H Βρετανία στη δίνη πολέμου κατασκόπων

H Βρετανία στη δίνη πολέμου κατασκόπων

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων η βρετανική κυβέρνηση κατάφερε να στρέψει και πάλι την προσοχή της κοινής γνώμης στα εσωτερικά ζητήματα, η υπόθεση της επέμβασης στο Ιράκ έκανε και πάλι την εμφάνισή της. Αυτήν τη φορά στο επίκεντρο δεν βρέθηκαν τα όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά η αιφνιδιαστική απόφαση της βρετανικής εισαγγελικής αρχής να θέσει στο αρχείο μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον «λαλίστατης» υπαλλήλου της υπηρεσίας ηλεκτρονικής παρακολούθησης των μυστικών υπηρεσιών η κυβέρνηση Μπλερ. H πράγματι «λαλίστατη» υπάλληλος είναι η 29χρονη Κάθριν Γκαν, εναντίον της οποίας είχε ασκηθεί ποινική δίωξη, βάσει του άρθρου 1 του νόμου περί κρατικών μυστικών. Αφορμή αυτής της δίωξης ήταν η διαρροή στον Τύπο e-mail, όπου καταγραφόταν το αίτημα των ΗΠΑ προς τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες να παρακολουθήσουν ορισμένα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσον θα ψήφιζαν υπέρ του αμερικανοβρετανικού ψηφίσματος για την επέμβαση στο Ιράκ ή θα το καταψήφιζαν. H Γκαν δεν αρνήθηκε τις κατηγορίες και η υπόθεση φαινόταν απλή, ώς την ημέρα που η βρετανική εισαγγελική αρχή αποφάσισε να αποσύρει τις κατηγορίες λίγο πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Οπως ήταν αναμενόμενο, η εξέλιξη αυτή ήγειρε πολλά ερωτήματα. Οι δικηγόροι της Κάθριν Γκαν υποστήριξαν ότι ο εισαγγελέας, λόρδος Γκόλντσμιθ, κατέληξε σ’ αυτήν την απόφαση προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα δημόσια και σίγουρα επίπονη συζήτηση σχετικά με το νομικό καθεστώς του πολέμου. H απάντηση της εισαγγελικής αρχής, ωστόσο, ήταν ότι οι κατηγορίες αποσύρθηκαν για τεχνικούς και νομικούς λόγους και όχι για λόγους πολιτικής ευαισθησίας. Το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση Μπλερ σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον αποφάσισε να αποφύγει μια σειρά νέων αποκαλύψεων γύρω από τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Βραχυπρόθεσμα, λοιπόν, και δεδομένων των συνθηκών, η επιλογή της ήταν η λιγότερο επίπονη.

Νέες αποκαλύψεις;

Το ανησυχητικό γεγονός, ωστόσο, είναι ότι το παράδειγμα της κ. Γκαν θα ενθαρρύνει και άλλα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών να προβούν σε αποκαλύψεις. Οι διαφωνίες στο εσωτερικό της υπηρεσίας πληροφοριών όσον αφορά το Ιράκ είναι πολλές και, κατά συνέπεια, οι πιθανότητες να προκύψουν νέα προβλήματα δεν είναι λίγες. Ηδη, η πρώην υπουργός Εξωτερικής Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ, η οποία παραιτήθηκε εξαιτίας της διαφωνίας της με τον πόλεμο, έχει κάνει την αρχή. Την ημέρα της απόσυρσης των κατηγοριών κατά της κ. Γκαν, η πρώην υπουργός παραχώρησε συνέντευξη στο BBC υποστηρίζοντας ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίας χρησιμοποιούσαν «κοριούς», προκειμένου να υποκλέψουν τις συνομιλίες στελεχών του OHE, συμπεριλαμβανομένου και του Ανάν. H ίδια τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο γνώριζε για τη δράση των μυστικών υπηρεσιών και πολλές φορές είχε αναρωτηθεί αν και οι δικές της συνομιλίες με τον κ. Ανάν παρακολουθούνταν. Το γεγονός ότι οι μυστικές υπηρεσίες κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες που μπορεί να αποβούν χρήσιμες στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής, δεν αποτελεί έκπληξη. Παρά ταύτα, πολλοί θα είναι αυτοί που θα «δουν» μία ακόμα συνωμοσία πίσω από την απόσυρση της υπόθεσης Γκαν κι ακόμη περισσότεροι αυτοί που θα ταραχθούν από τις αποκαλύψεις της Σορτ. Πρόκειται για μια εξέλιξη, λοιπόν, που ο κ. Μπλερ θα προτιμούσε να είχε αποφύγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή