«Ακουμπάνε» τον Ζαουάχρι

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. O πακιστανικός στρατός βρισκόταν, αργά χθες τη νύχτα, ένα μόλις βήμα από τη σύλληψη ή την εξόντωση του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, «νούμερο δύο» στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με κυβερνητικές και στρατιωτικές πηγές του Πακιστάν. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στο Ισλαμαμπάντ, δήλωσε, με συνέντευξή του στο CNN, ότι ο στρατός της χώρας του έχει περικυκλώσει «υψηλής αξίας» στόχο, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητα του καταζητούμενου. Οι δηλώσεις Μουσάραφ και τα σχετικά τηλεγραφήματα των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων τροφοδότησαν φήμες ότι επίκειται σύλληψη του ίδιου του Οσάμα Μπιν Λάντεν, κάτι που διαψεύσθηκε όμως από τις πακιστανικές αρχές.

Η περικύκλωση του Ζαουάχρι φέρεται να έλαβε χώρα σε εκτεταμένες επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού, με τη βοήθεια επιθετικών ελικοπτέρων και βαρέος πυροβολικού στο Νότιο Βαζιριστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Τουλάχιστον 41 άνθρωποι, 15 στρατιώτες και 26 εξτρεμιστές, έχασαν τη ζωή τους σ’ αυτήν την περιοχή την Τρίτη.

Αν τελικά επιτευχθεί, η σύλληψη ή εξόντωση του Ζαουάχρι θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα εναντίον του διεθνούς τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα. O ηλικίας 53 ετών Αιγύπτιος, πρώην γιατρός, είναι ο ιδρυτής της αιγυπτιακής ισλαμικής Τζιχάντ. Θεωρείται ιδεολογικός και πολιτικός εγκέφαλος της Αλ Κάιντα και πιστεύεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Πρόσφατα, εκτόξευσε απειλές και εναντίον της Γαλλίας, με αφορμή το νόμο της κυβέρνησης Ραφαρέν για την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στα δημόσια σχολεία.

Προηγουμένως, η αμερικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να ανακηρύξει το Πακιστάν σημαντικό σύμμαχό της, εκτός του NATO, παρά το γεγονός ότι η ασιατική χώρα προκαλεί ανησυχίες αναφορικά με το ρόλο της στη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Αυτό δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, έπειτα από σύντομη επίσκεψή του στο Ισλαμαμπάντ. O χαρακτηρισμός αυτός του Πακιστάν επιτρέπει την άρση των όποιων περιορισμών στις πωλήσεις όπλων από την Ουάσιγκτον. Το προνόμιο αυτό έχουν εξασφαλίσει μέχρι τώρα η Αργεντινή, η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, το Κουβέιτ, η Νέα Ζηλανδία η Νότια Κορέα, η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες.

Μόνος ενεργούσε ο Χαν

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ισλαμαμπάντ, ο Κόλιν Πάουελ τόνισε ότι ο Πακιστανός πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ του παρουσίασε νέα στοιχεία σχετικά με τη δράση του Πακιστανού επιστήμονα Αμπντούλ Καντίρ Χαν, ο οποίος συνεργάστηκε με τη Λιβύη, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων. «Ελπίζω ότι ο Χαν ενεργούσε μόνος του, χωρίς την υποστήριξη της επίσημης κυβέρνησης», τόνισε ο Κόλιν Πάουελ και πρόσθεσε ότι η πακιστανική ηγεσία τον ενημέρωσε για τη σημαντική επιχείρηση που εξαπέλυσε στα σύνορα με το Αφγανιστάν, με στόχο τη σύλληψη μελών της Αλ Κάιντα. Εν τω μεταξύ, η ανακήρυξη του Πακιστάν σε σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ εκτός NATO προκάλεσε την αντίδραση του μεγαλύτερου ισλαμιστικού κόμματος της χώρας, του ΤΖαμάατ ε Ισλάμι, ο ηγέτης του οποίου δήλωσε ότι η πατρίδα του γίνεται μισθοφόρος και πελάτης των Αμερικανών.

Πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία κατά του πολέμου

Παλλαϊκά αντιπολεμικά συλλαλητήρια οργανώνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη αύριο, με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ. Χθες οργανώθηκε στη Ρώμη, με πρωτοβουλία της Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων και με την υποστήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πορεία κατά της τρομοκρατίας. Στην πορεία αυτή, με κεντρικό σύνθημα «Ενωμένοι κατά της τρομοκρατίας» δεν μετείχαν οι κομμουνιστές και οι Πράσινοι, καθώς και άλλα κόμματα τα οποία ζητούν την άμεση αποχώρηση των ιταλικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Αύριο, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά του Πολέμου, οργανώνονται συλλαλητήρια στην Ισπανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή