Οταν τα σίριαλ μάς φέρνουν πιο κοντά…

Οταν τα σίριαλ μάς φέρνουν πιο κοντά…

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι άνδρες έχουν το ποδόσφαιρο. Κι εμείς, το «Sex and the city» και τα «Φιλαράκια». Σίγουρα θα θυμάστε τους ατέλειωτους χειμώνες που μαζευόταν όλη η οικογένεια γύρω από την τηλεόραση με «Πλοίο της αγάπης», «Ντάλας», «Δυναστεία», «Μικρό σπίτι στο λιβάδι», «Γουόλτονς», «Τόλμη και γοητεία», «Στον πυρετό της δόξας». Και τώρα που έλαβε τέλος μετά έξι τηλεοπτικές σεζόν το «Sex and the city», η κορυφαία γυναικεία σειρά της δεκαετίας, οι ειδικοί στις ΗΠΑ μιλούν ήδη για κρίση στις ανθρώπινες σχέσεις!

«Τι κάνεις όταν το… σεξ τελειώνει;», γράφουν. «Οι Κυριακές μας δεν θα είναι ποτέ ίδιες…». Ειδικά στην Αμερική, χάρις στη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και την παρέα της, το κοκούνινγκ έγινε ξανά της μόδας. Οταν η σειρά άρχισε να προβάλλεται από το ΗΒΟ το 1998, όλοι διοργάνωναν βραδιές «Σεξ…» κατ’ οίκον, αντίστοιχες με τα παλιότερα πάρτι με θέμα «Ποιος σκότωσε τον Τζέι Αρ;».

Απαραίτητη προϋπόθεση για μια πετυχημένη συνάθροιση ο στερεοφωνικός ήχος -αν υπάρχει και Dolby surround ακόμη καλύτερα-, η μεγάλη οθόνη, κατάλογοι από ντελίβερι όλων των ειδών, κουβέρτες, μαξιλάρια, σοκολάτα σε αφθονία… Ο Αμερικανός ηθοποιός Αλαν Μόουζις θυμάται ότι είχε δει το πρώτο επεισόδιο στις 6 Ιουνίου του 1998 στο σπίτι του, σε μία τηλεόραση 32 ιντσών, μαζί με 50 φίλους και συναδέλφους του από τον χώρο της μόδας, της τέχνης και του θεάτρου, τρώγοντας χοτ-ντογκ και τσίζμπεργκερ. «Το να προσκαλείς κόσμο για να φάτε καναπεδάκια μπροστά στο τζάκι σίγουρα έχει πλάκα, αλλά όταν μαζεύεις ανόμοιες μεταξύ τους ομάδες, που αποτελούνται κυρίως από γυναίκες και άντρες που ζουν μόνοι, για να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας σειρά, τότε μπορείς να μιλάς για ένα πετυχημένο πάρτι».

Οταν η Κάρι Μπράντσοου και οι τρεις φίλες της μας αποχαιρέτησαν οριστικά την περασμένη Κυριακή (αν και στην Ελλάδα είμαστε… πίσω μία ολόκληρη σεζόν), διοργανώθηκαν και τα περισσότερα πάρτι. Οι «τηλεοπτικές» συγκεντρώσεις δεν αποτελούν νέο φαινόμενο. Οι δημοφιλέστερες όλων ήταν αφιερωμένες στη «Λεωφόρο του Μέλροουζ» με την πανούργα Χέδερ Λόκλιαρ, τα «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς» με τον επαναστάτη Ντίλαν και τη γλυκανάλατη Κέλι, ή στη «Δυναστεία», με τις μισές γυναίκες να ταυτίζονται με την Κριστλ και οι υπόλοιπες με την Αλέξις (χωρίς να το παραδέχονται φυσικά). Στη δεκαετία του ’90 όλοι έβλεπαν «TwiPeaks» και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 «MASH» και «General Hospital», αν και στην Ελλάδα όλα αναμεταδίδονται πάντα με μια μικρή καθυστέρηση.

Οταν είχε προβληθεί, το Νοέμβριο του 1981, ο γάμος του Λουκ και της Λόρα στην Αμερική, οι μισοί από τους τηλεθεατές δεν πήγαν την επομένη στη δουλειά τους, προφασιζόμενοι ασθένεια. Οταν έπαιζε η «Τόλμη και γοητεία» με τον Ριτζ και την Κάρολαϊν, άδειαζαν οι δρόμοι. Οπως διαβάζουμε σε σχετική ιστοσελίδα, www.meekermuseum.com, αφιερωμένη στους νοσταλγούς των σίριαλ, πριν ακόμη ζήσουμε στη «Λεωφόρο του Μέλροουζ» υπήρχε το «Πέιτον Πλέις» με τη Μία Φάροου και τον Ράιαν Ο’ Νιλ. «Δεν μπορούσες να βρεις μπεϊμπισίτερ όταν προβαλλόταν η σειρά…», γράφουν οι αληθινοί οπαδοί. Και μιλάμε για μια εποχή που δεν διέθεταν όλα τα σπίτια τηλεοπτική συσκευή. Αν είχες και έγχρωμη, δεν χρειαζόταν καν να προσκαλέσεις κανέναν. Ερχόντουσαν από μόνοι τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή