O Καντάφι καταστρέφει χημικά όπλα

O Καντάφι καταστρέφει χημικά όπλα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Την καταστροφή 3.300 βομβών, που είχαν τη δυνατότητα να μεταφέρουν χημικά όπλα ανακοίνωσε χθες η Λιβύη. Επιθεωρητές της διεθνούς Οργάνωσης Απαγόρευσης Χημικών Οπλων στη Χάγη ανέφεραν ότι έλαβαν πρόσκληση από την κυβέρνηση της Λιβύης για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία. H πρωτοβουλία της Τρίπολης είναι σύμφωνη με δέσμευση του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος τόνισε το Δεκέμβριο ότι η χώρα του εγκαταλείπει τα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής, μετά από πολύμηνες μυστικές διαπραγματεύσεις με Βρετανούς, Γάλλους και Αμερικανούς αξιωματούχους.

Στο μεταξύ, η κατάργηση, από τις ΗΠΑ, των εμπορικών κυρώσεων εις βάρος της Τρίπολης πυροδότησε το ενδιαφέρον των επενδυτών. O όμιλος εταιρειών Oasis, πρόκειται να αποστείλει, τις ερχόμενες ημέρες, ομάδα ειδικών στη Λιβύη, ελπίζοντας να εξασφαλίσει συμβόλαια εξόρυξης πετρελαίου στη χώρα.

Στον όμιλο Oasis συμμετέχουν οι αμερικανικές Conoco, MarathoOil, Amerada Hess και η λιβυκή Εθνική Εταιρεία Πετρελαίων, που κατέχει ποσοστό 59,16% των μετοχών. «Το ενδιαφέρον μας για το κοίτασμα της όασης Ουάχα στη Λιβύη θα συνεχισθεί εφόσον λάβουμε έγκριση από την αμερικανική κυβέρνηση», αναφέρει σε δήλωσή του αξιωματούχος της εταιρείας. O όμιλος Oasis δραστηριοποιήθηκε στη Λιβύη έως το 1977, ενώ το 1969 το κοίτασμα της Ουάχα σημείωσε ρεκόρ παραγωγής.

Σύνοδος Αφρικανικής Ενότητας

Την ίδια ώρα, ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι φιλοξενεί στην πόλη Σύρτη τη σύνοδο Αφρικανικής Ενότητας, διήμερη σύνοδο κορυφής ηγετών της αφρικανικής ηπείρου, με κεντρικό θέμα συζήτησης τη στρατηγική ασφαλείας στην ταραγμένη Αφρική. Τα μέλη της συνόδου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, θα ψηφίσουν «πρωτόκολλο ειρήνης και ασφάλειας», το οποίο θα επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της πολιτικής αστάθειας.

«Διαθέτουμε τις προϋποθέσεις, που θα μας έκαναν εξίσου ισχυρούς με τις ΗΠΑ και την E.E. Μόνο έτσι θα υπάρξει ισορροπία στον κόσμο», είπε ο Λίβυος ηγέτης, κλείνοντας την ομιλία του με το σύνθημα: «Αφρικανοί, ενωθείτε!»

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο λόγος του Καντάφι ήταν απαλλαγμένος από την αντι-δυτική ρητορική, που τον χαρακτήριζε τα τελευταία είκοσι χρόνια. Υπενθύμισε, όμως, στο ακροατήριό του την ιστορία της ηπείρου: «Μας κηνύγησαν σαν τα ζώα μέσα στα δάση, μας επιβίβασαν διά βίας στα πλοία τους και μας πούλησαν φθηνά. Μας χρησιμοποίησαν ως μισθοφόρους στους αποικιακούς πολέμους τους. Ελπίζουμε ότι αυτή η ανθρωπιστική τραγωδία δεν θα επαναληφθεί. Εάν, όμως, δεν είμαστε ισχυροί, οι εχθροί μας μπορεί να το σκεφθούν και πάλι». O Καντάφι εξέφρασε την πεποίθησή του για επικράτηση νέου τρόπου σκέψης στην Ευρώπη και την Αμερική, ο οποίος δεν αγνοεί τα διδάγματα του παρελθόντος.

Η σύνοδος κορυφής, που λήγει σήμερα, συζήτησε την πρόταση του Καντάφι για δημιουργία κοινού αφρικανικού στρατού, με αποστολή την προστασία της ηπείρου.

Η Αφρικανική Ενότητα αντικατέστησε το 2002 τον Οργανισμό Αφρικανικής Ενότητας, ο οποίος δεχόταν συστηματική κριτική στα 39 χρόνια της ιστορίας του για την αδυναμία του να αντιμετωπίσει περιφερειακές κρίσεις. O νέος οργανισμός ευελπιστεί να αποδειχθεί περισσότερο αποτελεσματικός, αν και βαρύνεται με τα οικονομικά χρέη του παρελθόντος, που φθάνουν τα 40 εκατομμύρια δολάρια. «Ολες οι προοδευτικές και καινοτόμες ιδέες εισπράττουν την αμφισβήτηση. H διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ αντιμετωπίσθηκε αρχικά ως επιστημονική φαντασία», λέει Λίβυος διπλωμάτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή