Πρωτοποριακό φάρμακο «αναχαιτίζει» τον καρκίνο

Πρωτοποριακό φάρμακο «αναχαιτίζει» τον καρκίνο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουάσιγκτον. Το πρώτο αντικαρκινικό σκεύασμα που καταπολεμάει τον καρκίνο διακόπτοντας τη ροή του αίματος προς το νεόπλασμα έλαβε έγκριση από τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων FDA. Το σκεύασμα Αvastiχρησιμοποιείται ως θεραπευτική αγωγή κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου και χαρίζει στους ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου περί τους πέντε μήνες ζωής. Παρά τα σχετικά περιορισμένα αποτελέσματά του, το φάρμακο αποτελεί σημαντική καινοτομία καθώς είναι το πρώτο που βασίστηκε σε μία πρωτοποριακή θεωρία, σύμφωνα με την οποία, η επιβίωση των καρκινικών νεοπλασμάτων εξαρτάται από ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων που δημιουργεί το νεόπλασμα έτσι ώστε να τρέφεται. H αναστολή της συγκεκριμένης διαδικασίας μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο και μάλιστα με διαφορετική μέθοδο από τις υπάρχουσες θεραπείες.

Η αγγειογένεση

Η θεωρία της αγγειογένεσης διατυπώθηκε από τον δρα Τζ. Φόλκμαν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ενώ αποτέλεσε πρωτοσέλιδη είδηση η εφαρμογή της το 1998, όταν κατέστη δυνατόν να νικηθεί ο καρκίνος σε ποντίκια. Ομως, οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αποτύγχαναν, ενώ η φαρμακοβιομηχανία που παράγει το AvastiGenetech Inc. λίγο έλειψε να κηρύξει πτώχευση το 2002, όταν το φάρμακο αποδείχθηκε αναποτελεσματικό όταν χορηγήθηκε σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Επειτα από αυτήν την ήττα, οι γιατροί το χορήγησαν σε νοσούντες από καρκίνο του παχέος εντέρου που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο και είχε ήδη κάνει μεταστάσεις. Για να διαπιστωθεί αν το Αvastiήταν αποτελεσματικό όπλο κατά αυτής της μορφής καρκίνου, οι ειδικοί επέλεξαν 800 ασθενείς. Οι μισοί, εκτός από τη συνηθισμένη χημειοθεραπεία, έλαβαν ενδοφλεβίως και Avastin. Οπως διαπιστώθηκε η αύξηση του όγκου καθυστέρησε στους ασθενείς που χορηγείτο Avastin, με αποτέλεσμα να ζήσουν περί τους πέντε μήνες περισσότερο από αυτούς που υπέκειντο στη συνήθη χημειοθεραπεία.

Παράταση ζωής

Για τόσο άρρωστους ανθρώπους ακόμα και οι πέντε μήνες ζωής θεωρούνται πραγματικό ιατρικό θαύμα. Για πρώτη φορά στα τριάντα χρόνια έρευνας στην ειδική κατηγορία φαρμάκων, ένα σκεύασμα το οποίο στοχεύει στον περιορισμό της αγγειογένεσης βοηθάει τους ασθενείς. Το Αvastiείναι μονοκλωνικό αντίσωμα, δηλαδή, μία ουσία που αναζητεί και συνδέεται με ένα από τα 20 χημικά που βοηθούν την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων του καρκινικού όγκου. Το Αvastiστοχεύει στον αυξητικό παράγοντα αγγειακού ενδοθηλίου (VEGF). Οταν το Αvastiσυνδεθεί με το στόχο του, το VEGF δεν μπορεί να πυροδοτήσει τη δημιουργία δικτύου αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αύξηση του νεοπλάσματος. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του FDA, το νέο φάρμακο έχει συχνά σοβαρές παρενέργειες, όπως δημιουργία ελκών στο παχύ έντερο, ατελή επούλωση πληγών και εσωτερικές αιμορραγίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή