Εκτονώθηκε η ένταση στην Αζαρία

Εκτονώθηκε η ένταση στην Αζαρία

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΤΟΥΜΙ. Ενοπλη σύγκρουση, στην αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, Αζαρία, λίγο έλειψε να προκαλέσει η άφιξη στην περιοχή του Γεωργιανού προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι. H απόφαση του προέδρου να επισκεφτεί την Αζαρία για να συναντήσει τους εκεί οπαδούς του εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 28ης Μαρτίου εξελήφθη ως «απόπειρα εισβολής». Τελικά οι δύο πλευρές διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις και ανακοίνωσαν ότι η κρίση στις σχέσεις τους ήταν μια μεγάλη παρεξήγηση…

Λίγες ώρες προτού φθάσει η αυτοκινητοπομπή του Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο υποστηριζόμενος από τη Μόσχα ηγέτης της Αζαρίας, Ασλάν Αμπασίτζε, κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις της Γεωργίας προετοιμάζουν πραξικόπημα εναντίον του. Από τη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε την Τιφλίδα να μην επιχειρήσει εισβολή, για την οποία υπήρχαν «βάσιμες υποψίες». O Σαακασβίλι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε, είχε επιβάλει τον αποκλεισμό του λιμανιού Μπατούμι της Αζαρίας, καταγγέλλοντας από την πλευρά του ότι ο Αμπασίτζε εμποδίζει την ελεύθερη διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας. Οταν η αυτοκινητοπομπή του Σαακασβίλι έφθασε στα σύνορα της Αζαρίας, οι στρατιώτες του Αμπασίτζε απάντησαν με προειδοποιητικές βολές στον αέρα.

Στη συνέχεια ο Σαακασβίλι οδηγήθηκε για διαπραγματεύσεις στην κατοικία του Αμπασίτζε στο Μπατούμι, περικυκλωμένος από ενθουσιώδεις οπαδούς αμφοτέρων των πλευρών. Μετά τις συνομιλίες ο Γεωργιανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αίρει τον αποκλεισμό του Μπατούμι «αφού επιλύθηκαν όλα τα θέματα που είχαν οδηγήσει σε παρεξήγηση. «Πιστεύω ότι επιτύχαμε αμοιβαία κατανόηση»… «Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαμάχη ανάμεσα στη Γεωργία και την Αζαρία», υπογράμμισε ο Σαακασβίλι. Με τη σειρά του ο Αμπασίτζε διαπίστωσε πως «δεν υπάρχουν θέματα που δεν μπορούν να διευθετηθούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή