Διεθνή δύναμη για την Αϊτή ζήτησε ο Μπους

Διεθνή δύναμη για την Αϊτή ζήτησε ο Μπους

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΡΤ O ΠΡΙΝΣ. Στο Παρίσι εναποτίθενται οι ελπίδες για διευθέτηση της μείζονος κοινωνικοπολιτικής κρίσης που μαστίζει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες την Αϊτή. Λίγες ώρες μετά την απόρριψη του υποστηριζόμενου από την Ουάσιγκτον ειρηνευτικού σχεδίου, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Ντομινίκ Ντε Βιλπέν θα συναντηθεί σήμερα ή αύριο με αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η αιματοχυσία. H ταχύτατη, πάντως, προέλαση των ανταρτών του Γκάι Φιλίπ, οι οποίοι δεν προσκλήθηκαν από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών στο Παρίσι, και η δεδηλωμένη πρόθεσή τους να καταλάβουν το Πορτ O Πρινς, ενισχύει την ανησυχία για τις συνέπειες της διαφαινόμενης σύγκρουσης στην πρωτεύουσα της Αϊτής. Την ίδια στιγμή ο Τζορτζ Μπους έκανε λόγο για αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη διπλωματικής λύσης, αλλά θα ενθαρρύνουμε την αποστολή διεθνούς δύναμης ασφαλείας», υπογράμμισε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αναζητείται… έξοδος για Αριστίντ

«Οι ημέρες του πρόεδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ στην εξουσία είναι μετρημένες», υποστήριζαν χθες κύκλοι του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση της συνάντησης του κ. Ντε Βιλπέν με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Αϊτής. «Το ζήτημα που τίθεται, πλέον, είναι με ποιο τρόπο θα αποχωρήσει ο Αριστίντ», τόνισε Γάλλος διπλωμάτης, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος επικοινώνησε χθες με τον Γάλλο ομόλογό του, εξέφρασε την υποστήριξή του στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του κ. Ντε Βιλπέν και κάλεσε τις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις της Αϊτής να αδράξουν την ευκαιρία που τους παρουσιάζεται.

Η γαλλική πρόταση για νέες συνομιλίες αναπτέρωσε τις ελπίδες ειρήνευσης, οι οποίες είχαν μειωθεί αισθητά μετά την απόρριψη του σχεδίου για τη νομή της εξουσίας από την αντιπολίτευση και την κυβέρνηση. «Εχουμε ήδη υπογράψει την επιστολή με την οποία απαντάμε αρνητικά στην πρόταση», τόνισε ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Συνασπισμού. H αντιπολίτευση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Αριστίντ και επιμένει στην παραίτηση του τελευταίου. Βάσει του αμερικανικού σχεδίου, οι εξουσίες του νυν προέδρου της Αϊτής θα περιορίζονταν σημαντικά, αλλά ο ίδιος θα διατηρούσε το αξίωμά του μέχρι το 2006. O κ. Αριστίντ, που είχε αποδεχθεί το σχέδιο, απηύθυνε χθες νέα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για την αποστολή δυνάμεων που θα βάλουν ένα τέλος στην επέλαση των ανταρτών. H απόρριψη του αμερικανικού σχεδίου θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε νέα κλιμάκωση της βίας, δεδομένου ότι οι αντάρτες, οι οποίοι δεν υποστηρίζονται από την αντιπολίτευση, έχουν ορκιστεί να καταλάβουν το Πορτ O Πρινς εφόσον ο κ. Αριστίντ παραμείνει στην εξουσία. Οι τελευταίοι έχουν ήδη υπό τον έλεγχό τους το βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ ο αρχηγός τους, Γκάι Φιλίπ, δήλωσε ότι το μέχρι στιγμής έργο των δυνάμεών του ήταν «ιδιαίτερα εύκολο». Τα ξημερώματα της Τρίτης στο Πορτ Ντε Πε, πάντως, οι άνδρες του επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς και λεηλασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή