Σε θάνατο ο Ιάπωνας για το σαρίν στο μετρό

Σε θάνατο ο Ιάπωνας για το σαρίν στο μετρό

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TOKIO. Σε θάνατο διά απαγχονισμού καταδικάστηκε χθες ο Ιάπωνας Σόκο Ασαχάρα, ηγέτης της αίρεσης Αούμ Σινρικίο, της «Υπέρτατης Αλήθειας», καθώς κρίθηκε ένοχος για το σχεδιασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων με νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν στο μετρό του Τόκιο το 1995. Μαζί με τον ιδρυτή της αίρεσης καταδικάστηκαν σε θάνατο και 11 ακόμη μέλη της, οι ποινές των οποίων δεν θα εκτελεστούν προς το παρόν γιατί οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση. Υπενθυμίζεται ότι στις επιθέσεις στην ιαπωνική πρωτεύουσα έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 5.000.

Παρέμεινε απαθής

Ο 48χρονος Ασαχάρα ο οποίος κρίθηκε ένοχος και για 13 ακόμη εγκλήματα μεταξύ τον οποίων και για τη δολοφονία, το 1994, επτά ανθρώπων με αέριο σαρίν, στην πόλη Ματσαμότο στην κεντρική Ιαπωνία, άκουσε απαθής την απόφαση του δικαστηρίου. Στο τέλος της πολύκροτης δίκης, η οποία διήρκεσε οκτώ χρόνια, ο δικαστής Σόζι Ογκάουα είπε ότι ο Ασαχάρα ίδρυσε, το 1984, την αίρεση και όπλισε τα μέλη της, στην προσπάθειά του να γίνει βασιλέας της Ιαπωνίας. O κατηγορούμενος, πρόσθεσε, «κρύφτηκε» πίσω από το πρόσχημα της θρησκείας, δολοφονώντας όσους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και μέλη της αίρεσής του, προσπάθησαν να ανατρέψουν τα σχέδιά του.

Οι δικηγόροι του Ασαχάρα κατέθεσαν έφεση ισχυριζόμενοι ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που αφορούν τα κίνητρα και τους σκοπούς του κατηγορουμένου δεν ήταν επαρκή. H άσκηση έφεσης μπορεί να σημαίνει ότι η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί για χρόνια. Στην Ιαπωνία συχνά οι θανατοποινίτες, παραμένουν στη φυλακή και 10 χρόνια πριν εκτελεστεί η ποινή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή