Καθαιρέθηκε από τον Πούτιν η κυβέρνηση

Καθαιρέθηκε από τον Πούτιν η κυβέρνηση

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Επίδειξη ισχύος ή προεκλογικός ελιγμός; H απόφαση του προέδρου Πούτιν να καθαιρέσει σύσσωμη την κυβέρνηση της Ρωσίας, τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαρτίου, αποτελεί από χθες αντικείμενο έντονου προβληματισμού στα ρωσικά και δυτικά MME και πυροδοτεί νέα σχόλια για την αυταρχική του διακυβέρνηση -αν και ο ίδιος διευκρινίζει ότι πρόκειται για τυπική διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Με μήνυμά του προς το λαό, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι απαλλάσσει των καθηκόντων τους τον πρωθυπουργό, Μιχαήλ Κασιάνοφ και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανασχηματισμού της κυβέρνησης εν όψει των εκλογών. «H απόφασή μου δεν έχει σχέση με τις επιδόσεις της κυβέρνησης. Υπαγορεύεται από την επιθυμία μου να σκιαγραφήσω τις θέσεις μου για την πορεία των εξελίξεων που θα ακολουθήσει η χώρα μετά τις εκλογές της 14ης Μαρτίου», σημείωσε, με μια μάλλον αόριστη, πολλαπλών ερμηνειών, τοποθέτηση. O Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνουμε, είναι ο βέβαιος νικητής των εκλογών, καθώς όλες οι επιφανείς προσωπικότητες της ρωσικής πολιτικής σκηνής έχουν αποσυρθεί από την κούρσα, οι οκτώ επίσημοι αντίπαλοί του έχουν ισχνά ποσοστά υποστήριξης και η δημοτικότητα του ιδίου παραμένει υψηλή. «Αιφνιδιαστική κίνηση» χαρακτήρισε την καθαίρεση της κυβέρνησης το BBC και το σχόλιο ήλθε να επιβεβαιώσει η αναταραχή στη ρωσική χρηματαγορά, με «βουτιές» των μετοχών τριών έως πέντε μονάδων λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα Πούτιν. Ορισμένοι Δυτικοί αναλυτές παρατήρησαν μάλιστα ότι πρόκειται για μια απόφαση «που εύλογα θα προκαλούσε τρόμο». Ωστόσο, οι περισσότεροι σχολιαστές ερμηνεύουν την καθαίρεση της κυβέρνησης και ειδικά την αποπομπή του πρωθυπουργού, Μιχαήλ Κασιάνοφ ως προσπάθεια του κ. Πούτιν να απαλλαγεί και από τα τελευταία υπολείμματα της πολιτικής κληρονομιάς του προκατόχου του Μπόρις Γέλτσιν. Ας σημειωθεί ότι ο Μιχαήλ Κασιάνοφ έχει ταχθεί υπέρ του συλληφθέντος μεγαλοεπιχειρηματία Μιχαήλ Χοντορκόφσκι κατά την πρόσφατη κρίση στον πετρελαϊκό κολοσσό, Yukos. O κ. Κασιάνοφ διορίστηκε υπουργός Εθνικής Οικονομίας επί Γέλτσιν το 1999. Στα τέλη του έτους διορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος από τον Πούτιν και την άνοιξη του 2000 ανέλαβε την πρωθυπουργία. Στη θέση του, τώρα, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, καθήκοντα πρωθυπουργού θα εκτελεί ο μέχρι χθες αντιπρόεδρος, Βίκτορ Χριστένκο. O Πούτιν, διευκρίνισε ότι είχε δικαίωμα να ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης με βάση το άρθρο 117 του Συντάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή