ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ 80 ΧΩΡΕΣ

Λεπτομερείς ενδείξεις σε μεταλλαγμένα τρόφιμα

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ. Νίκη εις βάρος των ΗΠΑ χαρακτήρισαν εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κρατών και των αναπτυσσόμενων χωρών, τη συμφωνία εκπροσώπων από 80 κράτη για την αναγραφή λεπτομερέστερων ενδείξεων στα φορτία μεταλλαγμένων τροφίμων, παρά τις αντιρρήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Εκπρόσωποι της E.E. δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συμφωνία, η οποία θα υποχρεώσει τις αμερικανικές εταιρείες τροφίμων να είναι πιο ανοιχτές όσον αφορά τα μεταλλαγμένα προϊόντα που εξάγουν στις χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία. «H μεγαλύτερη απογοήτευση για μας είναι ότι πολλές χώρες προχωρούν βιαστικά, χωρίς ορθολογισμό, προς μία κατεύθυνση, η οποία ενδέχεται να έχει ολέθριες συνέπειες», τόνισε η επικεφαλής εμπορικής διαχείρισης βιοτεχνολογίας του υπουργείου Εξωτερικών.

ΑΡΑΦΑΤ ΕΝΑΝΤΙΟΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΑΤΑΧ

Του εκσφενδόνισε μικρόφωνο

ΡΑΜΑΛΑ. Προδότη αποκάλεσε μέλος της Φατάχ ο Γιασέρ Αραφάτ και στη συνέχεια εκσφενδόνισε εναντίον του… μικρόφωνο, κατά τη διάρκεια συζήτησης περί μεταρρυθμίσεων ασφαλείας. Κατά τη χθεσινοβραδινή συζήτηση, ο Αραφάτ εκνευρίστηκε όταν ο Νάσερ Γιουσέφ, παλαιό μέλος της Φατάχ, αμφισβήτησε την ενότητα και την αποτελεσματικότητα των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. «Πράκτορα, προδότη, βούλωσέ το, δεν έχεις το δικαίωμα να μιλάς», φώναξε ο Αραφάτ, λίγο πριν εκσφενδονίσει το μικρόφωνό του εναντίον του Γιουσέφ. O Γιουσέφ με τη σειρά του πέταξε μια πένα στον βετεράνο Παλαιστίνιο ηγέτη, πριν παρέμβουν άλλα μέλη του Επαναστατικού Συμβουλίου της Φατάχ και ηρεμήσουν τα πνεύματα.

ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

Συγκρούσεις με αντάρτες

ΠΑΤΝΑ, Ινδία. Κομμουνιστές αντάρτες σκότωσαν πέντε παραστρατιωτικούς σε ναρκοπέδιο, ανατίναξαν σιδηροδρομικές γραμμές και κατέστρεψαν έξι περίπου σταθμούς τρένου στη βόρεια και στην ανατολική Ινδία, διαμαρτυρόμενοι για «φρικαλεότητες της αστυνομίας», σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση κυβερνητικών αξιωματούχων. Αντάρτες έστησαν προχθές ενέδρα σε αστυνομική περίπολο, σε δάσος κοντά στην πόλη Σονεμπάντρα, 300 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Λάκνοου του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές. Τρεις αντάρτες έχασαν τη ζωή τους σε αντίποινα της αστυνομίας. Οι παραστρατιωτικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση ενώ αναζητούσαν αντάρτες, οι οποίοι είχαν κάψει έξι καταστήματα στην πόλη Σονεμπάντρα.

ΓΙΑ TA ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΗΣ B. ΚΟΡΕΑΣ

Μετ’ εμποδίων οι συνομιλίες

ΠΕΚΙΝΟ. «Οι εξαμερείς συνομιλίες περί του πυρηνικού προγράμματος της Βορείου Κορέας χαρακτηρίστηκαν από διαφορές, δυσκολίες και αντιφάσεις, με αποτέλεσμα να μην ορισθεί ημερομηνία λήξης», δήλωσε χθες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της κινεζικής κυβέρνησης και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Βάνγκ Γι. «Είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι εξαμερείς συνομιλίες, παρά τις δυσκολίες», τόνισε ο Γι. «Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο», δήλωσε Κινέζος εκπρόσωπος Τύπου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν ότι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία ώς τη λήξη των συνομιλιών.

ΓΙΑ ΤΗΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ιορδανικές καταγγελίες κατά Ισραήλ

ΑΜΜΑΝ. «H επιδρομή του ισραηλινού στρατού κατά υποκαταστημάτων της Arab Bank και της Cairo – AmmaBank αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας, η οποία προασπίζει μεταξύ άλλων τα συμφέροντα της Ιορδανίας», δήλωσε χθες ο διοικητής της Ιορδανικής Κεντρικής Τράπεζας, Ομάγια Τουκάν. «H επιδρομή της περασμένης Τετάρτης στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, κατά τη διάρκεια της οποίας χτυπήθηκε και η Διεθνής Παλαιστινιακή Τράπεζα, ήταν νομικά ασύστατη», τόνισε ο Τουκάν. Οι Ισραηλινοί κατάσχεσαν 670.000 δολάρια από την Cairo – AmmaBank, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του κεντρικού καταστήματος της τράπεζας στο Αμμάν, ενώ κατάσχεσαν μεταξύ 7 και 9 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά από 400 λογαριασμούς ιδιωτών και ιδρυμάτων. Αμερικανοί δήλωσαν ότι η ενέργεια αυτή «ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει το παλαιστινιακό τραπεζικό σύστημα».

ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ

Αμβούργο: εκλογικός μαραθώνιος

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Χρονιά τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων ξεκινάει αυτό το Σαββατοκύριακο στο Αμβούργο, η οποία όμως, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, διακρίνεται από σαφή αρνητική διάθεση του εκλογικού σώματος έναντι της κυβερνητικής πολιτικής Σρέντερ. Οι σοσιαλδημοκράτες του Γερμανού καγκελαρίου έλεγχαν για δεκαετίες το λιμάνι του Αμβούργου, μέχρι το 2001, όταν έχασαν την πλειοψηφία από συντηρητικούς και ακροδεξιούς. Απ’ ό,τι φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, η μάχη για την επανάκτηση των χαμένων ψήφων θα είναι ιδιαίτερα σκληρή. «Το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στο Αμβούργου είναι το κλειδί για τους σοσιαλδημοκράτες, τόνισε πολιτικός επιστήμονας του πανεπιστημίου του Ντουίσμπουργκ.

ΛΟΓΩ TEXNIKOY ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Νέα καθυστέρηση για το «Ροζέτα»

ΝΤΑΡΜΣΤΑΝΤ. Κομμάτι μονωτικού υλικού το οποίο αποσπάσθηκε από τον πύραυλο υποχρέωσε την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία να αναβάλει χθες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την εκτόξευση του διαστημικού οχήματος «Ροζέτα», του πρώτου διαστημοπλοίου που θα προσεδαφιζόταν σε κομήτη. Το «Ροζέτα» επρόκειτο να εκτοξευθεί με τη βοήθεια πυραύλου τύπου Αριάν-5. Ισχυροί άνεμοι όμως στα υψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας ματαίωσαν τη διαδικασία πριν από δύο 24ωρα. Το τελευταίο περιθώριο για την εκτόξευση είναι η 17η Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή