Σουηδικά… ήθη εργασίας στην Ισπανία

Σουηδικά… ήθη εργασίας στην Ισπανία

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ζητούμε: ανύπαντρες μητέρες, φοιτητές, ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, μακροχρόνια άνεργους προκειμένου να εργαστούν σε μεγάλη σουηδική εταιρεία. Δεν απαιτείται προϋπηρεσία, παροχές πλουσιοπάροχες»

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», περισότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν ανταποκριθεί στην αγγελία της σουηδικής εταιρείας IKEA, η οποία τον περασμένο μήνα εγκαινίασε το νέο της πολυκατάστημα στη Σεβίλλη, το πέμπτο πολυκατάστημά της στην Ισπανία. Οι κάτοικοι της Ανδαλουσίας δεν έμειναν ασυγκίνητοι στο κάλεσμα της σουηδικής εταιρείας. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε να σκεφθούν διαφορετικά; Οι δείκτες ανεργίας προκαλούν ιλίγγους ακόμη και στους ψυχραιμότερους της τοπικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι είναι οι υψηλότεροι στην Ισπανία: 19%. Υπάρχει όμως ένας ακόμη ικανός λόγος για την κατάθεση υποψηφιοτήτων. Είναι η πρώτη φορά που κάποια εταιρεία, ισπανική ή ξένη, απευθύνεται στις ομάδες αυτές οι οποίες συνήθως φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας των ανέργων στην Ισπανία.

Στην Ανδαλουσία, αλλά και στην υπόλοιπη Ισπανία, η ανεργία στις γυναίκες είναι διπλάσια αυτής των ανδρών. Οι γυναίκες αμείβονται κατά 30% χαμηλότερα από τους άνδρες εργαζομένους και είναι συνήθως εκείνες που πληρώνουν το τίμημα του συμβασιούχου. Παρά την ισχύουσα νομοθεσία, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που χάνουν τη δουλειά τους εξαιτίας μιας εγκυμοσύνης. Ως αποτέλεσμα, πολλές νοικοκυρές, όπως η 35χρονη Μαρία Ανχελες Κλεμέντε, δεν μπαίνουν πια στον κόπο να ψάξουν για δουλειά. «Παντρεύτηκα νωρίς. Δεν έχω πανεπιστημιακό δίπλωμα ούτε και προϋπηρεσία. Πίστευα ότι οι πιθανότητες να προσληφθώ από την IKEA ήταν πραγματικά ελάχιστες», τονίζει. Παρόλα αυτά αποφάσισε να κάνει αίτηση επειδή το νέο κατάστημα βρίσκεται πολύ κοντά στο σπίτι της. «Και να τώρα που εργάζομαι σε ένα από τα τμήματα του πολυκαταταστήματος».

Εξι μήνες η επιλογή

Τέσσερις γειτόνισσές της ήδη έχουν προσληφθεί από την IKEA, ενώ η συμφωνία για μερική απασχόληση που έχει συνάψει η κ. Κλεμέντε, της επιτρέπει να φροντίζει τα παιδιά της όλα τα απογεύματα.

Η IKEA προσέλαβε συνολικά 350 άτομα για να επανδρώσει το νέο της κατάστημα. Σύμφωνα με τον Γιουβέντσιο Μαεστού, υπεύθυνο του καταστήματος της Σεβίλλης, αποτελεί πολιτική της επιχείρησης αυτής να αναζητεί εργαζόμενους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να εργαστούν. Το ίδιο έχει κάνει και σε πολλές άλλες χώρες, όπου λειτουργούν καταστήματα της σουηδικής εταιρείας. Ανθρωποι με ειδικές ανάγκες έχουν προσληφθεί στο τήμα εξυπηρέτησης πελατών, στο λογιστήριο και σε άλλα τμήματα του καταστήματος. O ίδιος υπογραμμίζει ότι η διαδικασία της επιλογής διήρκεσε περίπου έξι μήνες.

Η προοδευτική αυτή πολιτική μπορεί να αποτελεί μια δοκισμένη πρακτική στη Σουηδία, στην Ισπανία όμως είναι πραγματικά πρωτόγνωρη. Το κατάστημα της Σεβίλλης συγκέντρωσε την προσοχή όλων των μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων της χώρας, με αποτέλεσμα τώρα, σε ολόκληρη την Ισπανία, χιλιάδες άνθρωποι που ανήκουν στις πιο αδύναμες εργασιακά ομάδες να περιμένουν με αγωνία το άνοιγμα των 22 καταστημάτων, τα οποία σχεδιάζει να εγκαινιάσει η IKEA στη χώρα αυτή. Επιπλέον, όπως σημειώνουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σε μια χώρα η οποία είναι γεμάτη με μικρές επιχειρήσεις, η IKEA εμφανίζεται να αντιμετωπίζει με συγκεκριμένη ευαισθησία τις επιπτώσεις που θα έχει το άνοιγμα των καταστημάτων της στους μικροκαταστηματάρχες.

Καταγγελίες για διακρίσεις

Πριν από λίγο καιρό, γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ισπανίας βρέθηκε στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων, όταν ένας δημοσιογράφος ανακάλυψε σε σακούλες σκουπιδιών έξω από τη Μαδρίτη, τις αιτήσεις απορριφθέντων που ζητούσαν δουλειά στα εν λόγω σούπερ μάρκετ. «Πολύ χοντρή, κακό μέικ απ, άσχημο πρόσωπο», ήταν μερικά από τα σχόλια που φιγουράριζαν πάνω στις απορριφθείσες αιτήσεις. «Σκούρα, Νοτιοαμερικάνα», «κακή ομιλία», «ξένη, με σκούρο δέρμα», ήταν κάποια άλλα. Εκπρόσωπος της εταιρείας είχε τότε αρνηθεί κατηγορηματικά ότι η αλυσίδα των γνωστών σούπερ μάρκετ κάνει διακρίσεις σε βάρος ξένων, ανθρώπων με ειδικές ανάγκες ή άσχημων ανθρώπων, αρνούμενος παράλληλα την ύπαρξη αυτών των αιτήσεων.

Πολλοί Ισπανοί, ωστόσο, υποπτεύονται ότι σε μια χώρα με τον μεγαλύτερο δείκτη ανεργίας στην Ευρώπη (11%) αυτού του είδους οι διακρίσεις είναι πολύ διαδεδομένες.

Το κυβερνών Λαίκό Κόμμα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 14 Μαρτίου, προτιμά να προβάλλει τη θετική πλευρά των πραγμάτων: τρία εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της οκταετούς θητείας του Χοσέ Μαρία Αθνάρ στην πρωθυπουργία, με αποτέλεσμα η Ισπανία να είναι η χώρα η οποία έχει δημιουργήσει περίπου τις μισές νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον περασμένο χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, ωστόσο, παρότι χαιρετίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ισπανία στην καταπολέμηση της ανεργίας, αμισβητεί την ποιότητα των θέσεων εργασίας, κάνοντας λόγο για ανασφάλιστους και συμβασιούχους.

Στην IKEA, πάντως, ο διευθυντής του καταστήματος της Σεβίλλης, κ. Μαέτσου, υποστηρίζει ότι στόχος της εταιρείας είναι να κάνει τους υπαλλήλους της ευτυχισμένους, αντί να τους περνάει την αγωνία να ζουν συνεχώς με τον φόβο της απόλυσης. «Διαθέτουμε πολύ από τον χρόνο μας και τον δυναμισμό μας για να επιτύχουμε την κατάλληλη εργασιακή χημεία» τονίζει ο κ. Μαέτσου, για να προσθέσει ότι δεν θα ήθελε με τίποτα να χάσει την ομάδα που έχει δημιουργήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή