ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ TOYPKIKO ΣΚΑΦΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Υγρός τάφος για 13 λαθρομετανάστες

ΑΓΚΥΡΑ. «Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον είκοσι αγνοούνται, καθώς σκάφος που μετέφερε λαθρομετανάστες με προορισμό την Ελλάδα βυθίστηκε ανοικτά της Λέσβου», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής. Οι δυνάμεις της Ακτοφυλακής περισυνέλεξαν επτά επιζώντες, πέντε άνδρες και δύο γυναίκες από τη Σομαλία. «Το σκάφος μετέφερε τουλάχιστον τριάντα πέντε ανθρώπους, αγνώστων λοιπών στοιχείων και κατευθυνόταν δυτικά, πιθανότατα προς την Ελλάδα», τόνισε εκπρόσωπος του λιμεναρχείου. Ανδρες της Ακτοφυλακής ανακάλυψαν εννέα πτώματα στις ακτές της Τουρκίας, ενώ περισυνελέγησαν τα πτώματα τριών γυναικών, τα οποία ξεβράστηκαν στις ακτές Λέσβου. Οι δυνάμεις της Ακτοφυλακής συνεχίζουν τις έρευνες, δηλώνουν όμως ότι οι ελπίδες για την ανεύρεση άλλων επιζώντων έχουν ουσιαστικά εξανεμιστεί.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ TOY ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΗ M. ΚΑΡΟΥΜΠΙ

Εφυγε ο πρόεδρος της Βουλής

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του μοναδικού ψηφοδελτίου των μεταρρυθμιστών, απερχόμενος πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Μεχντί Καρουμπί, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των εκλογών, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ιρανικού Κοινοβουλίου. «Πρόκειται για προσωπική απόφαση, η οποία δεν πρόκειται να βλάψει στο ελάχιστο το καθεστώς», συμπλήρωσε ο Καρουμπί. O Μεχντί Καρουμπί, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Συνασπισμός για το Ιράν, ήταν υποψήφιος για μία από τις τριάντα έδρες του Κοινοβουλίου του Ιράν. Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, ο Καρουμπί τερμάτιζε πιθανότατα 31ος στον πρώτο γύρο, διατηρώντας, ωστόσο, σοβαρές πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο. Για την εκλογή από τον πρώτο γύρο απαιτείται η συγκέντρωση του 25% των ψήφων.

ΕΛΗΞΕ ΠΡΟΩΡΑ H ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Ασθενούν Μιλόσεβιτς και δικαστής

ΧΑΓΗ. Τον πρόωρο τερματισμό της παρουσίασης της κατηγορίας αποφάσισε η κατηγορούσα αρχή, λόγω ασθενείας του κατηγορούμενου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του προεδρεύοντος δικαστή Ρίτσαρντ Μέι. Οι εισαγγελείς του δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου της Χάγης γνωστοποίησαν στο δικαστήριο ότι σταματούν την παρουσίαση της κατηγορίας, παρότι είχαν στη διάθεσή τους δύο ακόμη ημέρες. O Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος υποφέρει από καρδιακά προβλήματα, έλειψε από τη δίκη για δύο εβδομάδες, ενώ ο δικαστής Ρίτσαρντ Μέι γνωστοποίησε την περασμένη Κυριακή ότι πρόκειται να αποχωρήσει από τη δίκη στις 31 Μαΐου για λόγους υγείας, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τη φύση της ασθένειάς του. Μόλις το δικαστήριο αποδεχθεί τη λήξη της διαδικασίας που αφορά την εισαγγελική αρχή, θα διακόψει τις εργασίες του για τρεις μήνες προκειμένου να προετοιμάσει ο Γιουγκοσλάβος πρώην πρόεδρος την απολογία του.

ΝΕΚΡΟΙ ΔΥΟ AMEPIKANOI, ΜΕΛΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ

Πτώση ελικοπτέρου στο Ιράκ

ΧΑΝΤΙΘΑ, Ιράκ. Αμερικανικό στρατιωτικό αναγνωριστικό ελικόπτερο τύπου Καϊόα κατέπεσε χθες κοντά στην πόλη Χαντίθα, 200 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τα δύο μέλη του πληρώματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση Αμερικανού στρατιωτικού εκπροσώπου, η πτώση δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να αποδίδεται σε εχθρική ενέργεια. «Δεν πιστεύουμε ότι το ελικόπτερο έπεσε από εχθρικά πυρά», τόνισε ο εκπρόσωπος. Σύμφωνα με προηγούμενη αναφορά αυτόπτη μάρτυρα, ένας πύραυλος χτύπησε ένα από τα δύο ελικόπτερα, τα οποία πετούσαν πάνω από την πόλη Χαντίθα. H περιοχή της Χαντίθα βρίσκεται στο επίκεντρο της ιρακινής αντίστασης και τους τελευταίους μήνες έχουν καταρριφθεί εκεί από πυρά ανταρτών τρία αμερικανικά ελικόπτερα. Μία τέταρτη πτώση έχει αποδοθεί σε μηχανική βλάβη.

ΣΕ ΔΥΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

Απαγγελία κατηγοριών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Κατηγορίες θα απαγγείλουν για πρώτη φορά αξιωματούχοι του Πενταγώνου κατά κρατουμένων στη ναυτική βάση του Γκουαντανάμο, σύμφωνα με ανακοίνωση υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου. Στους Αλί Χαμζά Αχμέντ Σουλεϊμάν αλ Μπαλούλ από την Υεμένη και τον Ιμπραΐμ Αχμέντ Μαχμούντ αλ Κόζι από το Σουδάν πρόκειται να απαγγελθούν κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη τρομοκρατικών και εγκλημάτων πολέμου κατά πολιτών. Θεωρούνται υψηλόβαθμα μέλη της Αλ Κάιντα, τα οποία βοήθησαν τον ηγέτη της οργάνωσης, Οσάμα Μπιν Λάντεν, σε πολλές περιπτώσεις. Πρόκειται για την πρώτη απαγγελία κατηγοριών μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, έπειτα από ιδιαίτερα μεγάλη καθυστέρηση. H ημερομηνία της στρατιωτικής δίκης (που είναι η πρώτη από τη λήξη του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου) δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή