Εκρήξεις βομβών σπέρνουν σύγχυση στη Βαγδάτη

Εκρήξεις βομβών σπέρνουν σύγχυση στη Βαγδάτη

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Χάος και σύγχυση συνθέτουν το σκηνικό στο Ιράκ μία ημέρα μετά τη νέα βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Βαγδάτης, η οποία συνοδεύτηκε χθες και από νέα έκρηξη βόμβας στη Βασόρα, καθώς και από επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον ξενοδοχείων στη Βαγδάτη, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως από ξένους, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι χτυπήθηκε με όλμο ή πύραυλο και το αμερικανικό αρχηγείο, στο κέντρο της Βαγδάτης, χωρίς να διευκρινίσει αν υπήρξαν θύματα ή καταστροφές. Εως αργά χθες το βράδυ, ασαφής παρέμενε ο αριθμός των θυμάτων της προχθεσινής βομβιστικής επίθεσης στο ξενοδοχείο «Ορος Λίβανος», καθώς ο αρχικός αριθμός των 27 νεκρών μειώθηκε αρχικά στους 17 και στη συνέχεια στους επτά.

Λιγότεροι νεκροί

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού, συνταγματάρχη Τζιν Μοργκενθάλερ, κατά τη βομβιστική επίθεση στο λιβανέζικων συμφερόντων ξενοδοχείο έχασαν τη ζωή τους 17 άνθρωποι. Ωστόσο, το προσωρινό Ιρακινό Συμβούλιο επέμενε ότι οι νεκροί δεν ξεπερνούν τους επτά, μεταξύ των οποίων και ένας Βρετανός υπήκοος, αριθμός ο οποίος αργότερα επιβεβαιώθηκε από τον Αμερικανό ταξίαρχο Μαρκ Κίμιτ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία, επτά άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 45 τραυματίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας». O ίδιος τόνισε ότι βρέθηκαν διαμελισμένα μέλη του σώματος του καμικάζι αυτοκτονίας, ο οποίος πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών, δεν είναι βέβαιο ότι το ξενοδοχείο που χτυπήθηκε ήταν ο στόχος των τρομοκρατών. «Δεν είμαστε βέβαιοι ότι το ξενοδοχείο ήταν ο αρχικός στόχος. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο γιατί ο δράστης δεν οδήγησε το όχημά του πιο κοντά στο ξενοδοχείο, και δεν πυροδότησε τη βόμβα από μικρότερη απόσταση, ώστε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά», τόνισε ο ταξίαρχος Κίμιτ. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και το προσωρινό Ιρακινό Συμβούλιο θεωρούν την Αλ Κάιντα υπεύθυνη για τη νέα επίθεση, και οι υποψίες στρέφονται κατά του Ιορδανού Αμπού Αλ Ζαρκαβί.

Νέα έκρηξη

Πέντε νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός της έκρηξης βόμβας χθες έξω από ξενοδοχείο στη Βασόρα. H έκρηξη σημειώθηκε σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου το εγκατέλειψε λίγο πριν από την έκρηξη. Κάτοικοι της περιοχής πρόλαβαν να συλλάβουν τον δράστη και να τον παραδώσουν στην τοπική αστυνομία. Στόχος ήταν το ξενοδοχείο Μιρμπάντ, το οποίο χρησιμοποιείται από τις βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις για τις συνεντεύξεις Τύπου.

Σε άλλο αιματηρό επεισόδιο, στην Μπακούμπα, τρεις Ιρακινοί εργαζόμενοι στην ιρακινή τηλεόραση σκοτώθηκαν όταν το μικρό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν δέχθηκε επίθεση ομάδας ενόπλων. Αργότερα, δύο Ιρακινοί που εργάζονταν στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια σκοτώθηκαν από αμερικανικά πυρά, στη Βαγδάτη. Στη Φαλούτζα, τέλος, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι συνετρίβη αμερικανικό ελικόπτερο. Εως αργά χθες το βράδυ, δεν είχαν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες. Αντίθετα, επιβεβαιώθηκαν άλλες πληροφορίες για τον τραυματισμό πέντε Αμερικανών στρατιωτών στην ίδια περιοχή από επίθεση με όλμους.

Σχολιάζοντας την τελευταία αιματοχυσία στο Ιράκ, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή των συμμαχικών δυνάμεων, ο Αμερικανός διοικητής Πολ Μπρέμερ υπογράμμισε πως «κάποιοι πιστεύουν ότι με την αιματοχυσία θα κάμψουν τη θέληση των Ιρακινών για δημοκρατία και πρόοδο. Κάνουν λάθος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή