολιτικό οι απόψεις του οποίου αλλάζουν ανάλογα με τον άνεμο. Το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, τόνισε ο πρόεδρος Μπους, «είναι υπέρ της περικοπής της φορολογίας και κατά αυτής την ίδια στιγμή. Υπέρ της NAFTA και κατά της NAFTA. Υπέρ της απελευθέρωσης του Ιράκ και κατά της απελευθέρωσης του Ιράκ. Και μιλάμε μόνο για έναν γερουσιαστή από τη Μασαχουσέτη». H ομιλία χαρακτηρίστηκε από τους συμβούλους του Μπους ως η εκκίνηση μιας πιο επιθετικής φάσης της εκστρατείας επανεκλογής του, ύστερα από πολλούς μήνες παραμονής του προέδρου Μπους στο περιθώριο.

Για το έργο του

Ενα μεγάλο μέρος της ομιλίας είχε στόχο να αποδείξει ότι ο πρόεδρος Μπους είναι αισιόδοξος και στέκεται σταθερά απέναντι στις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και τις αδιάκοπες επιθέσεις που εξαπολύουν εναντίον του οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι, όπως είπε, δεν έχουν ακόμη πει πώς ακριβώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στο εσωτερικό και στη διεθνή σκηνή. Ωστόσο, το μήνυμά του ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να αναμειχθεί σε μικροπρεπείς επιθέσεις εναντίον των Δημοκρατικών υπονομεύθηκε την ίδια κιόλας ημέρα από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Ροντ Πέιτζ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Εθνικό Σύνδεσμο για την Εκπαίδευση, παραδοσιακό σύμμαχο των Δημοκρατικών, «τρομοκρατική οργάνωση» εξαιτίας της άρνησής του να αποδεχθεί το νομοσχέδιο για την παιδεία το οποίο υπέγραψε ο πρόεδρος Μπους το 2002.

Πάντως, παρότι ο πρόεδρος Μπους δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Τζον Κέρι, οι σύμβουλοί του τονίζουν ότι όλη η προσοχή εστιάζεται σε αυτόν, καθώς θεωρείται ο πιθανότερος αντίπαλος στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η υποψηφιότητα Νέιντερ προκαλεί…

Εντονες αντιδράσεις στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος έχει προκαλέσει η απόφαση του Ραλφ Νέιντερ να συμμετάσχει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Με φρέσκιες ακόμη τις μνήμες των εκλογών του 2004, ο κ. Νέιντερ θεωρείται από τους Δημοκρατικούς η βασική αιτία για την ήττα του Αλ Γκορ. O ίδιος εμφανίστηκε χθες κυνικός, δηλώνοντας σε όσους τον κατηγορούν ότι επιχειρεί να επαναλάβει το ίδιο λάθος, και μάλιστα σε μια εκλογική αναμέτρηση πολύ πιο κρίσιμη για το μέλλον των Ηνωμένων Πολιτειών από την προηγουμένη, ότι στόχος είναι τα μεγάλα συμφέροντα που εκπροσωπεί ο Τζορτζ Μπους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως υπογραμμίζουν οι πολιτικοί αναλυτές, οι πιθανότητες να κάνει ζημιά στους Δημοκρατικούς ο κ. Νέιντερ είναι πολύ μικρότερες αυτήν τη φορά, καθώς υπάρχει μεγάλη συσπείρωση στο Δημοκρατικό Κόμμα, πίσω από τον Τζον Κέρι, που θεωρείται ο μόνος υποψήφιος που μπορεί να υπερισχύσει του Τζορτζ Μπους στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή