Αποχρωσεις

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρ’ ολίγον καταστροφή

Στο παραπέντε διεσώθη ο πλανήτης μας από μια μεγάλη καταστροφή, αλλά και ο πρόεδρος Μπους από μια νέα «γκάφα», που θα τον συνόδευε προεκλογικώς. Οπως αποκαλύφθηκε σε πρόσφατο συνέδριο αστρονόμων στην Καλιφόρνια, ορισμένοι επιστήμονες πίστευαν τον περασμένο μήνα ότι η Γη θα δεχόταν σε διάστημα ολίγων μόνο ωρών ολέθριο χτύπημα από ένα ογκώδες διαστημικό αντικείμενο, το οποίο όδευε απειλητικό προς το μέρος της. Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο ήταν μία στις τέσσερις, γι’ αυτό και ορισμένοι θεώρησαν σκόπιμο να ενημερωθεί σχετικώς ο Αμερικανός πρόεδρος, ώστε να ενημερώσει, με τη σειρά του, τον κόσμο για το επικείμενο πλήγμα. Αν και το μέγεθος του αστεροειδούς ήταν μάλλον μικρό για τα δεδομένα του Σύμπαντος, εντούτοις θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή, αν εκρήγνυτο στην ατμόσφαιρα. Θεωρητικώς οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές θα ήταν πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι την 11η Σεπτεμβρίου. Δεδομένου, όμως, ότι εξίσου μεγάλες ήταν και οι αβεβαιότητες, καθώς το απειλητικό αντικείμενο θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει πορεία και να μην απειλήσει τελικώς τον πλανήτη, συνέβαλε ώστε να αποφευχθεί το φιάσκο, όχι μόνο για την υπερδύναμη αλλά και για την ίδια την αστρονομική κοινότητα. Οσο για τον αστεροειδή, αυτός ήταν 500 φορές μεγαλύτερος απ’ όσο είχε υπολογιστεί αρχικώς, αλλά πέρασε από τη Γη σε απόσταση 12 εκατ. χλμ. -ήτοι 32 φορές την απόσταση της Γης από τη Σελήνη- αφήνοντάς μας ανενόχλητους.

Πολιτικό ζήτημα το ροχαλητό

Σε πολιτικό ζήτημα υψίστης σημασίας έχει αναχθεί το ροχαλητό(!) στη Νορβηγία, όπου μάλιστα ο υπουργός Εργασίας της χώρας καλείται να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα. Οπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, το ζήτημα έχει να κάνει με τον απρόσκοπτο ύπνο όσων εργάζονται σε πλωτές εξέδρες άντλησης πετρελαίου. Κατά κανόνα, οι εργαζόμενοι σ’ αυτές μοιράζονται το ίδιο κατάλυμα με συναδέλφους τους, οι οποίοι κάποια στιγμή θα τους αντικαστήσουν στη βάρδια. Αν όμως ο ένας από αυτούς ροχαλίζει κι εμποδίζει τον άλλον να κοιμηθεί, τότε πώς ο άυπνος εργάτης θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της βάρδιας του; Το θέμα έθεσε στη Βουλή εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να δώσει απάντηση και λύση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, δεδομένου ότι το πρόβλημα αφορά σε εκατοντάδες εργαζομένους στις πλωτές εξέδρες, απ’ όπου δεν έχουν έξοδο διαφυγής. Από τη στιγμή που προφανώς δεν είναι δυνατον να αποκτήσει ο κάθε εργάτης το χώρο του, μια λύση θα ήταν να περνούν από… τεστ ροχαλητού οι υποψήφιοι για τη συγκεκριμένη εργασία, ειδάλλως να υποχρεούνται στην ειδική συσκευή κατά του ροχαλητού. (Ναι, υπάρχει τέτοια, αναζητήστε την ιατρικώς.)

Τέχνη «σκάνδαλο»

Προς τη δίνη ενός νέου καλλιτεχνικού σκανδάλου οδεύει η Βρετανία, καθώς στην γκαλερί «Σαάτσι» του Λονδίνου, που ανοίγει τις πύλες της για το κοινό τον επόμενο μήνα, παρουσιάζεται ένα τρομακτικό πορτρέτο της αείμνηστης Νταϊάνας. Το επίμαχο πορτρέτο είναι ένα από τα τελευταία αποκτήματα του εκκεντρικού συλλέκτη έργων τέχνης Τσαρλς Σαάτσι, φιλοτεχνημένο από τη Stella Vine, πρώην «στρίπερ» σε κλαμπ του Σόχο, η οποία έχει ζωγραφίσει τη νεκρή πριγκίπισσα τραυματισμένη, με αίμα να τρέχει από το στόμα της. Το έργο φέρει τον τίτλο «Hi, Paul, CaYou Come Over» και όπου Πολ είναι ο μπάτλερ της πριγκίπισσας, ο οποίος έχει αποκαλύψει στην αυτοβιογραφία του ότι σ’ αυτόν κατέφευγε η πρώην σύζυγος του πρίγκιπα Καρόλου κάθε φορά που ένιωθε συναισθηματικό κενό. Οι ισχυρισμοί της πρωτοεμφανιζόμενης καλλιτέχνιδος ότι «αγαπούσε την Νταϊάνα και τη μέρα της κηδείας της έκλαιγε διαρκώς» μάλλον δεν έπεισαν το παλάτι και όσους ενοχλήθηκαν από το έργο της, το οποίο ας σημειωθεί ότι ο Σαάτσι αγόρασε έναντι 895 ευρώ περίπου. Στην ίδια έκθεση με τίτλο «Νέο Αίμα» εκτίθενται και άλλοι νέοι καλλιτέχνες με λιγότερο ή περισσότερο αμφιλεγόμενα έργα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή