Αισιοδοξία Κομισιόν για ένταξη Τουρκίας

Αισιοδοξία Κομισιόν για ένταξη Τουρκίας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Δίνοντας συνέχεια στη θερμή υποστήριξη της τουρκικής υποψηφιότητας για την E.E. από τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της Ενωσης Γκίντερ Φερχόιγκεν άφησε χθες να εννοηθεί ότι είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις περί τα τέλη του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του επομένου.

«Εχω επιφορτισθεί το καθήκον να παρουσιάσω στο τέλος του χρόνου έκθεση για το κατά πόσον η Τουρκία εκπληρώνει τα κριτήρια της ένταξης. Δεν θα μου είχαν ζητήσει μια παρόμοια έκθεση αν πίστευαν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα θετικής απάντησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο προερχόμενος από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας κοινοτικός επίτροπος, στη διάρκεια συνέντευξής του στη γερμανική ραδιοφωνία. Σε ερώτηση κατά πόσον συμφωνεί με τις θερμές δηλώσεις του Σρέντερ στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φερχόιγκεν απάντησε: «Ολοι πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα ενταξιακά κριτήρια».

Δηλώσεις για Κυπριακό

Οι δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου απηχούν το κλίμα που επικρατεί αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες. Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς», αξιολογώντας την επίσκεψη Σρέντερ στην Αγκυρα, ότι «η Τουρκία βρίσκεται τόσο κοντά όσο ήταν δυνατό για να επιτευχθεί η εκπλήρωση των κριτηρίων» για την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Η ίδια κοινοτική πηγή εκτιμούσε ότι οι εν λόγω διαπραγματεύσεις θα έχουν μεγάλο χρονικό ορίζοντα (πιθανόν το 2015) αλλά ότι είναι αναγκαίο να δοθεί τώρα το «πράσινο φως» των Βρυξελλών για την έναρξη των συνομιλιών γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, η θέση της κυβέρνησης Ερντογάν θα αποδυναμωνόταν έναντι του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις του ίδιου διπλωμάτη, ο οποίος προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία του, για το Κυπριακό. «Οι Τούρκοι κατάφεραν (σ.σ. με την επί της αρχής αποδοχή του σχεδίου Ανάν) να σπάσουν το δεσμό ανάμεσα στο Κυπριακό και στην υποψηφιότητά τους». Προσέθεσε δε ότι, θεωρητικά, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει τη δυνατότητα να μην έρθει σε συμφωνία με τους Τουρκοκυπρίους για την επανένωση της νήσου, αφού η ένταξη της Κύπρου στην Ενωση είναι δεδομένη, και στη συνέχεια να μπλοκάρει την τουρκική υποψηφιότητα. Χαρακτήρισε όμως «επισφαλές» ένα τέτοιο βήμα, που θα εξόργιζε, όπως είπε, όχι μόνο τις ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τo 57% δεν θέλει

Σύμφωνα, πάντως, με δημοσκόπηση που οργανώθηκε για λογαριασμό του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου RTL και του περιοδικού «Στερν», το 57% των Γερμανών απορρίπτουν την ένταξη της Τουρκίας στην E.E., υιοθετώντας τον σκεπτικισμό της Χριστιανοδημοκρατικής αντιπολίτευσης. Μόνο το 38% των πολιτών εμφανίζονται να έχουν θετική γνώμη για την ένταξη της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή