O Σρέντερ θέλει αποκατάσταση σχέσεων με τον Μπους

O Σρέντερ θέλει αποκατάσταση σχέσεων με τον Μπους

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ μετέβη, χθες Παρασκευή, για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια επισήμως στην Ουάσιγκτον. Παρότι όμως οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Αμερική σταδιακά ξεπερνούν τις εντάσεις του πολέμου του Ιράκ, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεδομένου ότι οι ευρωαμερικανικές σχέσεις πέρυσι είχαν φθάσει στο χειρότερο δυνατό σημείο τους, δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το ότι τώρα ακολουθούν τροχιά βελτίωσης. Κατά τη σύντομη συνάντηση του Γερμανού καγκελαρίου Σρέντερ με τον Μπους στα περιθώρια της Γενικής Συνέλευσης του OHE τον Σεπτέμβριο, ο κ. Μπους είχε δηλώσει ότι οι διαφορές «αποτελούν παρελθόν». Ωστόσο, τα προβλήματα είχαν επιστρέψει, λίγο αργότερα, με την άρνηση του Πενταγώνου να επιτρέψει σε γαλλικές και γερμανικές εταιρείες να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, με το σκεπτικό ότι οι χώρες αυτές είχαν εναντιωθεί στον πόλεμο.

Χθες, ο Σρέντερ αναμενόταν να επαναλάβει τη διάθεση της κυβέρνησής του για παραγραφή τμήματος των χρεών του Ιράκ και να τονίσει, μεταξύ άλλων, τα πρόσφατα ανοίγματά του προς τη σύμμαχη των ΗΠΑ Τουρκία σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των προσπαθειών της χώρας αυτής για ένταξη στην E.E. Ομως, όσο κι αν έχουν βελτιωθεί, οι γερμανοαμερικανικές σχέσεις παραμένουν σχέσεις ανάγκης. O Μπους χρειάζεται τη στήριξη της Γερμανίας για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και του Ιράκ, καθώς και για να αντιμετωπίσει την κριτική των πολιτικών του αντιπάλων ότι έχει αφήσει την Αμερική χωρίς συμμάχους. Από την άλλη, ο Σρέντερ, πολιτικά αδύναμος στο εσωτερικό μέτωπο, ίσως δρέψει κάποια οφέλη από την προσέγγιση με την Ουάσιγκτον.

Ενα σημαντικό εμπόδιο που στέκεται στο δρόμο της προσέγγισης είναι οι οικονομικές διαφωνίες. Από την 1η Μαρτίου, η E.E. θα αρχίσει να επιβάλλει με την άδεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου δασμούς 5%, που σταδιακά θα φθάσουν το 17%, σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, ως αντίποινα για την παράνομη επιδότησή τους από το αμερικανικό δημόσιο.

Ταυτόχρονα, η E.E. περιμένει την άδεια να επιβάλει αντίποινα και για τη νομοθεσία αντιντάμπιγκ των ΗΠΑ, ενώ άλλες μακροχρόνιες διαφωνίες, όπως αυτή για τις ορμόνες στο βοδινό κρέας, δεν έχουν επιλυθεί.

Πέρα απ’ όλα αυτά, το οικονομικό θέμα που επρόκειτο μετά βεβαιότητος να συζητηθεί χθες ήταν η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, την οποία η Ευρώπη θεωρεί βλαβερή για την οικονομία της.

Παρ’ όλα τα προβλήματα, βέβαια, η Αμερική έχει πολλούς στενούς φίλους στην Ευρώπη -τη Βρετανία, την Ισπανία, την Πολωνία- και μια σειρά άλλων μικρότερων χωρών. Οσο κι αν η κυβέρνηση Μπους μιλάει για «παλιά Ευρώπη», πάντως, γνωρίζει ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ ευκολότερα στο διπλωματικό πεδίο αν είχε τη συνδρομή της Γαλλίας και της Γερμανίας. Αυτό ίσως δεν είναι εφικτό όσο εξακολουθεί να κυβερνάει ο Τζορτζ Μπους, όμως τουλάχιστον ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει διατεθειμένος να προσπαθήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή