Αποχρωσεις

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζητούνται γλωσσομαθείς

Το πρόβλημα της έλλειψης αραβοφώνων στις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης και δη των ΗΠΑ ανέκυψε από την επαύριο κιόλας της αποφράδας 11ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, σχεδόν τρία χρόνια μετά, κι ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, που κήρυξαν ο Μπους και οι σύμμαχοί του, το κενό φαίνεται ότι δεν έχει καλυφθεί επαρκώς, δεδομένης και της «διεύρυνσης» του πολέμου. Κι επειδή «συμβαίνει» οι πιο επικίνδυνοι τρομοκράτες να ομιλούν την αραβική, όσοι Δυτικοί ή συνεργάτες τους διαθέτουν αυτό το πλεονέκτημα έχουν την ευκαιρία «να πιάσουν την καλή». Μέχρι και 150.000 ευρώ τον χρόνο μπορεί να κερδίσει ένας αραβόφωνος συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών στη Βρετανία, για παράδειγμα, χωρίς άλλες υποχρεώσεις πέραν εκείνων της μετάφρασης και διερμηνείας. Το ποσόν αυτό μπορεί να αυξηθεί έτι περαιτέρω, εφόσον ο γλωσσομαθής γνωρίζει επιπλέον την εκδοχή των φαρσί, νταρί ή παστούν, που ομιλούνται στις «επικίνδυνες» περιοχές, όπως εξακολουθούν να παραμένουν το Αφγανιστάν ή το Ιράν. Αν τώρα διαθέτουν στρατιωτική, πολιτική ή οικονομική εμπειρία, προσθέτουν ένα ακόμη «συν» στο βιογραφικό τους και ανεβάζουν τις μετοχές τους, στις έτσι κι αλλιώς αυξημένες θέσεις εργασίας στον χώρο των μυστικών υπηρεσιών. Αν κάποτε η πιο περιζήτητη γλώσσα στον δυτικό κόσμο των… κατασκόπων ήταν η ρωσική, σήμερα κερδίζει διαρκώς έδαφος η αραβική. Αν μη τι άλλο, ο Οσάμα μπιν Λάντεν υπηρέτησε και εθνικούς, πέραν των θρησκευτικών και πολιτικών του, στόχους…

Η νέα Γη

Σε πεδίο άσκησης του αμερικανικού στρατού μεταβάλλει τον πλανήτη ένα νέο ηλεκτρονικό πρόγραμμα, που φιλοδοξεί να δει το φως του Διαδικτύου, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, και προγραμματίστηκε κατά παραγγελίαν του στρατού των ΗΠΑ. H αμερικανική εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών «There» έχει αναλάβει το δύσκολο έργο του προγραμματισμού ενός εικονικού πεδίου στρατιωτικών ασκήσεων, που θα απλώνεται απ’ άκρου εις άκρον στον πλανήτη Γη, με πρωταρχικό στόχο την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση των στρατευμένων. «O αμερικανικός στρατός δημιουργεί μια δεύτερη Γη» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος στο BBC, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα στοχεύει να βοηθήσει όχι τόσο στην ανάπτυξη μαχητικής στρατηγικής όσο στον σχεδιασμό μελλοντικών διενέξεων μικρής κλίμακας. Οπως διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας, Ρόμπερτ Γκεχόρσαμ, δεν πρόκειται για παιχνίδι, αλλά για ένα «πολυχρηστικό μόνιμο περιβάλλον», που θα βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματική γεωγραφική μορφολογία του πλανήτη, ενώ θα εξυπηρετεί πρωτίστως τη συνεργασία μεταξύ διαφόρων συμμαχικών στρατευμάτων και οργανισμών, σε τυχαίες συνθήκες και σε κάθε γωνιά της Γης. Για την ώρα, το πεδίο της εικονικής Γης είναι «γυμνό», αλλά πολύ σύντομα θα διαμορφωθεί σε όλη του την κλίμακα, έτσι ώστε, για παράδειγμα, ο χρήστης να μπορεί να κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωσάν να βρισκόταν εκεί. Σε συνεργασία με τους ερευνητές του αμερικανικού στρατού, η εταιρεία προσπαθεί να περιλάβει στο υπό διαμόρφωσιν μοντέλο τον τρόπο αντίδρασης όλων των πραγμάτων, από ανθρώπους μέχρι αυτοκίνητα, στον εικονικό πλανήτη.

«Μαύρο» στον Μπους

Δεν ξέρουμε ποιες ακριβώς είναι οι μουσικές προτιμήσεις του Αμερικανού προέδρου. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι δεν ανήκει στους οπαδούς της «πανκ». Ούτε κι εκείνοι άλλωστε τον υποστηρίζουν, όπως σαφώς προκύπτει από την ιστοσελίδα τους «Punk Voter», μέσω της οποίας καλούν τη νεολαία να καταψηφίσει τον Μπους. H ιστοσελίδα έχει τις ρίζες της στο 2000, χρονιά εκλογής του Αμερικανού προέδρου, όταν ο μπασίστας των NOFX Φατ Μάικ άρχισε να υποφέρει από αϋπνίες, μετά την ήττα του Αλ Γκορ στις εκλογές για μόλις 537 ψήφους στη Φλώριδα. «Εχω πουλήσει 50.000 δίσκους στη Φλώριδα», σκέφθηκε. «Αν έστω 500 από αυτούς είχαν ψηφίσει αλλιώς, το εκλογικό αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό». Γι’ αυτό και οργανώθηκε η ιστοσελίδα, η οποία λειτουργεί σήμερα με τη συνδρομή περίπου διακοσίων συγκροτημάτων της πανκ και στόχο την πολιτική κινητοποίηση της μουσικόφιλης νεολαίας. Παρά το δυσχερές του πράγματος, δεδομένου ότι η σύγχρονη αμερικανική πολιτική ιστορία έχει δείξει ότι οι νέοι των ΗΠΑ ελάχιστα επηρεάζονται από τις πολιτικές προτιμήσεις ή παροτρύνσεις των καλλιτεχνικών ειδώλων τους, οι «πανκ» φιλοδοξούν να αλλάξουν τα πράγματα. Ενδεικτικό του δύσκολου αγώνα τους το γεγονός ότι στις εκλογές του 2000 ψήφισε μόλις το 29% των νέων, ηλικίας από 18 έως 24 ετών.

Κάθισμα Χ-Large

Τη λύση στο πρόβλημα των στενών και άβολων αεροπορικών καθισμάτων φαίνεται ότι βρήκε η σουηδική εταιρεία Maesk Air, η οποία δίνει στους επιβάτες της τη θέση τους ανάλογα με το μέγεθος και τον όγκο τους. Τα καθίσματα της οικονομικής θέσης έχουν διαβάθμιση, ανάλογη με την ενδυματολογική -ήτοι μικρό, μεσαίο, μεγάλο- και φυσικά ανάλογο εισιτήριο. Οσο πιο ευτραφής ο επιβάτης, όσο πιο μεγάλο χώρο χρειάζεται, τόσο πιο ακριβό το εισιτήριο, αλλά τόσο πιο άνετη θέση για τον ίδιο και τους συνεπιβάτες του. Δεδομένου ότι το ποσοστό των ευτραφών ανθρώπων έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί, στα τελευταία χρόνια, ήταν αναγκαία μια αναπροσαρμογή του εσωτερικού χώρου των αεροπλάνων, στα οποία ορισμένοι κυριολεκτικά ασφυκτιούν. Ορισμένες αμερικανικές εταιρείες έχουν βρει, ως γνωστόν, άλλου είδους λύσεις στο πρόβλημα, άλλες υποχρεώνοντας τους ευτραφείς επιβάτες να πληρώνουν διπλό εισιτήριο (προκειμένου να καταλάβουν δύο θέσεις) κι άλλες απλώς αφήνοντας την επιλογή στη διακριτική ευχέρειά τους. H νέα λύση είναι προφανώς καλύτερη, αρκεί η σχετική επιβάρυνση στο εισιτήριο να μην είναι αποθαρρυντική. Πάντως, όπως διαβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, η Maersk Air δεν σκοπεύει να υποχρεώσει τους ευτραφείς επιβάτες της να αγοράσουν εισιτήριο για κάθισμα μεγάλου μεγέθους, αν αυτοί δεν το επιθυμούν και προτιμούν, προκειμένου να κάνουν οικονομία, να στριμωχθούν.

Ζητούνται κατάσκοποι

Πρώην στέλεχος ο ίδιος της πάλαι ποτέ κραταιάς μυστικής υπηρεσίας Κα-Γκε-Μπε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρότρυνε τους νέους να ενταχθούν στις τάξεις της διαδόχου υπηρεσίας, αναζητώντας εκεί ανάδειξη και καριέρα. Μιλώντας χθες σε νεανικό ακροατήριο, στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι είναι σημαντικό για τους νέους να ενταχθούν στις μυστικές και δημόσιες υπηρεσίες της χώρας τους, επιδεικνύοντας έτσι τον πατριωτισμό τους, αλλά και επενδύοντας με τον αποδοτικότερο τρόπο τις δεξιότητές τους. Αλλωστε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας καλά κρατεί και απαιτεί τη συνδρομή νέων και ειδικά εφοδιασμένων νέων πολέμιών του, στην εποχή της πολυπλοκότητας και της σύγχυσης. Αν μη τι άλλο, μπορούν να ελπίζουν ότι μια μέρα θα κρατήσουν τα ηνία της πατρίδας τους και θα κατευθύνουν την τύχη της, όπως σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι πώς να ελίσσεται και να συμβιώνει με το πρώην αντίπαλον δέος. Στην ίδια ομιλία του, ο πρόεδρος Πούτιν δεν δίστασε να επικρίνει τις ΗΠΑ για το «λάθος» τους να εκστρατεύσουν εναντίον του Ιράκ, αλλά παράλληλα δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί μαζί τους προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά. Εχει άλλωστε κάθε λόγο να διατηρεί τις απαιτούμενες ισορροπίες, αφού από τη μια θέλει να διατηρήσει τις καλές του σχέσεις με την Ουάσιγκτον κι από την άλλη δεν θέλει να απολέσει το δικαίωμα είσπραξης από τη Βαγδάτη, δανείων ύψους οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία συνήψε το Ιράκ επί σοβιετικής εποχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή