ΗΠΑ: Να παραιτηθεί ο Αριστίντ

ΗΠΑ: Να παραιτηθεί ο Αριστίντ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΡΤ O ΠΡΙΝΣ. Καθώς οι αντάρτες βρίσκονται πλέον προ των πυλών της πρωτεύουσας της Αϊτής, η Ουάσιγκτον ευθυγραμμίστηκε χθες με τη Γαλλία καλώντας ουσιαστικά τον πρόεδρο της χώρας, Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, να υποβάλει την παραίτησή του προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, συναντήθηκε χθες με στελέχη της κυβέρνησης Αριστίντ σε μια προσπάθεια να αρθεί το κοινωνικοπολιτικό αδιέξοδο που μαστίζει τη χώρα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η δεκαπενταμελής κοινότητα των κρατών της Καραϊβικής εξέφρασε τις αμφιβολίες της για τις πιθανότητες εξομάλυνσης της κατάστασης ακόμα και μετά την παραίτηση του κ. Αριστίντ και υπογράμμισε ότι η ανάγκη αποστολής διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην Αϊτή είναι επιτακτική.

Να παραιτηθεί

Εμμέσως, πλην όμως σαφώς, η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε τον πρόεδρο της Αϊτής να παραιτηθεί από το αξίωμα του. «Ελπίζω ότι ο κ.Αριστίντ θα εξετάσει με προσοχή την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και ότι θα προχωρήσει στη λήψη ευεργετικών αποφάσεων προς όφελος του λαού της Αϊτής», τόνισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ. «Παραμένει, βέβαια, ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, αλλά δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει οφείλει να επανεξετάσει αν είναι πλέον σε θέση να ασκήσει την εξουσία του», πρόσθεσε ο κ. Πάουελ. Στο ίδιο μήκος, κύματος ο κ. Ντε Βιλπέν αναμενόταν να υπογραμμίσει στον υπουργό Εξωτερικών της Αϊτής, Τζόσεφ Αντόνιο, που επισκέφθηκε χθες το Παρίσι, ότι η παραίτηση του προέδρου της Αϊτής αποτελεί μονόδρομο για άρση του πολιτικού αδιεξόδου. O ίδιος ο κ. Αριστίντ, όμως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει το αξίωμά του. «Θα φύγω από το προεδρικό μέγαρο στις 7 Φεβρουαρίου 2006 και αυτό θα είναι καλό για τη δημοκρατία μας», δήλωσε προχθές το βράδυ στο CΝο κ. Αριστίντ.

Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, αυτοί που θεωρούν ότι η παραίτηση του προέδρου της Αϊτής δεν επαρκεί για την επίλυση της κρίσης. «Οποιος και αν είναι ο διάδοχος του κ. Αριστίντ θα είναι το ίδιο ευάλωτος», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τζαμάικα, Κέι Ντι Νάιτ, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις αν οι αντάρτες καταφέρουν να αποκαθηλώσουν τον πρόεδρο της Αϊτής.

Διεθνής Δύναμη

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των Μπαχαμών, Φρέντερικ Μίτσελ, υποστήριξε ότι η ανάγκη επέμβασης της διεθνούς κοινότητας είναι επιτακτική. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE, πάντως, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποστολής ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή στο μέλλον, μόνο όμως για την υποστήριξη μιας πολιτικής λύσης.

Οι αντάρτες, τέλος, βρίσκονται σε απόσταση βολής από το Πορτ O Πρινς, καθώς χθες κατέλαβαν και την Μιρεμπαλέ, πόλη που βρίσκεται μόλις 57 χλμ. από την πρωτεύουσα. «Είμαστε έτοιμοι να καταλάβουμε την πόλη και ως εκ τούτου η συμβουλή μου προς τον κ. Αριστίντ είναι να εγκαταλείψει άμεσα το προεδρικό μέγαρο», δήλωσε χθες ο ηγέτης των ανταρτών, Γκάι Φιλίπ. O τελευταίος ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν επιθυμεί τον θάνατο του προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή