H πολιτική διαδρομή ενός συνετού και μετριοπαθούς ηγέτη των Βαλκανίων

H πολιτική διαδρομή ενός συνετού και μετριοπαθούς ηγέτη των Βαλκανίων

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«O Μπόρις Τραϊκόφσκι ήταν ένας από τους πλέον προικισμένους ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων», γράφει ο Βρετανός υπουργός επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Ντένις Μακσέιν, στην εφημερίδα Guardian. «Υπήρξε ένας σοσιαλοδημοκράτης ο οποίος, σε αντίθεση με άλλους Βαλκάνιους ηγέτες, απέφυγε την εύκολη λύση του εθνικιστικού λαϊκισμού και συνεργάστηκε με την αλβανική μειονότητα επιχειρώντας να δείξει ότι οι συμβιβασμοί στην πολιτική δεν είναι ανέφικτοι», τονίζει ο ίδιος.

Ο κ. Τραϊκόφσκι εξελέγη πρόεδρος της ΠΓΔΜ το Νοέμβριο του 1999 σε ηλικία σαράντα τριών ετών. Γεννημένος στις 25 Ιουνίου του 1956 στη Στρούμιτσα, ο κ. Τραϊκόφσκι σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιου του Αγίου Κύριλου των Σκοπίων και μιλούσε απταίστως την αγγλική γλώσσα. Ειδικεύθηκε στο εμπορικό και στο εργασιακό δίκαιο και διετέλεσε διευθυντής του νομικού τμήματος γνωστής εταιρείας της χώρας του, ενώ είχε ήδη ασπαστεί τον Μεθοδισμό. Το 1997 διορίστηκε υπεύθυνος του πολιτικού γραφείου του δημάρχου του δήμου της Κισέλα Βόντα των Σκοπίων και δύο χρόνια αργότερα ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Οταν ξέσπασε η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο το 1999, κατηγόρησε το NATO ότι έκλεισε τα μάτια στις εθνικιστικές εντάσεις που απειλούσαν να διαλύσουν τη χώρα του και στην εισροή 300.000 Αλβανών προσφύγων στην ΠΓΔΜ. Την ίδια χρονιά εξελέγη πρόεδρος της ΠΓΔΜ, κερδίζοντας οριακά το αξίωμα στον δεύτερο γύρο των εκλογών χάρη στη στήριξη της αλβανικής μειονότητας.

Μετά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο και ενώ η διεθνής κοινότητα ανησυχούσε ότι η διένεξη θα τινάξει στον αέρα το νεοσύστατο κράτος της ΠΓΔΜ, ο κ. Τραϊκόφκσι επέμενε ότι η μοναδική βιώσιμη και ειρηνική λύση ήταν το πολυεθνικό κράτος. Είχε υποσχεθεί να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της ένταξης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και το NATO. O ίδιος, μάλιστα, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης βάσει του οποίου οι Αλβανοί αντάρτες θα παρέδιδαν τον οπλισμό τους με αντάλλαγμα τη διεύρυνση των συνταγματικών τους. δικαιωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή