Οι αντάρτες περικύκλωσαν την πρωτεύουσα της Αϊτής

Οι αντάρτες περικύκλωσαν την πρωτεύουσα της Αϊτής

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΡΤ O ΠΡΙΝΣ. Στο χάος βυθίζεται η Αϊτή, καθώς οι αντάρτες έχουν ήδη περικυκλώσει την πρωτεύουσα της χώρας, ενώ οι υποστηρικτές του προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ συνέχισαν να στήνουν οδοφράγματα αναμένοντας τη μεγάλη επίθεση. Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι αποφάσισαν να μην αποδεχτούν την πρόσκληση για συνομιλίες του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν, υπογράμμιζαν ότι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα για την ομαλή αποχώρηση του κ. Αριστίντ από την εξουσία. H Γαλλία, πάντως, είναι η πρώτη χώρα που απαίτησε την παραίτηση του προέδρου της Αϊτής.

«Ο πρόεδρος Αριστίντ φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και πλέον καλείται να αποδεχθεί τις συνέπειες», δήλωσε χθες ο κ. Ντε Βιλπέν. O τελευταίος, ο οποίος φέρεται να δήλωσε στον Κόλιν Πάουελ ότι θα συναντηθεί σήμερα με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ζήτησε την εφαρμογή του σχεδίου που έχει προτείνει η κοινότητα των κρατών της Καραϊβικής, το οποίο προβλέπει εγκαθίδρυση μεταβατικής κυβέρνησης και διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

Διεθνής δύναμη

«Η αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, που θα αναλάβει την ευθύνη επιστροφής της Αϊτής στη νομιμότητα και θα στηρίξει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας στο έδαφος, είναι επιτακτική», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Γάλλοι διπλωμάτες στα Ηνωμένα Εθνη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο αναμενόταν να συνεδριάσει εκτάκτως χθες, έλεγαν ότι θα προωθήσουν τη δημιουργία διεθνούς αστυνομικής δύναμης, η οποία θα μεταβεί στη νήσο της Καραϊβικής μετά την εγκαθίδρυση της μεταβατικής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, η κατάσταση που επικρατεί στο Πορτ O Πρινς χαρακτηρίζεται «χαοτική». Οι ένοπλες ομάδες που πρόσκεινται στον κ. Αριστίντ προετοιμάζονται για την επίθεση των ανταρτών, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει λεηλασίες σπιτιών και καταστημάτων στο κέντρο και στα περίχωρα της πρωτεύουσας. «Θα εισβάλουμε στο προεδρικό μέγαρο και θα συλλάβουμε τον Αριστίντ, ο οποίος θα δικαστεί για εσχάτη προδοσία», δήλωσε χθες ο ηγέτης των ανταρτών, Γκάι Φιλίπ. O τελευταίος τόνισε ότι, εφόσον ο πρόεδρος παραιτηθεί, οι άνδρες του θα καταθέσουν τα όπλα. «H πόλη είναι περικυκλωμένη και θα μπορούσαμε να την έχουμε καταλάβει, αλλά θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη», υποστήριξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή