H ιρανική Βουλή ξανά στα χέρια των μουλάδων

H ιρανική Βουλή ξανά στα χέρια των μουλάδων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TEXEPANH. Υπό τον έλεγχο των συντηρητικών πέρασε εκ νέου η ιρανική βουλή μετά την αναμενόμενη εκλογική ήττα των μεταρρυθμιστών στις βουλευτικές εκλογές της Παρασκευής. Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από την απαγόρευση συμμετοχής στα ψηφοδέλτια 2.800 μεταρρυθμιστών υποψηφίων, η οποία κατακρίθηκε από τη δύση αλλά χαρακτηρίστηκε σύμφωνη με τους νόμους της χώρας από το θρησκευτικό κατεστημένο.

Από τις 290 έδρες, οι 56 θα πρέπει να κριθούν στο δεύτερο γύρο, οι 46 ελέγχονται από τους μεταρρυθμιστές και πάνω από 146 ελέγχονται από το συνασπισμό σκληροπυρηνικών, συντηρητικών και κεντρώων.

Ψήφισαν μόνο οι μισοί

Παρά τις πιεστικές εκκλήσεις για συμμετοχή στις εκλογές, μόλις το 27% των ψηφοφόρων της Τεχεράνης και το 50% των ψηφοφόρων σε πανεθνική κλίμακα παρουσιάστηκε στις κάλπες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Ως μέτρο σύγκρισης, αναφέρεται ότι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2000, όταν κέρδισαν οι μεταρρυθμιστές, το ποσοστό συμμετοχής ήταν 67%. H αυξημένη αποχή ερμηνεύεται ως απογοήτευση αλλά και ως αποτέλεσμα των εκκλήσεων κάποιων μεταρρυθμιστών για μποϊκοτάζ της εκλογικής διαδικασίας λόγω της απόρριψης των υποψηφίων τους.

«Οι εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον, ενώ το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της E.E. χαρακτήρισε την εκλογική διαδικασία «οπισθοδρόμηση» σε ό,τι αφορά την πορεία προς τη δημοκρατία. «Πιστεύουμε ότι όσα συμβαίνουν στο Ιράν είναι εσωτερικό μας θέμα και προτείνουμε στην E.E. να μη θεωρεί ότι λαμβάνει μέρος σε αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο Αχμάντ Ταβακολί, ο υποψήφιος των συντηρητικών που ήρθε πρώτος στην περιφέρεια της Τεχεράνης. Οι σκληροπυρηνικοί επισήμαναν ότι η απόρριψη των μεταρρυθμιστών υποψηφίων από το Συμβούλιο Φρουρών της Επανάστασης έγινε σύμφωνα με το Σύνταγμα και ότι τα ποσοστά αποχής στις εκλογές δεν διαφέρουν απ’ αυτά πολλών δυτικών δημοκρατιών. «Δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω το ρολόι των μεταρρυθμίσεων, θέλουμε να το επισκευάσουμε» δήλωσε ο ηγέτης του μεγαλύτερου συντηρητικού κόμματος, Γκολαμαλί Χαντανταντέλ.

Ιχνη ραδιενεργού στοιχείου

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, έγγραφο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) το οποίο διέρρευσε στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες αναφέρει ότι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν εντοπίσθηκαν ίχνη πολωνίου, ενός ραδιενεργού στοιχείου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έναρξη αλυσιδωτής αντίδρασης. Το θέμα αυτό θα εξεταστεί στις αρχές Μαρτίου από το διοικητικό συμβούλιο της IAEA, που θα αποφανθεί αν το Ιράν προσπάθησε ή όχι να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. H Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι η ενασχόλησή της με την πυρηνική τεχνολογία έχει μοναδικό στόχο την παραγωγή ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή