Λάβρος εναντίον ομοφυλοφίλων

Λάβρος εναντίον ομοφυλοφίλων

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στη συντηρητική πολιτική βάση του κόμματός του απέδειξε ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους, με τις παθιασμένες δηλώσεις του το βράδυ της Τρίτης ότι σκοπεύει να προτείνει συνταγματική τροπολογία, που θα απαγορεύει ρητά τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Ουδείς, όμως, υποστηρίζει ότι τα κίνητρα του προέδρου Μπους είναι μόνο πολιτικά, καθώς η πρωτοβουλία αντικατοπτρίζει πιστά τις ιδεολογικές του θέσεις. O Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει, βέβαια, ότι η πρότασή του δεν έχει ελπίδες εφαρμογής, καθώς η συνταγματική τροπολογία απαιτεί την υποστήριξη των τριών τετάρτων των πολιτειών του έθνους και τη θετική ψήφο των δύο τρίτων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ισχυρές πιέσεις

Η κυβέρνηση Μπους αναγνώρισε τους δύο τελευταίους μήνες ότι δέχεται ισχυρές πιέσεις από τα δεξιά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Το μεγάλο έλλειμμα, η διόγκωση της κυβέρνησης και η ψήφιση του μεγαλύτερου χρηματοδοτικού πακέτου των τελευταίων 38 ετών για την κρατική πρόνοια Medicare, προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των Συντηρητικών. Αλλοι Ρεπουμπλικανοί οργίσθηκαν από τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη μετανάστευση, που θα οδηγήσουν σε προσωρινές άδειες εργασίας για τους λαθρομετανάστες, ενώ μέλη του κόμματος έβλεπαν με ανησυχία τους μειοψηφούντες Δημοκρατικούς να παρεμποδίζουν αποτελεσματικά την έγκριση Συντηρητικών ομοσπονδιακών δικαστών στη Γερουσία.

Σε μία κλασική επίδειξη προεδρικής ισχύος, ο κ. Μπους παρέκαμψε τη Γερουσία και διόρισε δύο ομοσπονδιακούς δικαστές, που είχαν αντιμετωπίσει προηγούμενη απόρριψη των Δημοκρατικών. Αμέσως μετά, απείλησε με βέτο νομοσχέδιο μεταφορών κόστους 318 δισ. δολαρίων, ικανοποιώντας τους Ρεπουμπλικανούς υπερμάχους του περιορισμού των κρατικών δαπανών. Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί, όμως, ένιωσαν πραγματική ευφορία, όταν ο πρόεδρος κινήθηκε αποφασιστικά ενάντια στην ηθική κατάπτωση, που παρήλασε στις τηλεοπτικές οθόνες με τη μορφή εκατοντάδων ομοφυλόφιλων ζευγαριών, που εκμεταλλεύθηκαν το νομικό κενό για να παντρευτούν. O Τόνι Πέρκινς, πρόεδρος της συντηρητικής οργάνωσης Family Research Council, λέει: «H πολιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τους γάμους ομοφυλοφίλων θα μπορούσε να προκαλέσει αίσθημα παραίτησης και αηδίας στους ψηφοφόρους. H πρωτοβουλία του προέδρου θα κινητοποιήσει αντίθετα το συντηρητικό πολιτικό στοιχείο». Αν και στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ομολογούν ότι δεν ανησυχούν για τις εκλογικές προθέσεις των Συντηρητικών ψηφοφόρων, αυτό που επιδιώκουν πάνω απ’ όλα είναι η κινητοποίηση και συσπείρωση ιδεολογικά συγγενικών χώρων, όπως εκείνου των Νότιων Προτεσταντών.

Ο πρόεδρος Μπους δεν έχει άλλωστε την πολυτέλεια για τη δημιουργία προβλημάτων ή ρηγμάτων στην εκλογική του βάση. Τα ποσοστά δημοτικότητάς του παρουσιάζουν πτώση τις τελευταίες εβδομάδες, την ώρα που οι Δημοκρατικοί αντίπαλοί του συσπειρώνουν τους οπαδούς τους.

Συνταγματική τροπολογία

Η πρωτοβουλία του για συνταγματική τροπολογία επιτρέπει μάλιστα στους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους να διαχωρίσουν καθαρά τη θέση τους από τον Τζον Κέρι, ο οποίος, αν και αντιτίθεται στον γάμο των ομοφυλοφίλων, έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε σχετική συνταγματική μεταρρύθμιση. Οι Ρεπουμπλικανοί παρουσιάζουν έτσι τον Κέρι, ως τυπικό προϊόν της προοδευτικής πολιτικής σκηνής της Μασαχουσέτης. Ενώ η πλειοψηφία των Αμερικανών διαφωνεί με τον γάμο των ομοφυλοφίλων, η πρόταση για συνταγματική τροπολογία προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς ίσως να προαναγγέλλει τη διολίσθηση της χώρας σε απολυταρχικές κατευθύνσεις.

Ζητούν μεσολάβηση της κόρης του Τσένι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οργάνωση υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων απηύθυνε έκκληση στην κόρη του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, που τυχαίνει να είναι λεσβία, να αντισταθεί στην πρωτοβουλία του προέδρου Μπους για συνταγματική τροπολογία ενάντια στο γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων. H οργάνωση, που διατηρεί ιστοσελίδα στη διεύθυνση www.DontAmend.com ζήτησε χθες από την 34χρονη Μαίρη Τσέινι να ασκήσει την επιρροή της για την απόσυρση της πρωτοβουλίας Μπους. «Αγαπητή Μαίρη, ο αντιπρόεδρος Τσένι, ο πατέρας σου, ανέφερε πρόσφατα ότι θα υποστηρίξει νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα μετατρέψουν εσένα και εκατομμύρια άλλους Αμερικανούς ομοφυλόφιλους σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ως μαχητική λεσβία, η οποία αγωνίζεται χρόνια για τα δικαιώματά μας, βρίσκεσαι σε ιδανική θέση να υπερασπισθείς τον εαυτό και την κοινότητά σου αυτήν την κρίσιμη ώρα. Θα ενωθείς μαζί μας σε δημόσια καταγγελία αυτής της ρατσιστικής και αντι-αμερικανικής πρότασης;», λέει η ανοιχτή επιστολή προς την κόρη του αντιπροέδρου. H Μαίρη Τσένι εργάζεται στην Επιτροπή Επανεκλογής Μπους – Τσένι 2004 και έχει συμβιβάσει τις προσωπικές της σεξουαλικές επιλογές με την υπερσυντηρητική ιδεολογία των Ρεπουμπλικανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή