Μυστηριώδης δολοφονία ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας

Μυστηριώδης δολοφονία ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζυρiχη. Δολοφονημένος μέσα στο σπίτι του βρέθηκε ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας που είχε υπηρεσία στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης τη στιγμή της εναέριας σύγκρουσης δύο αεροσκαφών στη Νότια Γερμανία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 71 άτομα, στην πλειοψηφία τους Ρώσοι μαθητές. Μέχρι στιγμής δεν αποκλείσθηκε ως πιθανότητα η δολοφονία να συνδέεται με το τραγικό δυστύχημα της 1ης Ιουλίου του 2002, της ημέρας, δηλαδή, που το ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος συγκρούστηκε με μεταγωγικό σε εναέριο χώρο που ελέγχεται από την Ελβετία.

Ο εκπρόσωπος της ελβετικής αστυνομίας Μάρτιν Σοργκ δήλωσε πως οι αρχές αναζητούν ένα γερμανόφωνο άνδρα ηλικίας 50 – 55 ετών ο οποίος εμφανίστηκε στο σπίτι του θύματος και έπειτα από ολιγόλεπτη έντονη συνομιλία, του επιτέθηκε με μαχαίρι και τον σκότωσε. O κ. Σοργκ αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη σχέση που πιθανώς διέπει το αεροπορικό δυστύχημα και τη δολοφονία, αλλά διευκρίνισε ότι η έρευνα προχωράει προς όλες τις κατευθύνσεις. Σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας που ερεύνησαν τις συνθήκες του δυστυχήματος, ο ελεγκτής -το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό- ζήτησε από τον κυβερνήτη του ρωσικού αεροσκάφους να κατέβει σε μικρότερο ύψος.

Σε πορεία σύγκρουσης

Το ρωσικό αεροσκάφος μπήκε έτσι σε πορεία σύγκρουσης με το μεταγωγικό της DHL, που κατέβαινε κι αυτό σε μικρότερο ύψος επειδή αυτό υπεδείκνυε το αυτόματο σύστημα αποφυγής σύγκρουσης. Το μόνο που έγινε γνωστό σχετικά με την ταυτότητα του ελεγκτή είναι ότι ήταν 36 ετών, Δανός υπήκοος, αλλά ζούσε στην Ελβετία από το 1997. H ελβετική Skyguide, για την οποία εργαζόταν ο Δανός ελεγκτής, σε ανακοίνωσή της εκφράζει αποτροπιασμό για τη δολοφονία και τονίζει ότι όλα τα μέλη του προσωπικού νιώθουν «έκπληξη και οδύνη» για το τραγικό συμβάν. Επίσης, αναφέρει ότι για λόγους ασφαλείας περιόρισε κατά 40% τον αριθμό αεροσκαφών που πετούν στον εναέριο χώρο τον οποίο ελέγχει, εξαιτίας της ψυχικής κόπωσης και του άγχους που αισθάνονται οι ελεγκτές της μετά τη δολοφονία του συναδέλφου τους. H εκπρόσωπος του αερολιμένος της Ζυρίχης Σόνια Ζέσλινγκ δήλωσε ότι η Skyguide χειρίστηκε μόνο 20 πτήσεις που έχουν προορισμό τη Ζυρίχη ανά ώρα, αντί των συνηθισμένων 36 της Τετάρτης. Μάλιστα, οι προσγειώσεις και απογειώσεις ορισμένων αεροσκαφών καθυστέρησαν λόγω και της πυκνής ομίχλης στο αεροδρόμιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή