Νέα πυρά από την Αλ Κάιντα εναντίον ΗΠΑ

Νέα πυρά από την Αλ Κάιντα εναντίον ΗΠΑ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΟΥΜΠΑΪ. Νέες απειλές κατά των ΗΠΑ αλλά και φραστικά πυρά εναντίον της Γαλλίας -με αιχμή την πρόσφατη απόφασή της να απαγορεύσει την ισλαμική μαντίλα στα σχολεία- εκτοξεύει η Αλ Κάιντα, με δύο μαγνητοσκοπημένα μηνύματα που μεταδόθηκαν, χθες, από τα αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα Αλ Τζαζίρα και Αλ Αραμπίγια.

Στο μήνυμα που στρέφεται κατά του Τζορτζ Μπους, η φωνή -κατά πάσα πιθανότητα του υπαρχηγού του Μπιν Λάντεν, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι- «θυμίζει» στον Αμερικανό πρόεδρο ότι δεν έχει ακόμη εξουδετερώσει «τα δύο τρίτα των ηγετών της Αλ Κάιντα», όπως ισχυρίζεται, και ότι η «μαχητική ισλαμική κοινότητα» θα συνεχίσει να σκορπά τον θάνατο στους Αμερικανούς. Στη δεύτερη κασέτα η ίδια φωνή επικρίνει την απόφαση του προέδρου Σιράκ για την ισλαμική μαντίλα ως «ένα ακόμη παράδειγμα του φθόνου των σταυροφόρων». Αποσπάσματα των δύο χωριστών μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων μεταδόθηκαν, με λίγα λεπτά διαφορά, από τα ανταγωνιστικά τηλεοπτικά δίκτυα του Κόλπου την ώρα που στο Πακιστάν έβλεπε το φως της δημοσιότητας η είδηση της σύλληψης τουλάχιστον 20 ατόμων, υπόπτων μαχητών της Αλ Κάιντα, στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας εκστρατείας του στρατού σε απομακρυσμένα χωριά της περιοχής των συνόρων με το Αφγανιστάν. Δεν έγινε σαφές εάν η εκστρατεία ήταν η αφορμή για τα νέα μηνύματα της Αλ Κάιντα ή το αντίστροφο, αλλά υπάρχουν υποψίες ότι ο αιγυπτιακής καταγωγής ιατρός Αλ Ζαουάχρι κρύβεται μαζί με τον Μπιν Λάντεν στο ορεινό Αφγανιστάν στη συγκεκριμένη ζώνη, όπου διεξήχθησαν οι επιδρομές του πακιστανικού στρατού.

Τα μηνύματα

Στο πρώτο μήνυμα, που μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα από το Κατάρ, η φωνή του υπαρχηγού της Αλ Κάιντα ακούγεται να λέει: «Θυμίζουμε στον Μπους ότι η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί στο Αφγανιστάν ή αλλού και ότι με τη βοήθεια και τη δύναμη του Θεού μπορούμε να κάνουμε επιθέσεις κατά των στρατευμάτων και των πρακτόρων σας? μπορούμε να στέλνουμε μηνύματα για να αποκαλύπτουμε τα ψεύδη σας». Στην ομιλία του προς το έθνος, τον Ιανουάριο, σημειωτέον, ο Τζορτζ Μπους είχε δηλώσει ότι «σχεδόν τα δύο τρίτα» των γνωστών ηγετών της Αλ Κάιντα έχουν συλληφθεί η σκοτωθεί. «O ηγέτης της πιο ισχυρής χώρας στη γη δεν ντρέπεται να λέει αυτά τα ψεύδη, γελοιοποιώντας τους ακροατές του»… «Μπους, οχύρωσε τους στόχους σου, ενίσχυσε την άμυνά σου, διότι η μαχητική ισλαμική κοινότητα που έστειλε τα τάγματά της στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον αποφάσισε να σου στέλνει το ένα τάγμα μετά το άλλο για να σπείρουν τον θάνατο, προσβλέποντας στον παράδεισο», προειδοποιεί η φωνή που αποδίδεται στον Αλ Ζαουάχρι.

Στο Ντουμπάι, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε το δεύτερο ηχητικό ντοκουμέντο, που αποδίδεται επίσης στον Αλ Ζαουάχρι, με βάση εκτιμήσεις των αναλυτών του σταθμού.

«Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να προωθήσει τον νόμο που απαγορεύει στις μουσουλμάνες μαθήτριες να καλύπτουν την κεφαλή τους στο σχολείο είναι ένα ακόμη παράδειγμα του φθόνου των σταυροφόρων, αυτού που οι Δυτικοί θρέφουν κατά των μουσουλμάνων», διαμαρτύρεται η φωνή στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.

«Αυτόν το φθόνο, που βράζει στις καρδιές τους και ξεχειλίζει από τα στήθη τους, τον μεταδίδουν στις επόμενες γενεές», προσθέτει.

Στη Γαλλία, εύλογες είναι οι ανησυχίες για το ξέσπασμα ταραχών, εν όψει και της κατάθεσης στη Γερουσία του επίμαχου νομοσχεδίου για τα θρησκευτικά σύμβολα. H κασέτα του Αλ Αραμπίγια περιλαμβάνει αιχμές και για τον Μοχάμεντ Σαγέντ Ταντάουι, επιφανή θρησκευτικό ηγέτη της Αιγύπτου, τον οποίο επικρίνει για τη στήριξη που παρείχε στη γαλλική απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή