Τραγικό τέλος για τον πρόεδρο των Σκοπίων

Τραγικό τέλος για τον πρόεδρο των Σκοπίων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΙΤΟΝΙΑ, Βοζνία-Ερζεγοβίνη. Την ημέρα κατά την οποία ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς του στόχους, η ένταξη της χώρας του στην E.E., επρόκειτο να έρθει πιο κοντά στην επίτευξή του, κόπηκε το νήμα της ζωής του πρόεδρου της ΠΓΔΜ Μπορίς Τραϊκόφσκι. Το αεροπλάνο που μετέφερε τον 47χρονο Τραϊκόφσκι και οκτώ ακόμη άτομα κατέπεσε σε δασώδη, δύσβατη περιοχή κοντά στο μαρτυρικό Μόσταρ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Παρά την αρχική ανακοίνωση της βοσνιακής αστυνομίας ότι το αεροπλάνο εντοπίσθηκε και δεν υπάρχουν επιζώντες, χθες το βράδυ η δύναμη του NATO που διοικεί τη Βοσνία ανακοίνωσε ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους δεν έχουν ακόμη προσεγγιστεί.

Ψάχνουν για τα συντρίμμια

«Η περιοχή είναι ορεινή και πυκνά ναρκοθετημένη, με λίγους δρόμους. Αν συνδυαστεί αυτό με τον καιρό και το μέγεθος της περιοχής στην οποία γίνεται η αναζήτηση, η επιχείρηση γίνεται απίστευτα δύσκολη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του NATO Ντέιβ Σάλιβαν. Το αεροπλάνο χάθηκε από τα ραντάρ λίγο μετά τις οκτώ το πρωί τοπική ώρα, ενώ επικρατούσε σφοδρή κακοκαιρία, με ομίχλη και καταιγίδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της πολιτικής αεροπορίας της ΠΓΔΜ, το αεροπλάνο, ένα δικινητήριο Beechcraft Super King Air 200 αμερικανικής κατασκευής ήταν καλά συντηρημένο, ενώ ο πιλότος χαρακτηρίστηκε έμπειρος. Ωστόσο, πηγές των Σκοπίων ανέφεραν ότι το αεροσκάφος ήταν γηρασμένο, καθώς είχε αγοραστεί από δεύτερο χέρι πριν από 30 χρόνια. Μαζί με τον πρόεδρο, ταξίδευε εξαμελής συνοδεία και δύο μέλη πληρώματος.

Το Beechcraft κατέπεσε κοντά στο Στόλατς, σε μια περιοχή όπου ενδέχεται να έχουν απομείνει νάρκες και πυρομαχικά από την εποχή του πολέμου της Βοσνίας. Πέντε ομάδες ειδικευμένες στην εξουδετέρωση ναρκών συμμετείχαν στην αναζήτηση του αεροσκάφους, ενώ τα ελικόπτερα εγκατέλειψαν τις προσπάθειες όταν έπεσε η νύχτα. Τα βουνά της νότιας Βοσνίας θεωρούνται επικίνδυνα για τις χαμηλές πτήσεις όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Τον Απρίλιο του 1996, μεταγωγικό αεροσκάφος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας είχε καταπέσει στην ίδια περιοχή με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 35 άτομα, μεταξύ αυτών και ο τότε υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ Ρον Μπράουν.

Ανεβλήθη αίτηση για E.E.

O Τραϊκόφσκι και η συνοδεία του βρίσκονταν καθ’ οδόν προς ένα διεθνές επενδυτικό συνέδριο στο Μόσταρ της Νότιας Βοσνίας. Λόγω του καιρού, ο πρόεδρος της Αλβανίας Φάτος Νάνο είχε ακυρώσει την πτήση του προς το ίδιο συνέδριο. Λίγες ώρες μετά το δυστύχημα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι επρόκειτο να υποβάλει την αίτηση για εισδοχή της χώρας στην E.E. σε επίσημη τελετή στην Ιρλανδία. «Σήμερα θα έπρεπε να είναι μια ημέρα γιορτής γι’ αυτόν» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας και προεδρεύων της E.E. Μπέρτι Αχέρν ανακοινώνοντας την αναβολή της σχετικής τελετής. H είδηση συγκλόνισε την ΠΓΔΜ, όπου κυρήχθηκε εθνικό πένθος και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν μόνο κλασική μουσική και ειδήσεις σχετιζόμενες με τον αδόκητο χαμό του προέδρου. Το απόγευμα, δύο από τις εφημερίδες μεγαλύτερης κυκλοφορίας στη χώρα, επρόκειτο να τυπώσουν και να διανείμουν δωρεάν έκτακτες εκδόσεις.

Προτού καν ανακοινωθεί επισήμως ο θάνατος του Τραϊκόφσκι, άρχισαν να συρρέουν συλλυπητήρια από πολλές χώρες της Ευρώπης, τη Ρωσία, το NATO και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Λέγεται ότι στη Γερμανία, ο ομόλογος του εκλιπόντος Γιοχάνες Ράου έμεινε εμφανώς συγκλονισμένος όταν πληροφορήθηκε το συμβάν, λόγω των δεσμών που είχε με τον Τραϊκόφσκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή