Υποκλοπές στο γραφείο του Ανάν

Υποκλοπές στο γραφείο του Ανάν

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενα ακόμη πλήγμα κατά του Τόνι Μπλερ και των επιλογών του στο θέμα του Ιράκ αποτελούν οι αποκαλύψεις πρώην υπουργού της κυβέρνησής του για τη διενέργεια κατασκοπείας εις βάρος του γενικού γραμματέα του OHE Κόφι Ανάν, από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου.

Η πρώην υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ, η οποία παραιτήθηκε καταγγέλλοντας τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης στο Ιράκ, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του BBC δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι η Βρετανία παρακολουθούσε τις συνομιλίες του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για ένα μεγάλο διάστημα πριν από την έναρξη του πολέμου. «Αυτά τα πράγματα έγιναν, και στην περίπτωση του γραφείου του Κόφι Ανάν αυτό συνέβαινε για αρκετό καιρό», υπογράμμισε η κ. Σορτ, απαντώντας σε ερώτηση αν είχε γίνει κατασκοπεία εις βάρος του OHE. Σε ερώτηση αν γνωρίζει κατά πόσον η Βρετανία είχε αναμιχθεί σε τέτοιου είδους ενέργειες, η Κλερ Σορτ απάντησε: «Ναι, το γνωρίζω. Είδα καταγεγραμμένες σε κείμενα συνομιλίες του Κόφι Ανάν. Μάλιστα, είχα κι εγώ συνομιλήσει με τον γενικό γραμματέα του OHE πριν από τον πόλεμο και θυμάμαι να σκέπτομαι «Θεέ μου, οι συνομιλίες αυτές θα έχουν καταγραφεί και σε λίγο όλοι θα ξέρουν τι είπαμε»».

Η πρώην υπουργός προέβη στα παραπάνω σχόλια στη διάρκεια συνέντευξής της στο BBC σχετικά με την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου να αποσύρει τις κατηγορίες εις βάρος υπαλλήλου (μεταφράστριας) των μυστικών υπηρεσιών, η οποία κατηγορούνταν ότι είχε διαρρεύσει απόρρητο έγγραφο το οποίο αναφερόταν στη διενέργεια κατασκοπείας εις βάρος μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, την περίοδο που οι ΗΠΑ ήθελαν να μάθουν πώς αυτές οι χώρες σκόπευαν να ψηφίσουν για το αμερικανοβρετανικό ψήφισμα για το Ιράκ. Το δικαστήριο αποφάσισε να αποσύρει τις κατηγορίες κατά της 29χρονης Κάθριν Γκαν, όταν έκρινε ότι δεν μπορούσαν να στοιχειοθετηθούν. Ωστόσο, ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι η απόφαση είχε πολιτικά κίνητρα και ότι η κυβέρνηση Μπλερ παρενέβη προκειμένου να κλείσει την υπόθεση, φοβούμενη προφανώς και άλλες λεπτομέρειες που θα την έφερναν σε δύσκολη θέση. Το έγγραφο, το οποίο διέρρευσε στην εφημερίδα «Ομπσέρβερ», ζητούσε από το αρμόδιο γραφείο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών να βοηθήσει στην παρακολούθηση των τηλεφώνων και των ηλεκτρονικών μηνυμάτων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, την εποχή ακριβώς που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούσαν να κερδίσουν την υποστήριξή του για την εισβολή στο Ιράκ.

Ο γενικός γραμματέας του OHE, Κόφι Ανάν, μέχρι αργά χθες δεν είχε σχολιάσει τις παραπάνω αποκαλύψεις, ενώ το θέμα κυριάρχησε κατά τη χθεσινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού. Ερωτηθείς, ο κ. Μπλερ απάντησε: «Δεν σχολιάζω τις επιχειρήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας». Πρόσθεσε όμως ότι «ενεργούμε πάντα με βάση τον νόμο. Αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη πως υπάρχει δόση αληθείας στις συγκεκριμένες κατηγορίες. Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά ανεύθυνο να εκτοξεύονται τέτοιες κατηγορίες», κατέληξε ο κ. Μπλερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή