Στο εδώλιο 69 ισλαμιστές Τούρκοι

Στο εδώλιο 69 ισλαμιστές Τούρκοι

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. H εισαγγελία της Τουρκίας απήγγειλε χθες κατηγορίες εναντίον 69 ύποπτων ισλαμιστών, οι οποίοι φέρονται αναμεμειγμένοι στις βομβιστικές επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2003, στην Κωνσταντινούπολη, εναντίον δύο εβραϊκών συναγωγών αρχικά και στη συνέχεια εναντίον του βρετανικού προξενείου και της βρετανικών συμφερόντων τράπεζας HSBC. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 63 άνθρωποι. Πρόκειται για την πρώτη αγωγή αναφορικά με την υπόθεση των βομβιστικών επιθέσεων, την ευθύνη των οποίων φέρουν, κατά τις τουρκικές αρχές, Τούρκοι μέλη εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων συνδεδεμένων με το δίκτυο της Αλ Κάιντα και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν χθες ότι η απαγγελία των κατηγοριών ενδέχεται να αποτελέσει την απαρχή έντονης αντιπαράθεσης με ισλαμιστικές οργανώσεις και ότι πολλές από τις συλλήψεις είχαν προειδοποιητικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με το πολυσέλιδο κατηγορητήριο, οι εισαγγελείς της Κωνσταντινούπολης ζήτησαν την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη των πέντε από τους 69 υπόπτους και την επιβολή ποινών από 4 έως 22 χρόνια για τους υπόλοιπους. Ημερομηνία για τη διεξαγωγή της δίκης, την οποία αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η βρετανική κυβέρνηση, δεδομένου ότι στις επιθέσεις του Νοεμβρίου σκοτώθηκε και ο Βρετανός πρόξενος, δεν έχει ακόμη οριστεί. Ωστόσο, το πρακτορείο Ανατολή αναφέρει ότι ενδέχεται μέσα στις επόμενες ημέρες να ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης της δίκης. H εισαγγελία, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει ασχοληθεί με τους φακέλους εννέα υπόπτων, μεταξύ των οποίων και ο φάκελος του Χαμπίπ Ακτάς, ηγετικού στελεχους του πυρήνα της Αλ Κάιντα στην Τουρκία, επειδή έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Ενδεχομένως θα τους απαγγελθούν εν καιρώ και θα δικαστούν ερήμην. Οπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, το οποίο συνέταξε ομάδα πέντε εισαγγελέων από το κρατικό δικαστήριο ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης, ο Χαμπίπ Ακτάς είχε συναντηθεί με ανώτατο στελέχος της Αλ Κάιντα, προκειμένου να λάβει την άδειά του για την πραγματοποίηση των επιθέσεων. Πρόκειται για τον Αμπού Μοχάμεντ αλ Μασρί, ο οποίος κατεζητείτο για τη συμμετοχή του σε βομβιστικές επιθέσεις εναντίον δύο αμερικανικών πρεσβειών στην Ανατολική Αφρική, το 1998.

Οι πηγές χρηματοδότησης

Σε άλλο σημείο του κατηγορητηρίου σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση για το οργανωτικό σκέλος των επιθέσεων ήλθε από οργανώσεις στην Ευρώπη και το Ιράν. Αρχικά, τα ηγετικά στελέχη του πυρήνα της Αλ Κάιντα στην Τουρκία σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επίθεση εναντίον αεροπορικής βάσης στη νότια Τουρκία -προφανώς εναντίον του Ιντσιρλίκ- η οποία έχει χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για τον έλεγχο των ουρανών στο βόρειο Ιράκ. Ωστόσο, η οργάνωση χρειάστηκε να αλλάξει τα σχέδιά της εξαιτίας των πολύ αυστηρών μέτρων προστασίας. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται επίσης ότι ορισμένα μέλη της τουρκικής οργάνωσης συναντήθηκαν με τον ίδιο τον Μπιν Λάντεν και ορισμένοι εκπαιδεύτηκαν σε στρατόπεδα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Οι τουρκικές αρχές δήλωσαν ότι τον περασμένο Δεκέμβριο διέλυσαν την οργάνωση και η αστυνομία επιδόθηκε σε κυνηγητό δεκάδων υπόπτων, από τους οποίους πολλοί διέφυγαν στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή