Καθήλωσε τη Ροζέτα χθες, η κακοκαιρία…

Καθήλωσε τη Ροζέτα χθες, η κακοκαιρία…

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΑΡΜΣΤΑνΤ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Αναβλήθηκε για σήμερα το μεσημέρι λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών η προγραμματισμένη για χθες εκτόξευση του ευρωπαϊκού διαστημοπλοίου «Ροζέτα», από τη γαλλική διαστημική βάση της Γουιάνας με αποστολή την προσγείωση στην επιφάνεια κομήτη. Το διαστημόπλοιο «Ροζέτα» της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) ζυγίζει τρεις τόννους και επρόκειτο να εγκαταλείψει τη γήινη ατμόσφαιρα με τη βοήθεια πυραύλου Αριάν-5 για να ξεκινήσει το δεκαετές επικίνδυνο ταξίδι του προς τον παγωμένο κομήτη 67Ρ/Τσουρίμοφ-Γερασιμένκο. «Λόγω ισχυρών ανέμων αναγκασθήκαμε να αναβάλουμε για ένα εικοσιτετράωρο την εκτόξευση», δήλωσε χθες ο διευθυντής της ESA Ζαν-Υβ ΛεΓκαλ.

Ζωή από κομήτες

Μέχρι σήμερα, διαστημόπλοια είχαν πραγματοποιήσει μόνο διελεύσεις κοντά σε κομήτες, με σκοπό να φωτογραφίσουν τα μυστηριώδη αστρικά σώματα. Οι μόνες προσεδαφίσεις που έγιναν ήταν πάνω σε αστεροειδείς. Οι κομήτες δημιουργήθηκαν περίπου ταυτόχρονα με το ίδιο το ηλιακό σύστημα -πριν από 4,6 δισ. χρόνια- ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι κομήτες περιέχουν παγωμένα υλικά από τη γέννηση του Ηλιου και των πλανητών. Οι αστρονόμοι πιστεύουν επίσης ότι ορισμένα από τα θεμελιώδη υλικά της ζωής στη Γη, όπως το νερό ή οργανικά υλικά, μεταφέρθηκαν εδώ χάρη σε κομήτες, κατά τη διάρκεια των δισεκατομμυρίων ετών συχνών προσκρούσεων κομητών με τον πλανήτη μας. «Το «Ροζέτα» θα αποκρυπτογραφήσει τη δημιουργία της Γης και το γιατί ο πλανήτης μας εξελίχθηκε με αυτόν τον τρόπο. H τεράστια απόσταση που χωρίζει τους κομήτες από τον Ηλιο σημαίνει ότι περιέχουν υλικά ηλικίας 4,6 δισ. ετών», εξηγεί η επικεφαλής του προγράμματος Ρίτα Σουλτς.

Η προσεδάφιση

Το πρόγραμμα «Ροζέτα», κόστους 1 δισ. ευρώ, προέβλεπε εκτόξευση τον Ιανουάριο του 2003, αλλά αναβλήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων στον πύραυλο. H πρώτη αυτή αναβολή υποχρέωσε την επιστημονική ομάδα να επιλέξει νέο στόχο για τον «Ροζέτα», που αρχικά επρόκειτο να προσεδαφισθεί στον κομήτη Βιρτάνεν. H αποστολή θα οδηγήσει το «Ροζέτα» σε δύο περιηγήσεις στην κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού συστήματος, μεταξύ Δία και Αρη. H συνάντηση του «Ροζέτα» με τον κομήτη 67Ρ/Τσουρίμοφ-Γερασιμένκο θα γίνει τον Μάιο του 2014, οπότε και το σκάφος θα μπει σε τροχιά γύρω από το στόχο του. Εξι μήνες αργότερα, το διαστημόπλοιο θα απελευθερώσει μικρό όχημα προσεδάφισης, που θα αγγίξει την επιφάνεια του πλανήτη, καθώς αυτός κινείται με ταχύτητα 135.000 χλμ. Το διαστημόπλοιο βαφτίσθηκε «Ροζέτα» από την ομώνυμη πέτρα, που βοήθησε τους αιγυπτολόγους να αποκρυπτογραφήσουν τα ιερογλυφικά των αρχαίων Αιγυπτίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή