Ανάσα ζωής αποκτούν οι σύγχρονες μηχανές

Ανάσα ζωής αποκτούν οι σύγχρονες μηχανές

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι σήμερα όλη η αντίληψή μας για τον κόσμο στηρίζεται στη βεβαιότητα ότι ο έμβιος είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τον άψυχο. Δηλαδή, ότι είναι τελείως διαφορετικά τα όντα με ζωή, από τις μηχανές ή τα κατασκευάσματα του ανθρώπου. Φυσικά, αυτή η θεμελιώδης σκέψη δεν μπορεί να ανατραπεί, αλλά ένα πρωτότυπο αφιέρωμα του αμερικανικού περιοδικού Wired αναδεικνύει την ταχύτατη σύγκλιση τεχνολογίας και βιολογίας. Σύμφωνα με τους συντάκτες του περιοδικού, η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα έχει ως αποτέλεσμα να τροποποιηθούν τα πάντα: από τον τρόπο που δουλεύουν οι τεχνοκράτες μέχρι τον τρόπο που δημιουργούν οι καλλιτέχνες, επανακαθορίζοντας ακόμα και την έννοια της ζωής.

Ο Κοπέρνικος υποβίβασε την ανθρωπότητα, καθώς γκρέμισε την ψευδαίσθηση ότι η Γη -άρα και ο άνθρωπος- είναι το κέντρο του κόσμου. O Δαρβίνος απέδειξε ότι ο άνθρωπος όχι μόνο δεν έχει φτιαχτεί κατ’ εικόνα του Θεού, αλλά είναι κυρίως προϊόν του πειραματισμού της φύσης. Σήμερα, οι κατακτήσεις σε τομείς άσχετους μεταξύ τους, όπως η επιστήμη των υπολογιστών και η γενετική, οδηγούν σε μια νέα εκρηκτική άποψη. Οι ερευνητές ανακαλύπτουν ότι μια σειρά μη έμβια συστήματα, από τις αγορές ώς τα δίκτυα ενέργειας, παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με τα φυτά και τα ζώα. Τα ευρήματά τους οδηγούν σε ένα αφετηριακό συμπέρασμα: H ζωή δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας.

Η αίσθηση ότι ο ανόργανος κόσμος είναι ζωντανός είναι τόσο παλιά όσο και η μυθολογία: Σκεφθείτε τον Ποσειδώνα, τον θεό που προσωποποιούσε τη θάλασσα στην ελληνική αρχαιότητα. Αλλά τα εργαλεία με τα οποία εξετάζουμε τη ζωή είναι διαθέσιμα πρόσφατα: το DNA, η βιοπληροφορική, τα γενετικά τσιπάκια… Με βάση αυτά έχουμε αρχίσει να διακρίνουμε τα πρωταρχικά σημεία της διαδικασίας της ζωής. Καθώς επαναδημιουργούμε αυτές τις διαδικασίες στο βασίλειο της σιλικόνης, αρχίζουμε να παρατηρούμε πώς δουλεύουν σε ανόργανες διατάξεις. Και τι αποκάλυψη! Μια σειρά από ιδιότητες της ζωής -η δημιουργία, η αυτοοργάνωση, η αναπαραγωγή και η αλληλεπίδραση- εμφανίζονται σε συστήματα, που αναφέρονται γενικά ως μη ζώντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή