Νέος γύρος διαλόγου των «έξι» για τα πυρηνικά

Νέος γύρος διαλόγου των «έξι» για τα πυρηνικά

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Με την παρουσίαση διαμετρικά αντίθετων θέσεων, αλλά και με την ελπίδα εξεύρεσης λύσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βόρειος Κορέα είχαν χθες την πρώτη τους συνάντηση στο πλαίσιο της εξαμερούς που διοργανώνεται από το Πεκίνο.

Παρότι είναι ακόμη εξαιρετικά νωρίς για να αναμένει κανείς οτιδήποτε από τη συνάντηση αυτή, Κινέζος αξιωματούχος ανέφερε χθες ότι προς το τέλος της πρώτης ημέρας των συνομιλιών υπήρξε κάποιου είδους συναίνεση, ανεξαρτήτως των μεγάλων διαφορών που χωρίζουν τους δύο πρωταγωνιστές της κρίσης.

Επειτα από έξι μήνες έντονου διπλωματικού παρασκηνίου, οι εκπρόσωποι της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, των Ηνωμένων Πολτιειών, της Κίνας, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας ξεκίνησαν χθες τον νέο γύρο των συνομιλιών τους με την παραδοσιακή φωτογραφία, προτού πάρουν τις θέσεις τους γύρω από το εξάγωνο τραπέζι. H Νότιος Κορέα πρότεινε τη διεξαγωγή εξαμερών συναντήσεων ανά δίμηνο, με συναντήσεις μεταξύ ομάδων εργασίας στο διάστημα που θα μεσολαβεί, προκειμένου οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βόρειος Κορέα να βρουν έναν τρόπο να ξεπεράσουν το αδιέξοδο το οποίο έχει δημιουργηθεί με αφορμή την επιμονή της Πιονγκ Γιανγκ να συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. H N. Κορέα παρουσίασε ακόμη ένα σχέδιο τριών φάσεων, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τις σημερινές συνομιλίες μεταξύ των έξι πλευρών, οι οποίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν αύριο, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο να συνεχιστούν αν διαπιστωθεί ότι σημειώνεται πρόοδος. O Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κέλι υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ επιμένουν στον άνευ όρων άμεσο τερματισμό όλων των πυρηνικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, τονίζοντας ότι ο δρόμος για την εξεύρεση κάποιας λύσης είναι ακόμη πολύ μακρύς.

Από την πλευρά της, η Βόρειος Κορέα είχε εκφράσει την ελπίδα ότι οι συνομιλίες αυτές θα οδηγούσαν σε ένα «θετικό αποτέλεσμα», κλείνοντας το χάσμα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή μεταξύ Πιονγκ Γιάνγκ και Ουάσιγκτον, πολιτικοί αναλυτές, ωστόσο, προβλέπουν ότι δεν θα σημειωθεί πρόοδος τόσο εύκολα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή